A halogatás rontja munkateljesítményünket

Sokan a hátuk közepére kívánnák az elvégzendő feladatokat. Márpedig rontja munkateljesítményünk a halogatás, sőt a stresszt is növeli bennünk, ez pedig egészségügyi problémákhoz vezethet.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Mindannyian szoktunk halogatni. Mert nincs kedvünk az aktuális feladataink valamelyikéhez. Esetleg egyikhez sem. Némelyeknek egyenesen „teljes munkaidős szokása" a halasztgatás, sőt függőségnek is beillik a határidős dolgok eltologatása, egészen addig, míg az utolsó percben össze nem csapják a dolgot. A halogatás erősíti a stresszt az emberben, mert ha az utolsó pillanatra hagyja a melót, annak elvégzése sokkal nagyobb stresszérzéssel jár, derült ki a Case Western Reserve University kísérletéből, melyben a diákok egyik részének fix határidőt, a másiknak egy bizonyos időintervallumot adtak meg a házi dolgozatuk beadására.

Akik a fix határidőt választották, és sokat halogatták a dolgozat megírását, lényegesen stresszesebbek voltak, és az egészségük is rosszabbnak mutatkozott, mint azoknak, akik hamarabb készültek el. Sőt a halogatók rosszabb osztályzatokat is kaptak, vagyis a stressz negatívan hatott a teljesítményükre.

A Bishop's University vizsgálata is erős kapcsolatot mutatott ki a halasztgatás és a stresszből eredő egészségügyi problémák között. Mert aki halogat, az általában az egészséges életmódot elősegítő szokásokat is hanyagolja – például nem figyel annyira oda arra, mit étkezik, nem mozog stb.

Dr. Travis Bradberry, a huszonöt nyelven is megjelent Érzelmi intelligencia 2.0 című könyv szerzője, akinek TalentSmart nevű cége a Fortune 500-as cégek 75 százalékánál nyújt EQ-tesztelést a munkavállalóknak, összeszedte azokat a negatív mentális szokásokat, melyek a leggyakrabban használt alibik arra, miért ne kezdjünk neki a melónak. Ha ezeket legyőzzük, akkor kiiktathatjuk a halogatást az életünkből, és sokkal inkább proaktívvá válhatunk.

Kép: Fotolia

Nem is tudom, hol kezdjem

Mindenki kap olyan összetett feladatokat, amiktől inába száll a bátorsága. Ilyenkor úgy lefagy az ember, mint az őz, amely a kocsi reflektorának a fényébe került. Pedig a legjobb dolog az lenne, ha továbbmenne, méghozzá nagyon gyorsan. Na, így van ezzel a halogató alkalmazott is.

Semmi értelme megengedni magunknak a halasztgatást, mert minden perc értékes, főleg, ha tényleg komplex feladattal állunk szemben. Mi a praktikus megoldás?

Lebontani a feladatot etapokra. Most harminc percben vagy hatvan percben megcsinálom ezt és ezt a részét. Így egyfajta rövidlátást vagy csőlátást valósítunk meg, s elveszítjük szem elől a feladat lenyűgözően, félelmet keltően nagy méretét vagy összetettségét. Csak az adott részfeladatra koncentráljunk. Azt könnyebb elvégezni.

Ennek abszolválásából pedig önbizalmat, visszacsatolást és lendületet is szerezhetünk. „Látod, megy ez!”

Hogy mi a többi alibi, amire a halogatást alapozzuk, és hogyan építsük le ezeket magunkban, a következő részben elolvashatod.

(LinkedIn, WEF)

„Munkába mentem” – a kávézóba
A „munkába mentem” kifejezés korábban a tevékenységünk mellett az úti célunkat is kijelölte. Ma azonban már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Egyes kutatások szerint az emberek 85 százaléka problémásnak találja a hagyományos irodai figyelem-összpontosítást, ezért egyre többen választanák a távmunka lehetőségét.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo