hirdetés

A halogatás rontja munkateljesítményünket

Sokan a hátuk közepére kívánnák az elvégzendő feladatokat. Márpedig rontja munkateljesítményünk a halogatás, sőt a stresszt is növeli bennünk, ez pedig egészségügyi problémákhoz vezethet.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Mindannyian szoktunk halogatni. Mert nincs kedvünk az aktuális feladataink valamelyikéhez. Esetleg egyikhez sem. Némelyeknek egyenesen „teljes munkaidős szokása" a halasztgatás, sőt függőségnek is beillik a határidős dolgok eltologatása, egészen addig, míg az utolsó percben össze nem csapják a dolgot. A halogatás erősíti a stresszt az emberben, mert ha az utolsó pillanatra hagyja a melót, annak elvégzése sokkal nagyobb stresszérzéssel jár, derült ki a Case Western Reserve University kísérletéből, melyben a diákok egyik részének fix határidőt, a másiknak egy bizonyos időintervallumot adtak meg a házi dolgozatuk beadására.

Akik a fix határidőt választották, és sokat halogatták a dolgozat megírását, lényegesen stresszesebbek voltak, és az egészségük is rosszabbnak mutatkozott, mint azoknak, akik hamarabb készültek el. Sőt a halogatók rosszabb osztályzatokat is kaptak, vagyis a stressz negatívan hatott a teljesítményükre.

A Bishop's University vizsgálata is erős kapcsolatot mutatott ki a halasztgatás és a stresszből eredő egészségügyi problémák között. Mert aki halogat, az általában az egészséges életmódot elősegítő szokásokat is hanyagolja – például nem figyel annyira oda arra, mit étkezik, nem mozog stb.

Dr. Travis Bradberry, a huszonöt nyelven is megjelent Érzelmi intelligencia 2.0 című könyv szerzője, akinek TalentSmart nevű cége a Fortune 500-as cégek 75 százalékánál nyújt EQ-tesztelést a munkavállalóknak, összeszedte azokat a negatív mentális szokásokat, melyek a leggyakrabban használt alibik arra, miért ne kezdjünk neki a melónak. Ha ezeket legyőzzük, akkor kiiktathatjuk a halogatást az életünkből, és sokkal inkább proaktívvá válhatunk.

Kép: Fotolia

Nem is tudom, hol kezdjem

Mindenki kap olyan összetett feladatokat, amiktől inába száll a bátorsága. Ilyenkor úgy lefagy az ember, mint az őz, amely a kocsi reflektorának a fényébe került. Pedig a legjobb dolog az lenne, ha továbbmenne, méghozzá nagyon gyorsan. Na, így van ezzel a halogató alkalmazott is.

Semmi értelme megengedni magunknak a halasztgatást, mert minden perc értékes, főleg, ha tényleg komplex feladattal állunk szemben. Mi a praktikus megoldás?

Lebontani a feladatot etapokra. Most harminc percben vagy hatvan percben megcsinálom ezt és ezt a részét. Így egyfajta rövidlátást vagy csőlátást valósítunk meg, s elveszítjük szem elől a feladat lenyűgözően, félelmet keltően nagy méretét vagy összetettségét. Csak az adott részfeladatra koncentráljunk. Azt könnyebb elvégezni.

Ennek abszolválásából pedig önbizalmat, visszacsatolást és lendületet is szerezhetünk. „Látod, megy ez!”

Hogy mi a többi alibi, amire a halogatást alapozzuk, és hogyan építsük le ezeket magunkban, a következő részben elolvashatod.

(LinkedIn, WEF)

„Munkába mentem” – a kávézóba
A „munkába mentem” kifejezés korábban a tevékenységünk mellett az úti célunkat is kijelölte. Ma azonban már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Egyes kutatások szerint az emberek 85 százaléka problémásnak találja a hagyományos irodai figyelem-összpontosítást, ezért egyre többen választanák a távmunka lehetőségét.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo