A biztosítási piacot is átformálta a járvány

A koronavírus hatásai miatt idén legfeljebb stagnálni fog a biztosítási piac belföldön - mondta a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke.

Pandurics Anett elsősorban az utasbiztosítások visszaesését emelte ki a járvány hatásai közül. Az idegenforgalom hanyatlása mellett a rendkívüli időjárás sem kedvezett a biztosítóknak, a szokatlanul viharos nyári hónapok a korábbinál jóval több káreseményt okoztak - tette hozzá. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a biztosítók válságállónak bizonyultak, és rugalmasak maradtak a legnagyobb visszaesés idején. A biztosítások túlnyomó része nem is esett vissza, a szerződéseket az ügyfelek nem mondták fel tömegesen, a társaságok sikerrel vezettek be online értékesítési megoldásokat.

A Mabisz vezetője szerint a vírus felbukkanása óta eltelt idő még nem elég az alaposabb becslésekre, de a biztosítási piac alakulása a tapasztalatok szerint a gazdasági folyamatok függvénye. A hosszabb távú kilátásokat tehát - mint mondta - jelentős részben a GDP mozgása határozhatja meg. Pandurics Anett szerint a visszafogottabb kilátások mellett a biztosítóknak a megváltozott igényekre is fel kell készülniük. A biztosítási termékek átalakulása már elkezdődött, hiszen az utasbiztosítási kínálatban megjelent a karanténbiztosítás, az otthoni munka terjedése pedig a lakásbiztosításokat alakíthatja át.

Egyszerűsödött a kárbejelentés

A sajtótájékoztatón bemutatták az e-kárbejelentő új fejlesztéseit. Megkönnyítették és kibővítették például a kitöltési lehetőségeket, így az ügyintézés a kifizetésekkel együtt felgyorsulhat. Az ingyenes alkalmazást tavaly vezették be, és már több mint 300 ezren töltötték le. A rendezvényen kitértek a hagyományosan szeptemberre időzített Biztonság Hete újdonságaira is. Tömegeket vonzó rendezvényt az eddigiektől eltérően nem tartanak a fertőzésveszély miatt, helyette a Mabisz honlapján online játékot és képregényt találhatnak az érdeklődők.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője ehhez kapcsolódva a megelőzés jelentőségét emelte ki. Oberling József üdvözölte, hogy a korábbi évekhez képest idén lényegesen kevesebb volt a halálos közúti baleset, és ez szerinte nem csak a koronavírus hatásának tudható be. A rendőrezredes a viszonylag kedvező adatok miatt abban bízik, hogy éves szinten nem fogja elérni a 600-at a halottak száma az utakon, miként a korábbi években. Kellő óvatossággal és körültekintéssel - mint mondta - az anyagi veszteségeket is mérsékelni lehetne. Ennek összegét a közvetett hatásokkal együtt a szakember évente 600 milliárd forintra becsülte. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyermekeket jellemzően nem gyalogosként vagy kerékpárosként, hanem autóban ülve éri a legtöbb baleset, az autósokat ezért a legkisebbek érdekében is óvatosságra intette.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo