Lendületben az energiaitalok

Egyre fiatalabbak az energiaitalok fogyasztói, ugyanakkor az alacsonyabb jövedelmű háztartások sem ezen az italfajtán spórolnak, hiszen a megvásárolt mennyiség egyre nagyobb hányadát ők fogyasztják.

Újra nő a fogyasztás - Kép: Pixabay

Jól indult az év az energiaitalok piacán: 2013 első öt hónapjában közel 23 százalékkal több energiaital fogyott az élelmiszer-kiskereskedelemben mint az előző év azonos időszakában. Bár a chipsadó bevezetését követően jelentősen – közel harmadával – nőtt az energiaitalok átlagára, az értékesített mennyiséget tekintve 2012 első felében sem volt jelentős visszaesés, az gyakorlatilag stagnált 2011 első öt hónapjával összehasonlítva. Ugyanakkor a tavalyi év jelentősebb átlagár emelkedését követően az idei évben mérséklődtek az árak és a vásárlók átlagosan 3-4 százalékkal fizettek kevesebbet a kategória termékeiért, mint tavaly ilyenkor - derül ki a GfK Hungária háztartások napi fogyasztási cikk vásárlásait monitorozó Háztartáspanel adataiból. (Az üdítőitalok piaca megérezte a vásárlók kényszertudatosságát.)

Az idei év első öt hónapjában hatból egy magyar háztartás vásárolt energiaitalt. Az energiaitalokat vásárló kör csekély bővülést is mutat az előző évhez viszonyítva elsősorban a gyártói márkák piaci sikerének köszönhetően. A gyártói márkákat vásárló háztartások aránya folyamatosan emelkedett az elmúlt években, miközben a kereskedelmi márkás termékek vásárlói bázisa tavaly jelentősen visszaesett. Bár a valamely kereskedelmi lánc nevével fémjelzett energiaitaloknak 2013 első öt hónapjában sikerült új vásárlókat is elcsábítania, e vásárlói kör nagysága még nem éri el a 2011-es szintet.

A chipsadó bevezetését követően mintegy 30 százalékkal magasabb energiaital árak hatására a sajátmárkák átlagára áttört egy pszichológiai határt és a márkatermékek – literenként átlagosan mintegy 100 forintos – felára arányaiban kevésbé tűnt már magasnak. Így a gyártói márkák tavaly képesek voltak mennyiségben növekedni, míg a változások hatására a sajátmárkák piaci részesedése volumenben megfeleződött 2012 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez jelentős átrendeződést hozott a gyártói és kereskedelmi márkák piaci részesedésében.

Így nassolunk mi
A magyarok fele szívesen kínálja vendégeit chipsszel, egyharmaduk pedig baráti összejövetelekre is burgonyás ropogtatnivalót visz. A tavasz és a jó idő miatt több programot szervezünk, több időt töltünk barátainkkal, ilyenkor szívesebben fogyasztunk sós snackeket is. A magyarok fogyasztását nem fogta vissza a chipsadó.
Ugyanakkor az idei évben a sajátmárkás termékek átlagára nagyobb mértékben esett vissza, mint a gyártói márkáké, így a további csökkenés megállt: mind mennyiségben, mind értékben nagyobb mértékben nőtt a kereskedelmi márkák teljesítménye, így stabilizálni tudták pozíciójukat, sőt némi részesedés növekedést is sikerült elérniük a kategóriában.

„A vásárolt mennyiséget tekintve egyre nagyobb szerep jut a fiatalabbaknak, ám a kategória bolti forgalmának több mint felét továbbra is a 30-49 éves háziasszony vezette családok adják” – mondta el Vella Rita, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója. „Feltehetően egészségügyi megfontolásból és a költéseik terén talán nagyobb tudatosság okán a magasabb jövedelmű háztartások súlya folyamatosan csökken, azaz ők egyre kevesebb energiaitalt vásárolnak. Ezzel egyidejűleg az átlagnál alacsonyabb jövedelmű háztartások a megvásárolt mennyiség egyre nagyobb hányadát adják” – mutat rá a szakember.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo