hirdetés

Bíztató nyarat zártak a hazai hotelek

A belföldivendég-éjszakák számának növekedési üteme (+6,0) idén először augusztusban haladta meg a külföldiekét (+4,5%), amelyben elsősorban a SZÉP-kártya felhasználás bővülése játszott szerepet. A szállodai vendégforgalom 12 százalékkal élénkült, főként a négycsillagos házak jó szereplésének köszönhetően. A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele folyó áron 12 százalékkal nőtt - a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Augusztusban a belföldi vendégek 1875 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 53 százaléka. Számuk 3,3, az éjszakáké 6,0 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A vendégforgalom növekedése kilenc turisztikai régióból hetet érintett. A belföldivendég-forgalom több mint felét fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 10 százalékkal javult.

Szinte minden régió javított

Rég nem látott szinten a hazai turizmus
A vendégéjszakák számában, s az árbevételben júliusban is növekedést mértek a statisztikusok: az utóbbi 9,6 százalékkal hízott az egy évvel korábbihoz képest. A magyar kereskedelmi szálláshelyeken január és július között eltöltött közel 12 millió vendégéjszaka egyaránt meghaladja a 2008-as gazdasági világválság utáni szintet.
A külföldi vendégek 1636 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 6,6, az éjszakáké pedig 4,5 százalékkal nőtt 2011. augusztushoz  viszonyítva. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 47 százaléka, a szállásdíjbevétel közel 54 százaléka származott külföldiektől.

A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma az Egyesült Királyság, Románia és Csehország esetében csökkent, míg Németország, Ausztria, Oroszország, Olaszország, az Egyesült Államok, Spanyolország és Lengyelország esetében nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül az egy- és kétcsillagos egységekben visszaesést, a többi kategóriában növekedést regisztráltak. A külföldi vendégek száma a turisztikai régiók többségében emelkedett.

Emelkedtek az árak

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 63,3 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 77,3, a négycsillagosok 74,6 százalékos foglaltságot értek el. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára (13 927 forint) 5,6, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) (8821 forint) 13 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Működött a SZÉP-kártya
A működő kereskedelmi szálláshelyek közül 2012 augusztusában 2269 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1889 egység Széchenyi Pihenőkártyát (SZÉP-kártyát). A belföldi vendégek 2,5 milliárd forint értékben fizettek kártyával a szálláshely- és kapcsolódó szolgáltatásokért, amelynek aránya közel 90 százalék volt. A Magyar Szállodaszövetség álláspontja szerint a SZÉP-kártya felhasználás eddigi tendenciái alapján a fizetőeszköz forgalma az üdülési csekk korábbi adatait is meghaladhatja. 
A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 12 százalékkal emelkedett, elérve a 32,4 milliárd forintot értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 19,6 milliárd forint volt. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás fogyasztóiár-indexe augusztusban 4,9 százalék volt.

Budapest: élénkülő külföldi forgalom

Budapesten a vendégforgalom összességében 4,3 százalékkal nőtt  – a külföldivendég-forgalom dinamikus növekedésének eredményeképpen, – miközben  a belföldivendég-éjszakák száma jelentősen visszaesett. A vendégforgalom jelentős részét fogadó három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára augusztusban 9400 és 26 500, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 5900 és 21 700 forint között alakult, ami 34–95, illetve 21–78 eurónak felelt meg.

A Balatoni üdülőkörzetben a belföldivendég-éjszakák száma a korábbi hónapoktól eltérően emelkedett, meghaladva a külföldivendég-éjszakák számában mért növekedési indexet is.

Tovább bővült a kínálat
Augusztus végén 3175 kereskedelmi szálláshely működött Magyarországon: ezen belül 1001 szálloda 58 ezer szobával, 1094 panzió 12 ezer szobával volt. A szállodákban, augusztusban közel 1400 szobával több állt rendelkezésre, mint az előző év azonos időszakában. Budapesten a vizsgált időszakban 182 szálloda működött, ezek kapacitása közel azonos, mint 2011-ben. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma országosan 1080 volt.
A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken augusztusban közvetlenül 32 ezer főt foglalkoztattak, ez 2,5 százalékkal kevesebb, mint 2011 azonos időszakában. A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve az ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban.

 

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo