A vizsgált termékek mindenben megfeleltek a minőségi előírásoknak. A minták határérték feletti mennyiségben egyáltalán nem, csupán kimutatható mennyiségben tartalmaztak rovarölő- és gombaölőszer-maradékot. Az ökológiai gazdálkodásból származó (bio) mintákból semmilyen növényvédőszer-maradék sem volt kimutatható.
A vizsgálatok szerint a gombaölő hatású növényvédő szerek rendkívül alacsony mértékben jutottak csak a gyümölcsrészbe. A NÉBIH szakemberei kísérleti jelleggel megvizsgálták a megmosott és lereszelt narancs héját és külön a narancsvelőt is: a szermaradék jellemzően csak a narancshéjban volt kimutatható, ott is csak igen kis koncentrációban. Az ilyen narancshéjból több száz kilogrammot kellene elfogyasztani az egészségügyi kockázat alsó határának eléréséhez. A NÉBIH tanácsa, hogy, aki a növényvédőszer-mentes termék fogyasztását preferálja, az keresse a kezeletlen héjú vagy ökológiai termesztésből származó (bio) gyümölcsöket.
Lényegesen szigorodott az élelmiszerek jelölése!
Valamennyi minta bőven meghaladta a cukor-sav aránynál előírt minimumértéket, és a létartalomra vonatkozó előírásoknak is megfeleltek. A termékek többsége tartalmazta a narancsra általában jellemző 40–70 mg/100 g C-vitamin-mennyiséget, tehát egy narancs elfogyasztása fedezi az ajánlott napi C-vitamin-bevitel több mint felét.
A kedveltségi teszten íz, illat, szín, hámozhatóság és héjvastagság szempontjából vizsgálták a gyümölcsöket. A kóstolók – nem meglepő módon – az édesebb, vagyis magas cukor-sav arányú gyümölcsöket találták jó ízűnek. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az íz és a szín nincs szoros összefüggésben egymással, vagyis a szép élénk szín még nem garancia a finom ízre. Kedveltség szempontjából első helyen a görög Navel, másodikon a spanyol bio Salustiana, míg a harmadikon a szintén spanyol származású Navelina végzett.
A laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatok részletes eredményei, valamint további információk, érdekességek olvashatók a NÉBIH termékteszt blogján.