Veszteséges, de sikeres az állam bankja

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. 38,62 milliárd forint mérleg szerinti veszteséget könyvelt el 2011-ben. Baranyay László elnök-vezérigazgató ennek ellenére eredményesnek és sikeresnek értékelte a pénzintézet elmúlt évét, javult ugyanis a bank működési stabilitása, aktivitása, költséghatékonysága, tőkehelyzete. A pénzintézetnél közölték azt is, hogy indíkatív ajánlatot tettek a Takarékbank üzletrészének megvásárlására.

Az állami tulajdonú fejlesztési bank a magyar számviteli szabványok szerint 2011-ben - az előző évi 19,27 milliárd után - 38,62 milliárd forint mérleg szerinti veszteséget könyvelt el, amely nagyjából megfelelt az előzetes várakozásnak. A korábbi nagy hitelekre és befektetésekre képzett értékvesztés 43 milliárd forinttal rontotta az eredményt. Hiába volt közel 8 milliárd forint az üzemi eredmény, a kockázati költségek és a különadó miatt veszteséges lett a bank - tette hozzá.

Ajánlat a Takarékbankra
A Magyar Fejlesztési Bank (MBF) indikatív ajánlatot adott a Takarékbankra, a döntés a közeljövőben, lehet, hogy még ebben a hónapban megszületik. Az MFB igazgatósága az ezzel kapcsolatos javaslatot várhatóan a jövő heti ülésén tárgyalja, s miután a felügyelő bizottság is megtárgyalta, beterjesztik a nemzeti fejlesztési miniszternek. Baranyay László az ügyletről elmondta: hosszú ideje folynak tárgyalások a német DZ Bank képviselőivel a Takarékbank 38,5 százalékos tulajdonrészének megvételéről, amely egy nagyobb pénzügyi intézményrendszerbeli elképzelések része. A Takarékbank többségi tulajdona a takarékszövetkezeteké, ami már önmagában bonyolult helyzetet eredményez – tette hozzá.

A portfólióban most is vannak problémás elemek, komoly erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy ne legyenek további jelentős kockázati költségek, ez azonban nemcsak a bankon, hanem a gazdasági környezeten is múlik - mutatott rá az elnök-vezérigazgató.

Szigorú költséggazdálkodás

Az MFB új vezetésének 2010. június 17-i hivatalba lépésétől 2011. december 31-ig megtett intézkedései összesen mintegy 2,3 milliárd forint megtakarítást eredményeztek, ebből a személyi jellegű költségeken 1,6 milliárd forintos megtakarítást értek el. Nemcsak a banknál, hanem a tulajdonosi körébe tartozó társaságnál is szigorú költséggazdálkodást folytattak, ennek keretében visszafogtak beruházásokat, felülvizsgálták a szolgáltatói szerződéseket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy további milliárdos költségmegtakarításra már nem látnak lehetőséget, különösen, hogy új feladatokat is kap az MFB.

A jelentős törlesztések ellenére az MFB-nek sikerült növelnie aktivitását, megújította lejáró állományait, és új kihelyezései is emelkedtek, miközben a hitelezés visszaesése volt a jellemző. A bank hiteleinek állománya 2011-ben 68 milliárd forinttal, mintegy 7,7 százalékkal emelkedett. Az MFB a tulajdonosi tőkeemeléseknek köszönhetően 2011 végére a második legtőkeerősebb hitelintézetté vált, 2011 végén saját tőkéje és szavatoló tőkéje is meghaladta a 200 milliárd forintot. Abban, hogy a bank rendelkezett a növekedés finanszírozásához szükséges forrásokkal, szerepe volt annak, hogy az MFB tavaly egy 100 millió eurós kibocsátással ismét megjelent a nemzetközi tőkepiacon.

Belföldi kötvényprogram indul

Az idei év a fejlesztési bank és a hozzá tartozó társaságok számára is nehezebb lesz a tavalyinál - jelezte az elnök-vezérigazgató. A legnagyobb feladat a megfelelő finanszírozási feltételrendszer kialakítása. Az MFB rövidesen belföldi kötvényprogramot indít, amellyel a vállalkozásokon kívül a lakosságot is meg fogja célozni - jelentette be Baranyay László.

Forrásbevonás 2012
A MFB-nek 3,8-4 milliárd eurónyi kötelezettsége áll fenn jelenleg, amit nemzetközi piacokról, uniós intézményektől vontak be. Az IMF/EU forrásból származó hitelt negyedévente kell fizetni. A közeljövőben 400 millió eurónyi forrás jár le, s az év hátralévő részében ennél kisebb volumenű lejáratok is lesznek. Azzal számolnak, hogy ezeket a lejáratokat meg tudják újítani, a kérdés az, hogy mit milyen struktúrában. Tavaly az állami tulajdonos nyújtott kölcsönt az MFB-nek, amit a nemzetközi kötvénykibocsátás után azonnal visszafizetett. Az MFB megfelelő deviza- és forintlikviditással rendelkezik majd ahhoz, hogy minden kötelezettségének eleget tudjon tenni, ez régen is így volt, és ezután is így lesz. Megjegyezte: az egyedi finanszírozásokhoz, hitelprogramokhoz szükséges források előteremtése nem lesz olcsó, a bank eredményét jelentősen befolyásolni fogja - hangsúlyozta Baranyay László.

A Kínai Fejlesztési Bankkal májusban kötött 1 milliárd eurós hitelkeretből kínai vállalatok magyarországi fejlesztéseit, beszállításait finanszírozzák, erről a piacról szeretnének további, a magyar vállalkozások számára felhasználható forrásokat bevonni.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta ugyanakkor, hiába rendelkezik az MFB stabil tőkeháttérrel, és hiába biztosítja a forrásokat, ha a befektetők kivárnak. Emlékeztetett: a bank felmérésének eredménye szerint a vállalkozások a fennmaradásukért, túlélésükért küzdenek, elhalasztják a beruházásaikat.

A pénzintézetnél az idén már nyereséggel számolnak. A 2012-es üzleti terv és a középtávú terv módosítása most van folyamatban, elkészítésekor ugyanis még nem számoltak a két társaság átadásával - a Mehib és az Eximbank térítésmentes átadása a nemzetgazdasági miniszter irányítása alá 15-17 milliárd forintos mínuszt okoz - és a későbbi tőkeemeléssel sem.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo