Ütik a Molt Horvátországban

Ma sem unatkoznak majd várhatóan a befektetők. Miként arra az Erste elemzői reggeli kitekintőjükben felhívták a figyelmet: folytatódhat az áttörésre készülődés a piacon, s több nagy cég is közzéteszi második negyedéves gyorsjelentését az USA-ban.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Nyári hangulatban telt a kereskedés tegnap. Alapvetően oldalazást láthattunk, szintek vagy csúcsok közelében. Az amerikai indexek csúcsok közelében gyűjtik az erőt a technikai rövidtávú korrekcióban, míg például a DAX a 8.285 pont alatt konszolidál. A BUX szintén a 19.900 pont környéki ellenállás szint alatt van felkészülésben.

Az USA-ban ugyanakkor javában zajlik a gyorsjelentési szezon, amely eddig jó vállalati eredményeket hozott. Ma sem unatkozhatunk, hiszen a Coca-Cola mellett például a Goldman Sachs is ma teszi közzé az eredményét, s piaczárás után pedig a Yahoo számaival lehetünk boldogabbak. Közben a piacok készülődése a kritikus szintek áttörésére folytatódhat. Így ma oldalozó piacra számítunk.

USA

- Tegnap tovább folytatódott a hegymenet a tengerentúli piacon, több index is újabb történelmi záró csúcsot állított be, így egyhuzamban 8 emelkedő napon vannak túl a börzék (Dow 0,13%, Nasdaq 0,19%, S&P500 0,17%).

- Tegnap a Citigroup publikálta második negyedéves számait, és az első két pénzügyi társasághoz hasonlóan szintén pozitív meglepetést okozott. A várt 1,17 dolláros részvényenkénti profittal szemben 1,25 dollárt jelentett a társaság, az árbevétel pedig 20 milliárd dollárra rúgott a tavalyi 18,64 milliárd dollár után, az elemzők 19,5 milliárdra számítottak. A legjobban a részvénykereskedési üzletág teljesített, ahol 68%-kal emelkedtek a bevételek. A jó eredmény annak is köszönhető, hogy a hitelezési céltartalékok 25%-kal 2,6 milliárd dollárra csökkentek. A papír árfolyama közel 2%-ot emelkedett.

- New Yorki feldolgozóipari index is kellemes meglepetést okozott, az index értéke 9,46 pontra emelkedett júliusban, az előző havi 7,84 pont után. A piaci konszenzus 5 pont volt.

- A kiskereskedelmi forgalom nem hozta a várakozásokat, júniusban 0,4%-os bővülést láthattunk az előző havi felülvizsgált 0,5% után. Az elemzők azonban ennél jóval optimistább 0,8%-os bővülésre számítottak.

- A pénteki zuhanás után tegnap közel 4%-ot szárnyalt a Boeing, miután a hatóságok nem találtak arra utaló jeleket, hogy akkumulátor hiba okozta volna a pénteki tűzesetet.

- Ma számos társaság publikálja negyedéves számait: Goldman Sachs, Johnson&Johnson, Yahoo!, Coca-Cola

- Több makroadat is jelenik meg ma délután a tengerentúlon: NAHB házárindex, ipari termelés, maginfláció

Európa

- Emelkedéssel zárták a vezető európai tőzsdék tegnap. A DAX 0,27%-ot, a FTSE 100 0,63%-ot, a CAC 40 0,62%-os emelkedést mutatott fel.

Kép: SXC

- A Fitch Ratings megvonta az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló alap (European Financial Stability Facility, EFSF) AAA hitelbesorolását, és AA+ minősítésre módosította, miután hétfőn Franciaországtól, az egyik garanciavállaló tagállamtól is megvonták az AAA hitelbesorolást. Az új minősítés ebben az esetben is AA+ lett.

Olaj, arany

- A WTI és az arany ára is enyhén süllyedt tegnap: az amerikai kőolaj 106 dollár felett volt kismértékben, míg az arany azonnali piaci ára 1.280 dollár körül volt. A befektetők az amerikai készletadatokra figyelnek a héten leginkább, mivel közel 2 millió hordós csökkenést vár a piac. Az arany piacán Ben Bernanke beszédére figyel leginkább a piac.

Devizák

- Az EUR/USD devizapár továbbra sem tud elrugaszkodni a 200 napos mozgóátlag 1,3073-as szintjétől. Tegnap napközben egy erőteljes, ugyanakkor átmenetinek bizonyuló leszúrás volt látható, azonban ezt követően gyorsan visszatért a 200 napos mozgóátlaghoz az árfolyam és ma reggel sem akar tőle távolodni.

- Minimális forintgyengülést hozott a tegnapi nap a pozitív nemzetközi hangulat ellenére is. Az EUR/HUF értéke 291,59-ről 291,76-ra emelkedett.

Távol-Kelet

- Jelentősebb makro adat nem jelent ma meg Ázsiából és fontosabb piacmozgató hír sem látott napvilágot, így kissé iránytalan kereskedés volt ma tapasztalható. Azonban még tegnap délután Indiában az indiai jegybank 200 bázisponttal 10,25%-ra emelte a kamatláb nagyságát a bankok számára és egyúttal jelezte, hogy július 17-től 750 milliárd rúpiára korlátozza a napi repo nagyságát.

- A Nikkei 0,44%-ot, a Hang Seng 0,03%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index értéke 0,12%-os csökkenést mutatott.

- A JP Morgan korábbi 7,6%-os prognózisát 7,4%-ra csökkentette a kínai GDP bővülésére vonatkozóan. A 2014-es előrejelzést 7,7%-ról 7,2%-ra vágták vissza.

Határidős piacok

- Kis emelkedést mutatnak a határidős piacok

Vállalati hírek

- INAS, az INA szakszervezete 5 horvát városban indított tiltakozást a MOL átalakítási tervei ellen, ami szerintük csökkenő foglalkoztatást és alacsonyabb béreket jelent. A MOL kiszervezi a kiskereskedelmi tevékenységét, a kutasokból vállalkozók lesznek.

- Véleményünk: A MOL hasonló programot hajtott végre más piacokon. A horvát cég nem hatékony a MOL többi részéhez képest. A lépés valószínűleg része a MOL és a horvát kormány közti küzdelemnek – a felek most kívánnak leülni és tárgyalni az INA részvényesi szerződéséről, aminek része lesz a leépítési politika is.

Jogi nyilatkozat
„A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo