Újabb leminősítés: kockázatosak a magyar bankok

Úgy tűnik, hogy idén már sok minden nem fog történni. Magyarországon ma és még holnap nagyobb forgalommal kereskedhetnek, hiszen még a mai kötéseket lehet elszámolni idén, holnap pedig határidő kifutás van. Ezen túlmenően még két kereskedési nap lesz idén, a két ünnep között – figyelmezettek az Erste elemzői reggeli összefoglalójukban.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az USA-ban más a helyzet. A piac még 24-én is nyitva lesz a mi időnk szerint este 7-ig, s csak 25-én lesz zárva a börze, na meg persze január elsején. Szóval a tengerentúlon még pár nappal többet kereskedhetünk idén. Ugyanakkor folyik a „pénzügyi szakadék” körüli vita, most éppen negatív fordulattal, amelyet a piacok is megéreztek. Eredmény valószínűleg már csak jövőre lesz. Közben a japánok élénkítenek, de ezt meg várta a piac. Így alapvetően negatív a hangulat, amely a budapesti mozgást is nagy valószínűséggel meghatározza.

USA

- A hét eleji optimizmust tegnap rossz hangulat váltotta fel a tengerentúlon, süllyedni kezdtek az indexek, ami zárásig kitartott (Dow -0,74%, Nasdaq -0,34%, S&P500 -0,75%).

- Az esést az váltotta ki, hogy Obama visszautasította a republikánusok legújabb javaslatait. Egyelőre nem kerültek közelebb a politikusok a költségvetési szakadék ügyében, de a befektetők továbbra is bíznak a mielőbbi megállapodásban.

- A tegnapi nap során John Boehner benyújtotta a B tervnek nevezett javaslatot, ami a demokraták korábbi javaslatára adott válasz. E szerint nem 400.000 dollártól, hanem csak 1 millió dollár fölött lépne életbe a magasabb adókulcs. Obama szóvivője erre azt nyilatkozta, hogy a republikánusok által benyújtott javaslat elfogadhatatlan. Ennek ellenére az elnök kitart amellett, hogy a szűk határidő ellenére karácsonyig megegyeznek.

- A javaslat 20%-os adókulcsot állapítana meg a tőkejövedelmekre és osztalékokra, ha az ezekből keletkező jövedelem évi 1 millió dollár fölött van, alatta viszont mindössze 15% lenne az adó mértéke.

- A General Motors több mint 6%-ot emelkedett arra a hírre, hogy a társaság még idén 200 millió darab részvényt vásárol vissza az amerikai pénzügyminisztériumtól. A társaság 5,5 milliárd dollárt költ erre a célra. Januárban további 300 millió darab részvénytől szeretne megszabadulni a pénzügyminisztérium, és legkésőbb egy éven belül szeretne teljesen kiszállni a társaságból.

- A FedEx tegnap publikálta negyedéves számait. Az árbevétel 11,1 milliárd dollár volt, szemben a 10,82 milliárd dolláros várakozással, az EPS pedig 1,39 dollár lett, miközben az elemzők 1,41 dollárra számítottak. A negyedév a Sandy hurrikán miatt lett gyengébb a várakozásoknál. A nap elején nagyobb pluszban kezdett az árfolyam, de zárásra 1% alá olvadt a papír nyeresége.

- A megkezdett lakásépítések száma 3%-kal esett vissza novemberben (861 ezerre), a felülvizsgált 888 ezer darabról. Az adat gyengébb lett a 872 ezres várakozásnál. A kiadott építési engedélyek száma 4 éves csúcsra kapaszkodott. A 875 ezres elemzői várakozással szemben 899 ezres adatot láthattunk.

- Ma számos makroadat érkezik a tengerentúlról, a szokásos heti munkapiaci adatok mellett Philadelphia-i Fed indexet, használt lakásértékesítési adatot, és GDP adatot is láthatunk.

Európa

- Enyhe pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai mutatók (FTSE100 0,44%, DAX 0,2%, CAC40 0,45%).

- Az Ifo gazdasági hangulat index második hónapja javul Németországban, a mutató 101,4 pontról 102,4 pontra emelkedett, miközben a várakozás 102 pont volt.

Olaj, arany

- Tegnap tovább erősödött a kőolaj világpiaci ára köszönhetően a kedvező hangulatnak, a Brent 113 dollár fölé nőtt. A várakozás erős, hogy 2013 jelentős gazdasági fellendülést fog hozni, ami emeli a kőolaj keresletét.

- Az arany ára 1.670 dollár alá esett a csökkenő kockázatkerülő magatartás nyomán.

Devizák

- A hét első felében látott jelentős mértékű forintgyengülés után a hazai fizetőeszköz tegnap ismételten erősödést tudott felmutatni az euróval szemben. Az árfolyam 287,24-ről 286,62-re változott, és a csökkenés során áttörte a 200 napos mozgóátlagot is.

- A dollár árfolyama zárásra visszatért a nyitó árfolyamszinthez, azonban nap közben látható volt egy jelentősebb dollárgyengülés, aminek hatására egy hosszú kanóc látható az árfolyam charton. Az EUR/USD árfolyam 1,3229-ról 1,3227-re változott.

Távol-Kelet

- Az elmúlt napok jelentős emelkedése után csökkenést mutatott ma a Nikkei, mely 1,19%-kal mérséklődött. A Hang Seng árfolyama 0,27%-kal csökkent, miközben a Shanghai index 0,22%-os emelkedést tudott felmutatni.

- A csökkenés annak ellenére következett be, hogy a japán jegybank további 119 milliárd dollár értékű eszközvásárlási programot hirdetett meg. Azonban a várakozásokkal ellentétben nem tett közzé a közép- és hosszú távú inflációs célra vonatkozó prognózist. A jegybanki alapkamat nagysága változatlan maradt.

Határidős piacok

- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- Az S&P “BB”-ről “BB-“-ra csökkentette a magyar bankrendszer kockázati besorolásának kiindulóponti osztályzati szintjét. A hitelminősítő a Takarékbank kivételével a többi bank besorolását, így az OTP-jét is megerősítette. A módosítást a bankszektor megnövekedett kockázatai, a bankadó véglegesítése, illetve az újonnan bevezetendő adók indokolták. A hír nincs hatással sem az OTP-re, sem az FHB-ra.

- A Richter értékpapír juttatási programjának keretében 2012. december 19-én 45.681 darab saját részvényt adott át munkavállalóinak. A részvények 2015. január 2-ig letétben lesznek. Az átadás után a Richter saját részvény állománya 45.336 darab, csoport szinten 55.886 darab.

- A Benji újabb 2.000 darab PannErgy részvényt vett 567 forintos átlagáron december 18-án, így tulajdoni hányada 11,45%.

- Az E-Star intézményi befektető hitelezői a közgyűlési határozati javaslat szerinti 5 millió darab részvény helyett 50 millió darab részvénnyel növelnék a társaság alaptőkéjét. Ez a mostani 200 forintos részvényárral számolva 10 milliárd forintot jelentene, és jelentős hígulást okozna, hiszen jelenleg 2,6 millió darab részvénye van a cégnek. A javaslatot a rendkívüli közgyűlés tárgyalja majd, melyet határozatképtelenség miatt az eredetileg meghirdetett december 21-i dátum helyett január 2-án tartanak. A megismételt közgyűlés a megjelentek számától függetlenül határozatképes.

 

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo