hirdetés

Túl ritkán kérünk tanácsot pénzügyekhez

A budapestiek járnak a bankfiókba a leggyakrabban, kétszer annyiszor, mint a vidékiek – derült ki a K&H felméréséből. Többet járnak bankfiókba azok, akik a leginkább tudatos, hó eleji megtakarítók. A nők és a 26 év alattiak gyakrabban fordulnak az ügyintézőkhöz pénzügyi tanácsért.
hirdetés

Kép: Freedigitalphotos/pakorn

Bankfiókba Budapesten járnak a leggyakrabban, az évi átlag 12 alkalom a duplája a vidéki értékeknek – derült ki a K&H felméréséből. A bankba járást a személyes jövedelem is befolyásolja, illetve gyakrabban látogatják a bankot azok, akik a leginkább tudatos, azaz hó eleji megtakarítók. Érdekes módon a netbank használók nem látogatják ritkábban a bankfiókot, mint a netbankot nem használók (a konkrét látogatási gyakoriság ráadásul náluk kicsit még magasabb is). Az éves átlag 8 fióklátogatás a 19-29 évesek körében.

A bankfiókba járás leggyakoribb okaként az ATM-es készpénzfelvételt jelölték meg a megkérdezettek, miközben ehhez nem szükséges banki alkalmazottal találkozniuk. Az 500 válaszadó 15 százaléka legtöbbször pénzt fizet be személyesen, 5-7%-a pedig szerződést ír alá vagy pénzügyi tanácsot kér. A pénztári készpénzfelvételt és a befizetést is gyakrabban említették a nők, ahogy ők járnak többet azért is bankfiókba, hogy személyesen kérjenek pénzügyi tanácsot az ügyintézőktől. A férfiak jobban szeretik önállóan, az interneten intézni pénzügyeiket. A netbank használók 19%-a preferálja ugyanakkor a személyes ügyintézést.

A netbankot használók szerint az internetes ügyintézés kényelmes, gyors és bármikor elérhető, ezért választják ezt a bankolási formát. Azok, akik inkább szeretik személyesen, a bankfiókban intézni pénzügyeiket indokként azt hozták fel, hogy így az ügyintézőtől bármikor kérhetnek tanácsot, illetve részletesebb magyarázatot kaphatnak egy-egy ügylet esetében. A 26 évnél fiatalabbak gyakrabban említették, mint a 26-29 évesek, hogy félnek attól, hogy valamit rosszul csinálnak a netbankban (45%), és ez főleg a vidéki válaszadókra igaz. Minél ritkábban jár valaki bankfiókba, annál fontosabb számára az érthető szóbeli magyarázat - mert a magyarok többsége csak tévelyeg a pénzügyi dzsungelben.

„A mostani adatainkat támasztja alá a K&H hitel refinanszírozással kapcsolatos felmérése is, mely szerint a lakosság nagy része nem foglalkozik pénzügyi kérdésekkel, például a hitelkamatok alakulásával, maximum akkor, amikor épp hitelre van szüksége. Mivel egy-egy ügylet során sok kérdés merül fel, a banki ügyintézőtől szeretnek az ügyfelek a leginkább kérdezősködni a lehetőségek felől, és ha egy termék mellett döntöttek, később nem szívesen váltanak. Pedig a pénzügyeink folyamatos nyomon követése, karbantartása ugyanúgy elengedhetetlen, mint ahogy a gépkocsinkat is el kell vinni rendszeresen szervizbe” – mondta dr. Bába Ágnes, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

Egyre több háztartás küzd pénzügyi problémákkal
Egyre több hazai háztartás küszködik pénzügyi problémákkal az Intrum Justitia 2015-ös Európai Fogyasztói Fizetési Jelentése szerint. A válaszadók felével (51%) fordult elő, hogy legalább 1 számlát késve fizetett pénzügyi nehézségek miatt.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo