Túl ritkán kérünk tanácsot pénzügyekhez

A budapestiek járnak a bankfiókba a leggyakrabban, kétszer annyiszor, mint a vidékiek – derült ki a K&H felméréséből. Többet járnak bankfiókba azok, akik a leginkább tudatos, hó eleji megtakarítók. A nők és a 26 év alattiak gyakrabban fordulnak az ügyintézőkhöz pénzügyi tanácsért.

Kép: Freedigitalphotos/pakorn

Bankfiókba Budapesten járnak a leggyakrabban, az évi átlag 12 alkalom a duplája a vidéki értékeknek – derült ki a K&H felméréséből. A bankba járást a személyes jövedelem is befolyásolja, illetve gyakrabban látogatják a bankot azok, akik a leginkább tudatos, azaz hó eleji megtakarítók. Érdekes módon a netbank használók nem látogatják ritkábban a bankfiókot, mint a netbankot nem használók (a konkrét látogatási gyakoriság ráadásul náluk kicsit még magasabb is). Az éves átlag 8 fióklátogatás a 19-29 évesek körében.

A bankfiókba járás leggyakoribb okaként az ATM-es készpénzfelvételt jelölték meg a megkérdezettek, miközben ehhez nem szükséges banki alkalmazottal találkozniuk. Az 500 válaszadó 15 százaléka legtöbbször pénzt fizet be személyesen, 5-7%-a pedig szerződést ír alá vagy pénzügyi tanácsot kér. A pénztári készpénzfelvételt és a befizetést is gyakrabban említették a nők, ahogy ők járnak többet azért is bankfiókba, hogy személyesen kérjenek pénzügyi tanácsot az ügyintézőktől. A férfiak jobban szeretik önállóan, az interneten intézni pénzügyeiket. A netbank használók 19%-a preferálja ugyanakkor a személyes ügyintézést.

A netbankot használók szerint az internetes ügyintézés kényelmes, gyors és bármikor elérhető, ezért választják ezt a bankolási formát. Azok, akik inkább szeretik személyesen, a bankfiókban intézni pénzügyeiket indokként azt hozták fel, hogy így az ügyintézőtől bármikor kérhetnek tanácsot, illetve részletesebb magyarázatot kaphatnak egy-egy ügylet esetében. A 26 évnél fiatalabbak gyakrabban említették, mint a 26-29 évesek, hogy félnek attól, hogy valamit rosszul csinálnak a netbankban (45%), és ez főleg a vidéki válaszadókra igaz. Minél ritkábban jár valaki bankfiókba, annál fontosabb számára az érthető szóbeli magyarázat - mert a magyarok többsége csak tévelyeg a pénzügyi dzsungelben.

„A mostani adatainkat támasztja alá a K&H hitel refinanszírozással kapcsolatos felmérése is, mely szerint a lakosság nagy része nem foglalkozik pénzügyi kérdésekkel, például a hitelkamatok alakulásával, maximum akkor, amikor épp hitelre van szüksége. Mivel egy-egy ügylet során sok kérdés merül fel, a banki ügyintézőtől szeretnek az ügyfelek a leginkább kérdezősködni a lehetőségek felől, és ha egy termék mellett döntöttek, később nem szívesen váltanak. Pedig a pénzügyeink folyamatos nyomon követése, karbantartása ugyanúgy elengedhetetlen, mint ahogy a gépkocsinkat is el kell vinni rendszeresen szervizbe” – mondta dr. Bába Ágnes, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

Egyre több háztartás küzd pénzügyi problémákkal
Egyre több hazai háztartás küszködik pénzügyi problémákkal az Intrum Justitia 2015-ös Európai Fogyasztói Fizetési Jelentése szerint. A válaszadók felével (51%) fordult elő, hogy legalább 1 számlát késve fizetett pénzügyi nehézségek miatt.

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo