Százezreket spórolhatnak a kkv-k a banki költségeiken

A cég méretétől, forgalmától függően teljesen más bankszámlák jelenthetik a legjobb választást -elindult az első magyar vállalati bankszámla-kalkulátor.

Érdemes utána számolni a költségeknek - Kép: SXC

Évente több százezer forintot is megtakaríthatnak a vállalkozások egy megfelelően kiválasztott bankszámlával – derül ki a Bankmonitor.hu piacelemzésből. A kutatás szerint a legjobb bankszámla kiválasztásával elérhető költségelőny akár 2 százalékkal is növelheti az éves profitot 10 százalékos bevételarányos nyereséggel számolva. A választás azonban nehéz, hiszen a felmérés szerint teljesen más számlacsomagok számítanak a legjobb választásnak az érintett cég méretétől, forgalmától, és bankolási szokásaitól függően.

Egy megfelelően kiválasztott bankszámlával évente több százezer forintot is megtakaríthatnak a vállalkozások – derül ki a Bankmonitor.hu piacelemzésből, amely során egy újonnan alakult vállalkozás, egy KATA-s, egy EVA-s vállalkozás, egy kisvállalat és egy középvállalat számára keresték a legmegfelelőbb számlacsomagokat. A portál most indított vállalati számla-kalkulátorának adatai szerint teljesen más számlacsomag számíthat a legjobb választásnak az adott vállalat méretétől, forgalmától, és bankhasználati szokásaitól függően. „Ezt jól mutatja, hogy egy adott vállalattípusnál legjobbnak számító bankszámla még a legjobb tíz ajánlat között sem található meg egy más méretű cég számára optimális számlacsomagok listáján” – hangsúlyozza Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője. Az elemzésből kiderül, hogy nagyon komoly megtakarítási lehetőséget jelent a cégek számára a megfelelő bankszámla kiválasztása. „Tíz százalékos bevételarányos nyereséggel számolva a legjobb számlacsomag kiválasztásával elérhető költségelőny akár 2 százalékkal növelheti az éves profitot, feltéve, hogy az adott cég jelenleg igen kedvezőtlen számlakondíciókkal rendelkezik” – mondja Sándorfi Balázs.

A Bankmonitor.hu az elemzés során öt tipikusnak mondható vállalatot vett górcső alá: egy most alakult kisvállalkozást 20 millió forintos éves nettó árbevétellel, és négy már régebben működő vállalkozást. Ezek közül egy a nemrég választható KATA adózási formában működik, egy pedig EVA alá tartozik. Előzőnek 6 millió forintos éves nettó árbevétele, míg utóbbinak 20 millió forintos. Ezen kívül egy 50 millió forintos árbevételű kisvállalkozásnak és egy 100 millió forintos árbevételű középvállalkozásnak kerestünk az optimális számlát.

A felmérés szerint (lásd nagy táblázat a következő oldalon) a frissen alakult vállalkozásnak a két legkedvezőbb havi bankköltséget az OTP Bank (Kisvállalkozói Start számla 5 946 forint és Kisvállalkozói E-számlacsomag 6 807 forint) nyújtja, míg a harmadik legolcsóbb számlaköltségekkel a Budapest Banknál lehet számolni (Webstart 7 175 forint). Érdekes megemlíteni, hogy a negyedik és a hatodik helyezett szintén ugyanaz a bank (UniCredit). „Az újonnan alakult vállalkozások számára a legkedvezőbb kondíciókat nyújtó számlacsomag évente közel 90 ezer forinttal lehet olcsóbb, mint az ötvenedik helyezett ajánlat” - emeli ki a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

A KATA hatálya alá tartozó vállalkozásnak a Gránit Bankot érdemes választania (Vállalkozói Alapszámla 2 - 1 676 forint), hiszen itt részesül a legkedvezőbb díjakban. Második legjobb lehetőséget a Citibank kínálja (Citibusiness (Általány díjas) 2 000 forint), míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokán a Raiffeisen Bank áll (Aktív számla 3 - 2 289 forint).  Ennél a vállalattípusnál a legkedvezőbb és az ötvenedik legkedvezőbb bankszámlák díjai között több mint 85 ezer forintos a különbség.

Céges bankszámlák: erős OTP-fölény
A magyarországi gazdasági szervezetek az elmúlt valamivel több mint öt évben 24 híján 660 ezer bankszámlát nyitottak. A bankszámlák több mint 93 százalékát a legnagyobb tizenkét pénzintézetnél és a takarékszövetkezeti hálózat tagjainál nyitották. A legtöbbet tavalyelőtt, a legkevesebbet tavaly. Az adatsorból az is kiderül, hogy öt év alatt alaposan átrendeződött a vállalati banki piac Magyarországon.
Az EVÁ-s vállalkozások esetében szintén a Gránit Bank a legjobb választás (Vállalkozói Alapszámla 2  4.822 forint), míg a képzeletbeli dobogó második fokára a K&H Bank állhatott fel (Start számlacsomag 4 965 forint). Náluk valamivel drágább a harmadik helyezett AXA Bank (Vállalkozói számla 6 150 forint).  Az az EVÁ-s vállalkozás, amelyik az ötvenedik legkedvezőbb számlacsomagról a legkedvezőbbre vált, éves szinten 95 ezer forintot spórolhat.

Az 50 millió forintos éves árbevételű kisvállalkozásnak a legjobb döntés az AXA Bank (Vállalkozói számla 12 664 forint), míg a második legjobb választás a Raiffeisen Bank (Aktív számla 3  13 166 forint). A harmadik legolcsóbb bank ilyen esetben az OTP Bank (Kisvállalkozói E-számlacsomag 13 216 forint). A kisvállalatoknál kezd igazán nagy méreteket ölteni a megtakarítható összeg: a legkedvezőbb és az 50. számlacsomag közötti árkülönbség itt már több mint 100 ezer forint.

A 100 millió forint éves árbevétel fölötti középvállalatnak szintén az AXA Bank (Vállalkozói számla 29 405 forint) a legkedvezőbb, míg őt követi az Erste Bank (Válogatás (Mikrovállalat) 31 840 forint. A dobogó legalsó fokán Raiffeisen Bank található (Aktív számla 4 - 32 332 forint). Ekkora vállalatméretnél a legjobb és az 50. banki ajánlat között már majdnem 300 ezer forint van.

„Ahogyan magánszemélyként odafigyelünk a legkedvezőbb bank kiválasztására, úgy vállalatként is mindenképpen érdemes ezt megtenni, hiszen a különbségek itt hatalmasak lehetnek. A megfelelő számla kiválasztása azonban nem egyszerű feladat: a vállalkozásoknak szóló számlacsomagok esetében sokkal bővebb a feltételek és kedvezmények köre, mint magánszemélyeknek szóló számláknál” – mondja Sándorfi Balázs, Bankmonitor.hu ügyvezetője. Hozzáteszi: fontos kérdés az is, hogy bizonyos szolgáltatásokat - például devizaszámla vezetést, csoportos utalást - elérünk-e a kiválasztott banknál, illetve az sem elhanyagolható szempont, hogy mennyien kívánjuk használni az adott bankot, hány aláíró van a cégnél, kik kapjanak SMS-t a tranzakciókról. Persze hasonlóság is akad a magánszemélyeknek szóló számlákkal: általában a cégeknél is olcsóbb az internetes utalás, mint a fióki, és az elektronikus kártyához is olcsóbban lehet általában jutni, mint a dombornyomott társaihoz. Nagy segítséget nyújthat a vállalkozásoknak a megfelelő számlacsomag kiválasztásában, hogy a Bankmonitor.hu a napokban elindította Magyarország első vállalati bankszámla-kalkulátorát.

Egyre drágábban bankolunk
Minden korosztály és jövedelmi szint esetében forint ezreket lehet spórolni a megfelelő számlacsomag használatával – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből, amely a diákok, átlagos és átlag feletti jövedelműek, valamint a nyugdíjasok számára kialakított bankszámla-konstrukciókat hasonlította össze és rangsorolta összes költségük szerint. A megfelelő választást különösen aktuálissá teszi, hogy további drágulást hozhat a díjakban a tranzakciós adó augusztus elején életbe lépő változása. A díjak átterhelése már elkezdődött.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo