Ősszel tovább apadhatnak az albérletárak a vidéki városokban

Budapesten már ötödével csökkentek a lakásbérleti díjak, persze nem mindegyik kerületben. Még jócskán maradt olyan vidéki nagyváros, ahol az átlagárak nem akartak megindulni a lejtőn, de már látszik, hogy ősszel erre is sor kerül.

Az elmúlt egy évben csökkentek a lakásbérleti díjak, persze nem mindenhol történt áresés. Még jócskán maradt olyan város, ahol az albérletek átlagárai nem akartak megindulni a lejtőn, de mellettük sok olyan megyeszékhelyet találunk, ahol már mutatkozott stagnálás vagy akár kisebb visszaesés. Több hirdetési portál és ingatlanközvetítő hálózat is megerősítette ezt. Pár napja pedig a KSH és az ingatlan.com elindította az első lakásbérleti indexét, amit ezentúl havonta módosít az adatok alapján, erről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Az ingatlannet.hu külön elemzést juttatott el lapunkhoz. Ebben azt írják: úgy tűnik, az albérletpiac kezdi beadni a derekát. Bizonyára a járványhelyzetnek nagy szerepe van abban, hogy megtört a korábbi éveket jellemző áremelkedési tendencia, de az az igazság, hogy a mérséklődés már a tavalyi évben elkezdődött – amikor a koronavírusnak híre-hamva sem volt.

A portál szerint Budapest kivételével nem sokat mozgolódtak az átlagos albérleti árak az ország régióközpontjaiban. Még az olyan egyetemi városokban is pangás volt jellemző, mint Pécs, Szeged vagy Debrecen. Az elmúlt egy évben Pécsen és Debrecenben mindössze 5-7 százalékot drágultak az albérletek, Szegeden pedig csak néhány százalékot csökkentek. A napfény városában így a lakásokat 2000 forint/négyzetméteres átlagáron, a pécsieket 2200, míg a debrecenieket 2400 forint/négyzetméteres átlagáron adták ki.

Székesfehérváron és Győrben is csupán 2 százalékkal változtak meg az albérletek ez év júliusi átlag bérleti díjai az ugyanezen időszak egy évvel ezelőtti állapotához képest. Viszont Székesfehérváron 2200 forint/négyzetméterre emelkedett, Győrben pedig 2100 forint/négyzetméterre csökkent az átlagár. Győrrel megegyezően Miskolcon is visszább léptek a bérleti díjak, csak itt már átlag 11 százalékkal, 1800 forint/négyzetméterre.

A vizsgált időszakban az összes régióközpont közül Budapesten estek vissza a legnagyobb mértékben az átlagárak, méghozzá 4600 forint/négyzetméterről 3700 forint/négyzetméterre. Ez a változás mintegy 24 százalékos csökkenést jelent - hívta fel a figyelmet az ingatlannet.hu.

Számos nem régióközpontnak számító megyeszékhelyen csökkentek még az átlagos albérletárak az elmúlt egy év távlatában. Az Ingatlannet.hu statisztikája alapján például ide tartozik Szolnok, Kaposvár, Veszprém, valamint Kecskemét is.

Veszprémben 6 százalékkal, 2100 forint/négyzetméterre estek az átlag bérleti díjak. A többi vizsgált megyeszékhelyen már 10 százalék feletti volt a csökkenés mértéke: Kaposváron 12, Kecskeméten 15, míg Szolnokon 20 százalék. Mindennek eredményeképpen idén júliusban a lakásbérleti díj Somogy megye székhelyén 1600, Bács-Kiskun megye székhelyén 2000, Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyén 1500 forint/négyzetméter volt.

2019-ben 21 127 lakás épült, viszont az idei évre már csak 16 650 új lakás felépítésére adnak becslést a szakértők. Ha tehát a várakozás beigazolódik, akkor a tavalyi adathoz képest az idei visszaesés több mint 25 százalékos lesz. A június végén frissített előrejelzés az építőipar teljesítményének már csak 6 százalékos csökkenését vetíti előre. A módosítást a koronavírus megjelenésére való tekintettel hajtották végre.

Az építőipar teljesítménye egyébként a járványhelyzet nélkül is alábbhagyott volna. A lakáspiac stabilizálása ugyanis a befektetői célú vásárlókra alapozva nem történhet meg, Ezt inkább a nem megfelelő lakásban élők, valamint a lakással még nem rendelkezők fizetőképességének helyreállításával lehetne kivitelezni.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo