Olcsó pénz kell a kkv-knak a versenyképességhez

Olcsó finanszírozásra, az adóterhek csökkentésére és alacsony banki díjakra van szükségük a vállalkozásoknak versenyképességük erősítése érdekében – derül ki a Vállalkozókhitele.hu legfrissebb online felméréséből. Mivel a cégvezetők a pénzintézetek kiválasztásakor elsősorban a költségekre figyelnek, a következő hónapokban a bankok közötti ügyfélmozgás erősödésére lehet számítani.

Kell a pénz, ha olcsó

Kedvező hiteldíjak és az adóterhek mérséklése segítene a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének erősítésében – derül ki a Vállalkozókhitele.hu legújabb online felméréséből. A megkérdezettek 35 százaléka szerint olcsó finanszírozási lehetőségekre van szükség, további 8 százalék pedig a vállalkozói hitelek kamattámogatását látná szívesen.

Bátrabbak a cégek
Míg egy éve a hazai kis- és középvállalkozások gondolni sem mertek a hitelfelvételre, ma alapvetően megváltozott a hozzáállásuk. Újra mérlegelik a lehetőségeket, és keresik a kezelhető kamatszinten árazott forrásokat - mondta Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója, vele készült interjúnkban 
31 százalék, azaz a válaszadók közel harmada vélekedik úgy, hogy elsősorban a tevékenységüket terhelő adók csökkentése járulna hozzá leginkább fejlődésükhöz. A piaci lehetőségek bővítését és a bürokrácia mérséklését mindössze a válaszadók 13-13 százaléka tartja elsődleges szempontnak.

Az olcsó finanszírozásban jelenthet segítséget az MNB által indított Növekedési Hitelprogram, melynek keretében a kis- és középvállalkozások egészen év végéig igényelhetik a bankoknál a kedvezményes díjakkal rendelkező kölcsönt. Bár a legfrissebb statisztikák szerint a második kör kihasználtsága egyelőre elmarad az előzetes várakozásoktól (bár a bankok szerint nagy az érdeklődés), a programban rejlő potenciált jelzi, hogy a felmérésben résztvevő vállalkozások több, mint fele, 52 százaléka tervezi, hogy egy éven belül ilyen típusú hitelt vesz fel, további 14 százalék pedig valamilyen más hitelkonstrukcióban gondolkodik. Mindössze a megkérdezettek 31 százalékaka nyilatkozott úgy, hogy nem tervezi banki forrás bevonását a következő 6-12 hónapban.

Kép:Pixabay

Tervezi, hogy támogatott hitelt kérjen vállalkozása számára? Szakértőnk segít, hogy mit tegyen, hogy nagyobb eséllyel kapja is meg!

Bankolni csak olcsón

A Vállalkozókhitele.hu felmérésének második fele arra kereste a választ, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe a hazai kkv-k egy bank kiválasztásakor. A válaszokból kiderült, még ma is elsősorban az ár alapján döntenek az ügyfelek, és a szolgáltatás minősége, vagy az igényekhez illeszkedő termék megléte kevesebbet nyom a latban. A legkevésbé lényeges szempontot a már meglévő banki kapcsolat jelenti, vagyis akár jelenlegi bankjuktól is megválnának a vállalkozások egy-egy olcsóbb hitel vagy bankszámla érdekében, ami jelzi, hogy az ügyfelek mobilitása a korábbinál jóval erősebbé vált.

A költségtényező szerepét növeli, hogy az elmúlt egy évben jelentősen megemelkedtek a vállalkozások banki költségei, ami elsősorban a tranzakciós illeték bevezetésére, illetve mértékének emelésére vezethető vissza. A felmérésben résztvevők többsége, 54 százaléka még további növekedésre számít az idei évben, és csak a megkérdezettek 17 százaléka gondolja úgy, hogy a közeljövőben mérséklődhetnek a banki szolgáltatások díjai.

Az ügyfelek árérzékenysége és erősödő mobilitása a következő hónapokban árversenyre késztetheti a bankokat, így a cégeknek érdemes lesz odafigyelni az aktuális akciókra, kedvezményes számlacsomagokra. Egy olcsó, és a vállalkozás igényeihez igazodó bankszámla kiválasztásával havi szinten több tízezer forintos megtakarítást is el lehet érni.

Bankváltás 7 egyszerű lépésben
Éves szinten még egy kis forgalmú cég is akár több tízezer forintot spórolhat banki költségein, ha jól választ. Ennyi pénzből egy felső-középkategóriás okostelefont, vagy egyéb a munkát megkönnyítő eszközt lehet vásárolni, ahelyett, hogy többet fizetnénk egy szolgáltatásért, mint amennyiért (a drágábbal azonos színvonalon) jutnánk hozzá ahhoz. Sokan tartanak a bankváltástól, a Piac&Profit szakértője ezért 7 egyszerű lépésben segít, hogy mire kell figyelni!

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo