hirdetés

Kockázatkerülő üzemmódban a piacok

Hangos a sajtó a risk-off üzemmódtól, amely az elmúlt napokban uralkodott el a piacokon. A globális növekedési kilátások romlásával magyarázzák a jelenlegi eladási hullámot, amely a vezető indexek esetében, talán leginkább a DAX-ban látszik - áll az Erste reggeli összefoglalójában.
hirdetés

Egy kicsit furcsa, hogy most ébredtek fel a befektetők, hiszen az elmúlt fél évben azt láttuk, hogy a növekedési kilátások romlanak, de a kockázati prémium csökken, amely fölfelé viszi a piacokat. Olyan, mintha most fogyott volna el a „szép új” jövőbe vetett hit.

A DAX indexre nézve megint azt a széttartó háromszöget látjuk a mozgásban, amelyet szeptember közepétől november közepéig láttunk, és ami úgy ért véget, hogy letört belőle, majd egy erőteljes emelkedést produkált. A különbség annyi, hogy akkor a szélesedő csatorna meredeksége kisebb volt, s az index még a 200 napos mozgóátlagot sem tesztelte végül vissza. Most a meredekség nagyobb, a lefelé tartó mozgás kb. másfél hónapja tart, s egy esetleges „letöréssel” valószínűleg már a 200 napos mozgóátlagon, 7.368 pont környékén lenne az index. Kérdés, hogy innen ténylegesen bekövetkezik-e hasonló emelkedés, mint az előző hullámban.

Továbbra is igaz az, hogy a profitok magasabban vannak, mint 2007-ben, az index csúcsértékénél, és az is igaz, hogy az idei év teljesítményével kapcsolatban megoszlanak a várakozások. Bizonyos mérések 30 százalékos profitbővülést vizionálnak, míg más módszertani mérések stagnálást sugallnak. Ez az amerikai indexeknél, mind a két esetben kis bővülést mutat. A hazai piacra tekintve továbbra is az látszik, hogy a BUX index a 200 napos mozgóátlagot készül támadni, de a jelenlegi mozgás nagyon nyögve-nyelős.

USA

- A kezdeti gyors zuhanás után a nap második felében oldalaztak az indexek, és jelentős mínuszban zárták a kereskedést. Főként a rossz vállalati hírek borzolták a kedélyeket (Dow -0,93%, Nasdaq

- 1,83%, -1,43%).

- A Fed tegnap publikálta a Bézs Könyvet, amiben az olvasható, hogy a Fed további mérsékelt növekedésre számít. A Fed az autóiparban és az ingatlanpiacon lát számottevő javulást, ami ellensúlyozni tudja a költségvetési megszorításokat.

- Fontos makroszámokat nem publikáltak tegnap a tengerentúlról, de vállalati eredményeket igen. Többek között a Bank of America publikálta negyedéves számait, amely csalódást okozott a piacoknak, mert a részvényenkénti profit a várt 22,6 cent helyett 20 cent volt az első három hónapban. Az árbevétel azonban jobb lett: 23,49 milliárd dollár helyett 23,708 milliárd dollár. Bár a profit gyengébb lett, de kedvező folyamatokat lehet látni a banknál, a betétállomány 5%-kal 1100 milliárd dollárra nőtt, a vállalkozói hitelek pedig 17%-kal 367 milliárd dollárra emelkedtek. A 60 napon túl késedelmes hitelek száma 39%-kal 667 ezerre csökkent. A társaság 5 milliárd dollár értékben tervez részvényt visszavásárolni, 5,5 milliárd dollár értékben pedig elsőbbségi részvényt visszaváltani. A menedzsment optimista jövőképet fogalmazott meg, az árfolyam azonban 4,7%-ot veszített értékéből.

- Az eBay 63 centes részvényenkénti profitot publikált a várt 62,4 centtel szemben, az árbevétel 3,75 milliárd dollár volt, szemben a várt 3,77 milliárddal. A menedzsment nem túl optimista, 63 centes EPS-t vár a második negyedévre, miközben a piac 66 centre számít. A részvény 4%-ot zuhant zárás után.

- Alulteljesítette az Apple a piacokat, az árfolyam a 400 dolláros támasz alá esett és 5,5%-os mínuszba került zárásra. A rossz hangulat annak köszönhető, hogy a vállalat egyik beszállítója, a Cirrus Logic (árbevételének 90%-a az Apple-től származik), amely audio chipeket biztosít az iPhone és iPad termékekhez, a vártnál lényegesen gyengébb negyedéves adatokat publikált, és ez borzolta a befektetők kedélyét.

- Ma számos társaság publikálja gyorsjelentését: Google, IBM, AMD, Morgan Stanley, Verizon, Microsoft.

- Makroadatokat is publikálnak délután, a szokásos heti munkanélküli segély kérelmek mellett a Leading indicators márciusi és a Philadelphiai Fed index áprilisi értéke fog napvilágot látni.

- Ma kezdődik a G20 pénzügyminiszteri és jegybankári találkozó Washingtonban.

Európa

- Jól indult a kereskedés tegnap reggel a nyugat-európai börzéken, de pillanatok alatt elromlott a hangulat, mert olyan pletykák röppentek fel, miszerint leminősíthetik Németországot. A negatív hangulat a többi európai indexre is átterjedt (FTSE100 -0,96%, DAX -2,34%, CAC40 -2,35%).

- A pletyka részben valóra vált, mert valóban érkezett egy leminősítés Németországnak, az Egan Jones „A+”-ról „A”-ra csökkentette a besorolást negatív kilátással.

- A tervezett 500 millió euró helyett 1,1 milliárd euró értékben értékesített 18 hónapos diszkontkincstárjegyet Szlovénia, a hozam 4,15%-os lett.

- Portugália 1,5 milliárd euró értékben értékesített 12 hónapos diszkontkincstárjegyet, a hozamok emelkedtek.

- Az olasz központi bank jelentése szerint az első negyedévben még lassuló ütemben csökken az olasz GDP, de a második félévben már megindulhat a mérsékelt növekedés.

- Ma 10 órakor kezdődik Olaszországban az új államfő megválasztása.

Olaj, arany

- Az olaj ára továbbra is nyomás alatt van, ma reggel 86,6 dolláron állt a WTI annak köszönhetően, hogy az USA napi termelése 7,2 millió hordóra nőtt. A gyenge növekedési számok tovább fokozták az aggodalmakat.

- Az arany 1.377 dolláron a korábbi napi szinten maradt, a nagy esést követően nem tud a nemesfém ára 1.400 dollár fölé emelkedni.

Devizák

- A forint tegnap gyengült az euróval szemben, az árfolyam 293,47-ről 294,93-ra változott és ezzel visszatért a hét elején áttört 295-ös szinthez.

- Tegnap az EUR/USD devizapár értéke 1,3177-ről 1,3032-reváltozott, ami éppen az ellenkezője az egy nappal korábbi mozgásnak. Az európai országokkal kapcsolatos pletykák, mint amilyen a Németországgal kapcsolatos leminősítés (ami később részben be is igazolódott) fokozták az aggodalmat az Eurózónával kapcsolatban, ami gyengítette az eurót és erősítette a dollárt.

Távol-Kelet

- A negatív hangulat Ázsiára is kihatott ma reggel, a Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng index pedig 0,15%- ot csökkent. Egyedül a Shanghai index tudott minimális emelkedést felmutatni, az index értéke 0,04%-kal változott.

- Tovább emelkedtek az ingatlanárak Kínában, a vizsgált 70 városból 68-ban volt áremelkedés tapasztalható.

- Márciusban megugrott a Kínába irányuló működő tőke beáramlás (FDI), nagysága 12,4 milliárd dollár lett, ami 5,65%-kal magasabb az egy évvel korábbi értéknél, miközben csak 1,9%-os javulást várt a piac.

Határidős piacok

- Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- Az ANY Biztonsági Nyomda a közgyűlés által jóváhagyott 43 forintos osztalék helyett ténylegesen 44 forintot fizet részvényenként, hiszen a vállalat saját részvényeire jutó osztalékot is kifizetik a többi részvényesnek. Az osztalékfizetés május 2-án kezdődik, osztalékszelvénnyel április 19-én forog utoljára a papír.

Jogi nyilatkozat
„A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”
 
hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo