hirdetés

Kérnénk egészségbiztosítást, ha lehetne

A következő hetekben hazai munkavállalók százezreinek kell meghatároznia a 2013-ra vonatkozó béren kívüli juttatási csomagját. Az előző évekhez képest újdonság, hogy 2012-től a munkáltató által kötött egészségbiztosítások díjai adó- és járulékmentessé váltak egy törvénymódosításnak köszönhetően. Ennek következményeként egyre szélesebb rétegek számára válhat elérhetővé a magas szintű magán egészségügyi ellátás Magyarországon. A Generali Biztosító reprezentatív felmérése szerint egyébként a munkavállalók közel 30%-a kap cafeteriát vagy egyéb béren kívüli juttatást, 70%-uk számára pedig vonzó lehetőség ez a típusú egészségügyi szolgáltatás.
hirdetés

A Generali Biztosító november végén elvégzett 1200 fős reprezentatív kutatásából kiderült, a hazai munkaképes korú lakosság 28,2%-a kap valamilyen béren kívüli juttatást cégétől. Ugyanakkor a megkérdezettek 40,1%-ának nincs ilyen jellegű bevétele, míg 31,7%-uk mondta azt, hogy jelenleg nem rendelkezik munkahellyel. A korcsoportok, a végzettség, és a

Fontosabb lehet az egészségbiztosítás a cafeteriában

Miközben a cafeteria-juttatások terhei 2013-ban 30,9 százalékról 35,7 százalékra emelkednek, a munkáltatók jövőre is adómentes juttatásként adhatják dolgozóiknak a visszavásárlási értékkel nem rendelkező egészségbiztosítást. Bár a jövő évtől érvényes adóváltozások között vannak még kérdőjelek.

A témáról bővebben innen tájékozódhat!

nemek szerint is komoly eltérések voltak a válaszok tekintetében. Míg például a kutatásban részt vett férfiak 35%-a rendelkezett béren kívüli juttatási csomaggal, addig a nőknek csupán 21%-a. A 18-29 éves korcsoport 22%-a kap béren kívüli juttatást vagy cafeteriát, míg a 30-39 éveseknél ez az arány már közel 39% volt. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők 45%-a, míg a csupán alapfokú végzettséggel rendelkezők 21%-a élvezheti ezen juttatások előnyeit.

A gyors felhasználású eszközök a legkedveltebbek

A jövő évi juttatási csomagok kialakítására vonatkozó tervekre is rákérdezett a kutatás. Nem meglepő módon itt elsősorban a gyorsan felhasználható, viszonylag likvid eszközök voltak a legnépszerűbbek. A megkérdezettek körében az Erzsébet utalvány 71%-os népszerűséggel győzött, de 44%-uk tervezi, hogy 2013-ban a SZÉP kártyát is beépíti a cafeteria keretébe. A harmadik helyen az Egészségpénztári befizetések álltak, 30%-os eredménnyel.

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás jelenleg még nem tartozik a legismertebb szolgáltatások közé a béren kívüli juttatási csomagok, illetve a cafeteria keretein belül, ugyanakkor a megkérdezettek közel 70%-a mondta azt, hogy biztos (28%) vagy nagyon valószínű (41%), hogy a közeljövőben igénybe venné ezt a szolgáltatást, ha erre lenne módja.
Szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás
A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás lényege, hogy szűrővizsgálatokat, ambuláns műtéteket és számos alapvizsgálatot a biztosítás fedez, ráadásul a betegutakat is megszervezik a pácienseknek, nem kell sorban állni, megválaszthatjuk az orvosunkat, biztosak lehetünk abban, hogy megkapjuk a szükséges figyelmet az ellátást nyújtó személyzettől és a legmodernebb eszközökkel végzik el a szükséges vizsgálatokat, beavatkozásokat. A Generali Biztosító 2012-es reprezentatív felméréséből is jól látható, hogy éppen ezeket a területeket jelölték meg a magán-egészségügyi rendszer fő előnyeinek a megkérdezettek.
„A Generali Egészségprogramot 2012-ben indítottuk el annak érdekében, hogy havi átlagosan 10 ezer forint körüli összegért magas szintű egészségügyi ellátást nyújthassunk ügyfeleinknek. Mindezt a jövő évre vonatkozó jogszabályok is elősegítik, hiszen továbbra is adó- és járulékmentesen adhatóak az egészségbiztosítások. Mivel a béren kívüli juttatások és a cafeteria elemek meghatározására a következő hetekben kerül sor, fontos, hogy tisztában legyen mindenki ezekkel az új lehetőségekkel. A vállalatok számára is most nyílik lehetőség a juttatási csomagok újragondolására: biztosíthatják munkavállalóik számára a cafeterián kívül is a minőségi egészségügyi szolgáltatásokat. Az említett törvénymódosítás meggyőződésünk szerint a munkavállalók széles köre számára jelenthet hozzáférést a magasabb színvonalú, hatékonyabb egészségügyi ellátáshoz a Generali Egészségprogram keretében már 2013-tól” – mondta el a Generali részéről Paál Zoltán vezérigazgató-helyettes.

 

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo