Kérnénk egészségbiztosítást, ha lehetne

A következő hetekben hazai munkavállalók százezreinek kell meghatároznia a 2013-ra vonatkozó béren kívüli juttatási csomagját. Az előző évekhez képest újdonság, hogy 2012-től a munkáltató által kötött egészségbiztosítások díjai adó- és járulékmentessé váltak egy törvénymódosításnak köszönhetően. Ennek következményeként egyre szélesebb rétegek számára válhat elérhetővé a magas szintű magán egészségügyi ellátás Magyarországon. A Generali Biztosító reprezentatív felmérése szerint egyébként a munkavállalók közel 30%-a kap cafeteriát vagy egyéb béren kívüli juttatást, 70%-uk számára pedig vonzó lehetőség ez a típusú egészségügyi szolgáltatás.

A Generali Biztosító november végén elvégzett 1200 fős reprezentatív kutatásából kiderült, a hazai munkaképes korú lakosság 28,2%-a kap valamilyen béren kívüli juttatást cégétől. Ugyanakkor a megkérdezettek 40,1%-ának nincs ilyen jellegű bevétele, míg 31,7%-uk mondta azt, hogy jelenleg nem rendelkezik munkahellyel. A korcsoportok, a végzettség, és a

Fontosabb lehet az egészségbiztosítás a cafeteriában

Miközben a cafeteria-juttatások terhei 2013-ban 30,9 százalékról 35,7 százalékra emelkednek, a munkáltatók jövőre is adómentes juttatásként adhatják dolgozóiknak a visszavásárlási értékkel nem rendelkező egészségbiztosítást. Bár a jövő évtől érvényes adóváltozások között vannak még kérdőjelek.

A témáról bővebben innen tájékozódhat!

nemek szerint is komoly eltérések voltak a válaszok tekintetében. Míg például a kutatásban részt vett férfiak 35%-a rendelkezett béren kívüli juttatási csomaggal, addig a nőknek csupán 21%-a. A 18-29 éves korcsoport 22%-a kap béren kívüli juttatást vagy cafeteriát, míg a 30-39 éveseknél ez az arány már közel 39% volt. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők 45%-a, míg a csupán alapfokú végzettséggel rendelkezők 21%-a élvezheti ezen juttatások előnyeit.

A gyors felhasználású eszközök a legkedveltebbek

A jövő évi juttatási csomagok kialakítására vonatkozó tervekre is rákérdezett a kutatás. Nem meglepő módon itt elsősorban a gyorsan felhasználható, viszonylag likvid eszközök voltak a legnépszerűbbek. A megkérdezettek körében az Erzsébet utalvány 71%-os népszerűséggel győzött, de 44%-uk tervezi, hogy 2013-ban a SZÉP kártyát is beépíti a cafeteria keretébe. A harmadik helyen az Egészségpénztári befizetések álltak, 30%-os eredménnyel.

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás jelenleg még nem tartozik a legismertebb szolgáltatások közé a béren kívüli juttatási csomagok, illetve a cafeteria keretein belül, ugyanakkor a megkérdezettek közel 70%-a mondta azt, hogy biztos (28%) vagy nagyon valószínű (41%), hogy a közeljövőben igénybe venné ezt a szolgáltatást, ha erre lenne módja.
Szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás
A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás lényege, hogy szűrővizsgálatokat, ambuláns műtéteket és számos alapvizsgálatot a biztosítás fedez, ráadásul a betegutakat is megszervezik a pácienseknek, nem kell sorban állni, megválaszthatjuk az orvosunkat, biztosak lehetünk abban, hogy megkapjuk a szükséges figyelmet az ellátást nyújtó személyzettől és a legmodernebb eszközökkel végzik el a szükséges vizsgálatokat, beavatkozásokat. A Generali Biztosító 2012-es reprezentatív felméréséből is jól látható, hogy éppen ezeket a területeket jelölték meg a magán-egészségügyi rendszer fő előnyeinek a megkérdezettek.
„A Generali Egészségprogramot 2012-ben indítottuk el annak érdekében, hogy havi átlagosan 10 ezer forint körüli összegért magas szintű egészségügyi ellátást nyújthassunk ügyfeleinknek. Mindezt a jövő évre vonatkozó jogszabályok is elősegítik, hiszen továbbra is adó- és járulékmentesen adhatóak az egészségbiztosítások. Mivel a béren kívüli juttatások és a cafeteria elemek meghatározására a következő hetekben kerül sor, fontos, hogy tisztában legyen mindenki ezekkel az új lehetőségekkel. A vállalatok számára is most nyílik lehetőség a juttatási csomagok újragondolására: biztosíthatják munkavállalóik számára a cafeterián kívül is a minőségi egészségügyi szolgáltatásokat. Az említett törvénymódosítás meggyőződésünk szerint a munkavállalók széles köre számára jelenthet hozzáférést a magasabb színvonalú, hatékonyabb egészségügyi ellátáshoz a Generali Egészségprogram keretében már 2013-tól” – mondta el a Generali részéről Paál Zoltán vezérigazgató-helyettes.

 

Véleményvezér

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo