hirdetés

Háromszáz forint közelében a euróárfolyam

Csütörtökön megvolt az S&P500 indexben a minden idők legmagasabb záró értéke, de a legmagasabb érték beállítása egyelőre elmaradt – emlékeztettek reggeli kitekintőjükben az Erste elemzői a húsvéti ünnepek előtti kereskedés legemlékezetesebb eseményére az Erste elemzői.
hirdetés

Így a csúcs továbbra is a válság előtti dátumhoz köthető 1576,09-es értékkel. Mindenesetre a hangulatot jól jellemzi, hogy a rekord záróárra, azonnal jött is a „pull back”. Vagyis a hangulat kellően pesszimista a csúcson. Ez pedig pozitív indikátor szokott lenni a folytatás tekintetében. A vegyes ázsiai teljesítményt követően Európában oldalazást várnak az elemzőház szakemberei ma, amely igaz lehet a magyar börzére is.

A tengerentúli börzék csökkenéssel indították a hetet

- Amíg a hazai parketten pihentek tegnap a befektetők az amerikai piacok kinyitotta, a rossz hangulatú kereskedés eredményeként a Dow -0,04, a Nasdaq -0,87, az S&P500 -0,46 százalékot mozdult a múlt heti záráshoz képest. - Egy fontos makroadatot publikáltak: az ISM feldolgozóipari indexet, amely csalódást okozott a befektetőknek. A mutató az előző havi 54,2 pontról 51,3 pontra csökkent a várt 54 ponttal szemben.

Európa

‐ Tegnap zárva tartottak a nyugat-európai piacok, így ma lesz a hét első kereskedési napja. ‐ Ciprussal kapcsolatban azonban érkeztek hírek a hétvégén, a Bank of Cyprus nagybetétesei a bank közleménye szerint akár a pénzük 60%-át is elveszíthetik. A 100 ezer eurónál nagyobb betétek 37,5%-át veszik el, de a betétesek forgalomképtelen részvényeket kapnak cserébe. További 22,5%- ot pedig befagyasztanak. ‐ Olaszországban továbbra sem sikerült kormányt alakítani, az köztársasági elnök Giorgio Napolitano időt kért a helyzet rendezéséhez. ‐ Egy közvélemény kutatás szerint a görögök többsége azt szeretné, hogy országuk továbbra is az euroövezet tagja maradjon, és nem akarja, hogy a drachmát ismét bevezessék. ‐ Az eurozónából az ipari beszerzési menedzser index márciusi, végleges számait publikálják 10 órakor.

Olaj, arany

‐ Az arany árát a csökkenő recesszió miatti félelem vitte alacsonyabb szintre, míg az amerikai könnyű kőolaj annak ellenére emelkedni tudott, hogy az USA készletei több hónapos csúcson vannak. A WTI 96,65 dolláron állt ma reggel.

Devizák

‐ A forint piacán tegnap is volt kereskedés, de nagy mozgásokat nem láthattunk. A hazai fizetőeszköz 303,3-ról 303,9 forintig gyengült, majd a reggeli kereskedésben 304,2-ről 303,9-ig erősödött. A devizapár egy korrekciós szakaszban van jelenleg, a napokban került a 20 napos mozgóátlag alá a kurzus, a következő támasz 301 forintnál látható. ‐ Az EUR/USD devizapárban sem voltak érdekes mozgások az elmúlt napokban. Egy pozitív korrekció zajlik, amelynek során 1,282-ről 1,285-ig emelkedett tegnap az árfolyam, és elérte az ellenállást jelentős 200 napos mozgóátlagot.

Távol-Kelet

‐ Összességében rossz volt a hangulat az ázsiai piacokon, lejtőre kerültek az indexek (Nikkei -1,09%, Hang Seng -0,01%, Shanghai -0,38%). ‐ Az ausztrál jegybank kamatdöntő ülést tartott, és kedd reggelre virradóan a vártnak megfelelően 3%- on hagyta az irányadó rátát. ‐ A Bank of Japan hétfő hajnalban publikálta a feldolgozóipari cégek indexét, ami Tankan névre hallgat. A mutató -12 pontról -8 pontra emelkedett, miközben a piac -7 pontra számított. Mindezek alapján további monetáris élénkítés is szóba jöhet.

Határidős piacok

- Pozitív tartományban a határidős piacok

Vállalati hírek

‐ Az E-Star közzétette a közgyűlési meghívójához köthető dokumentumokat, amelyben megjelenik a tavalyi 11.9 milliárd forintos veszteség. Ez a vártnak megfelelő, s a várható csődegyezségnek megfelelően számított érték. A következő csődegyezség április 26-án lesz, s a megismételt közgyűlésen április, 30-án a részvényesek jóvá is hagyhatják azt. ‐ Az Mtel jelenlegi pénzügyi vezérigazgatója, Thilo Kusch a Makedóniai egység vezérigazgatójaként folytatja pályafutását, mivel jelentős ügyfélszám csökkenés látható a cégnél. Az új pénzügyi vezérigazgató Szabó János lesz, aki eddig kontrolling igazgatóként dolgozott az Mtel-nél. Ugyanakkor a cég azt is közölte, hogy a Macedóniai leány 28 Mrd Ft osztalékot fizet a tavalyi év után, amiből 15,9 milliárd forint üti az Mtel márkát. Ez a korábbi éveknek megfelelő érték. ‐ A PannErgy ma tudatta a piaci szereplőkkel, hogy 2,8 Mrd Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az államtól, amelyet üvegházfejlesztésre fordít, hogy a Miskolci geotermikus hőerőműben hasznosíthassa a keletkező hulladék hőt. Számításaink szerint a támogatás 150 forintot adhat a részvények értékéhez. Így ma jelentős árfolyam emelkedés várható.

Gazdasági hírek

‐ A 2012-es konszolidált költségvetés a várt 2,5 százalékos hiány helyett 2%-kal zárta a tavalyi évet, az önkormányzatok 207 Mrd Ft-os többletének köszönhetően. Így az idei 2,7 százalékos hiánycél teljesülése is tarthatóbbnak tűnik. Közben az IMF is megfogalmazta a véleményét az éve ország jelentésben. E szerint idén stagnálhat a GDP, jövőre pedig 1,2 százalékkal bővülhet. A költségvetési hiány idén 3,2, jövőre 3,5 százalék lehet.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alak ulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.
hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo