Egyelőre nem áll le az amerikai pénzgyár

Bizonytalan, iránykereső nyitásra számítanak az Erste szakemberei ma a hazai tőzsdén.

Nem tartogatott meglepetéseket a tegnapi nap, az Európai Központi Bank maradt a tőle megszokott konzervatív úton: annak ellenére, hogy rontották a növekedési kilátásokat, az alapkamat nagyságát változatlanul hagyták és bár tárgyalták, de nem vezették be a negatív overnight kamatlábat.

Az amerikai foglalkoztatottsági adat sem okozott meglepetést, viszont a Fed felől érkező legfrissebb (nem hivatalos)

hírek szerint az eszközvásárlási program tartósan életben maradhat, és akár még az év vége előtti változtatás is kétséges lehet, erre pedig nagyot ugrott az EUR/USD árfolyam és az amerikai indexek is.

A Shanghai tőzsdeindex esetében jelentős eladói nyomás volt tapasztalható, miután a piacok szerdáig nemzeti ünnep miatt zárva tartanak.

Az pozitív amerikai hangulat jelei egyelőre nem látszanak átterjedni Európába, így a hazai piac esetében bizonytalan, iránykereső nyitásra számítunk.

USA

- Borús hangulatban kezdődött a kereskedés a tengerentúlon, de napközben éles fordulatot láthattunk, és az utolsó órákban nagyot hajráztak az indexek (Dow 0,54%, Nasdaq 0,66%, S&P500 0,88%).

- Tegnap egy fontosabb makroadat érkezett a tengerentúlon, a szokásos heti friss segélykérelmek számát publikálták. Az előző heti (felülvizsgált) 357 ezerhez képest 346 ezerre csökkentek a segélykérelmek, a konszenzus 345 ezer volt, tehát nagy meglepetést nem láttunk.

- A mai kerekedés során a befektetők kiemelten fogják figyelni a 14:30-kor nyilvánosságra kerülő tengerentúli munkapiaci adatokat. A nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma 163 ezerrel bővülhetett májusban, a munkanélküliségi ráta pedig szinten maradhatott 7,5%-on.

Európa

- A nyugat-európai börzéken a nap második felében jelentek meg az eladók, egy éles törést láthattunk, és zárásig tartott a lejtmenet (FTSE100 -1,3%, DAX -1,19%, CAC40 -0,61%).

- Az EKB a várakozásoknak megfelelően szintet tartotta (0,5%) az irányadó rátát. Mario Draghi jegybankelnök a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a negatív betéti kamat bevezetése is szóba került, és annak ellenére, hogy a gazdasági kilátások jobbak, az EKB kitart a laza monetáris politikája mellett.

- Tegnap az angol jegybank is kamat meghatározó ülést tartott, a kamatszint 0,5% maradt, és nem változtatott a 375 milliárd fontos eszközvásárlási keretén.

Olaj, arany

- A WTI kőolaj ára 95 dollárt ostromolta ma reggel. A befektetők a finomítói kihasználtsági mutatókat figyelték, ami erős keresletet jelez előre.

- Az arany ára 1.412 dollár volt ma reggel. Az elmúlt hetek eladásai után ma erősödés volt, részben köszönhetően a Fed várható likviditásélénkítésének. A Fed a növekvő foglalkoztatottsághoz kötötte a program leállítását, amire kis esélyt ad a piac.

Devizák

- A forint árfolyamában enyhe korrekció volt megfigyelhető tegnap. Az árfolyam 298,31-ről 297,61-ig mérséklődött és lényegében ma reggel is itt tartózkodik az árfolyam.

- Az EUR/USD árfolyama 1,3259-ig ugrott a tegnapi nap folyamán. Az Európai Központi Bank nem okozott tegnap meglepetést és változatlanul hagyta az alapkamat nagyságát, és bár tárgyalták a negatív overnight kamat lehetőségét, ezt végül elvetették. Az amerikai munkaerő piaci adatok nem okoztak meglepetést, de az eszközvásárlási programmal kapcsolatos spekulációkat némileg lehűtötték azzal a híreszteléssel, hogy a Fed 4 hónapon keresztül átlag 200.000 fős foglalkoztatottság növekedést szeretne látni annak érdekében, hogy igazoltnak lássák a pozitív fordulatot a munkaerőpiacon, amihez az eszközvásárlási programot kötötték. Mivel a ma publikálandó foglalkoztatottsági adattól csak 163 ezres növekedést várnak, és a legutóbbi adat is csak 165 ezres növekedést mutatott, az eszközvásárlási program jó eséllyel egész évben változatlanul kitarthat. A pénzpumpa életben maradásának hírére nagyot ugrott az EUR/USD árfolyama.

Távol-Kelet

- Tovább erősödött a jen a dollárral szemben és már stabilan 97-es árfolyam alatt kereskedtek a devizapárral.

- A japán tőzsdeindex a nap nagy részében a negatív tartományban tartózkodott, azonban nap végére sikerült visszajönnie és 0,6%-os emelkedést felmutatnia.

- A Shanghai index értéke 1,25%-ot, a Hang Seng pedig 0,9%-ot csökkent. Kínában nemzeti ünnep miatt szerdáig zárva tartanak a tőzsdék, így a mai kereskedésben a pozíciók zárása volt megfigyelhető.

- Ausztráliában hétfőn a Királynő születésnapját ünneplik, ezért a piacok zárva lesznek.

Határidős piacok

- A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Jogi nyilatkozat
„A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo