hirdetés

Veszélyesebb a 2 fokos felmelegedés, mint gondoltuk

A klímapolitika célja, hogy a globális éghajlatvédelmi egyezménnyel 2 Celsius-fokban maximálja az ipari forradalom utáni felmelegedés mértékét. Tudósok most mégis azt mondják: 1 Celsius-fokot kellene csak engedni, mert azon felül már elszabadul a (klíma)pokol.
hirdetés

Tizennyolc tudós látta el nevével azt a most megjelent tanulmányt, amely nem kevesebbet állít: már az 1 Celsius-fokosnál nagyobb felmelegedés is katasztrofális változásokat von maga után, nemhogy a 2 Celsius-fok. Érdekes módon mondanivalójukat a PLOS One amerikai tudományos magazinban publikálták, ami közel sem olyan rangos fórum, mint a Nature vagy a Science. A dolgozat szerzői közt Jeffrey Sachs és James Hansen, a Columbia Egyetemen működő Earth Institute kutatói, valamint Pushker Kharecha, a NASA Godard Institute of Space Studies munkatársa – magyarázta a Reuters.

„A globális középhőmérsékletet az ember testhőmérsékletéhez hasonlítva azt mondhatjuk, hogy két fok felmelegedés lázat, öt pedig már halált jelenthet” – Így fogalmazta meg a klímaváltozás veszélyeit Hans Joachim Schnellnhuber, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) igazgatója nemrég. Hogy ez mit jelent, arról itt olvashat bővebben.

Kép: SXC

Mi lenne, ha...
Úgy tudnánk elejét venni az 1 Celsius-foknál nagyobb felmelegedésnek, ha már 2013-tól 6%-kal csökkentettük volna üvegházgáz-kibocsátásunkat, és ha 2100-ig összesen 551,16 milliárd tonna karbont kötnénk meg új erdők telepítésével.
Az ENSZ szerint az évszázad során legfeljebb 1000 milliárd tonnával szennyezhetjük a légkört ahhoz, hogy ne lépjük túl a 2 Celsius-fokos felmelegedést. A zöldek már erre is felvonták a szemöldöküket, mivel „kumulatív” (vagyis felhalmozódó) végösszegről van szó, 87 évre kivetítve, vagyis a klímapolitika retorikája áttevődött a nagyobb számokra – vélhetően azért, mert ezekkel könnyebb hatni azon kormányokra, amelyek vonakodnak határt szabni nemzetgazdaságuk növekedésének.
„Egyes éghajlati szélsőségek már most erősödnek az egy fok tizedrészére adott válaszként – jelentették ki a kutatók. – Ezek a szélsőségek nagy valószínűséggel jócskán erősödnének 2 Celsius-fokos vagy nagyobb melegedésnél.”

A szakemberek szerint a holocén korszakban tapasztalt, 11 700 évvel ezelőtti klíma megtartása lenne optimális, amikor jelentősen lehűlt a Föld légköre. A huszadik századi felmelegedés ezt 0,8 Celsius fokkal emelte.

A remények szerint 2015-ben aláírandó globális éghajlatvédelmi egyezmény is csak 2020-ban lép életbe, az általa előírt üvegházgáz-csökkentés csak akkortól érvényes.

Szidják az EU-t

Három zöld szervezet, a Coalition for Energy Savings, a European Renewable Energy Council és a Climate Action Network beszóltak az unió kormányaként funkcionáló Európai Bizottságnak, mondván, nem kötelezi el magát kellőképp drasztikus emissziócsökkentési célok mellett. A környezetvédők egy ideje agitálnak már e döntés mellett. Az angol kormány odáig ment, hogy 50 százalékos csökkentést szorgalmazott.

A kérdés azért aktuális, mert 2014 elején az EB-nek nyilvánosságra kell hoznia 2020 és 2030 között érvényes energiapolitikáját, az emissziócsökkentést is beleértve. A Reuters bizalmas forrásoktól úgy értesülést, az EB 40 százalékos kibocsátásmérséklés mellett fog dönteni, s a megújuló energiák arányát 30 százalékban szabja meg a következő évtizedre, emelve a mostani évtizedre szóló 20 százalékot. Az energiamegtakarítás 20 százalékos mértéke változatlan maradna.

A javaslatot márciusban fogják vitára bocsátani a tagországok között. Eddig senki nem kötelezte el magát 2030-ig szóló távlatra, pláne nem a 2015-ös globális klímaegyezmény aláírása előtt.

Az EB főtitkár-helyettesének, Catherine Daynek eljuttatott közös levelükben az említett szervezetek nehezményezték, hogy az EB nem vizsgálta meg alaposan a 35 százalékos emissziócsökkentést alátámasztó tudományos anyagokat.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo