Mit kezdhetünk a régi ipari rozsdaterületekkel?

A rozsdaterületek újrahasznosításáról, rehabilitációjáról szervez konferenciát a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége  „Kármentesítés és barnamezős beruházások” címmel május 14-15-én Budapesten.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége kétévente szakmai konferenciát szervez a kármentesítés szakterületi eredményeinek és kihívásainak bemutatására, a legfrissebb kutatás-fejlesztési eredmények és szakmai tapasztalatok megosztására, valamint a következő időszakban elérhető finanszírozási források megismerésére. Idén május 14-15-én kerül sor erre a nemzetközi konferenciára Budapesten, ahol a kétnapos konferencia résztvevői megismerhetik a barnamezős területhasználat globális trendjeit, a legújabb technológiai megoldásokat a szennyezőanyag-mérés és mintavétel módszereiről, illetve lehetőség van az elhagyott, szennyeződött ipari területek, a környezeti és egészségügyi kockázatok felmérési eredményeinek, bemutatására is.

A téma fontosságát az is alátámasztja, hogy mind a nemzeti, mind pedig a globális ökológiai lábnyomnak egyre nagyobb szeletét adja a beépítés, s a zöld területek bevonása.

A jövőben már kiemelten fontos lesz, hogy az ingatlanfejlesztések és a különböző területhasználati módok – legyen szó lakóépületekről, irodaházakról vagy épp egy új kulturális negyedről – ne újabb zöld területeket vegyenek el a városlakóktól, valamint hogy a már rendelkezésre álló, barnamezős kapacitások maximálisan kihasználásra kerüljenek a jövőben. A vonatkozó országgyűlési határozat is kimondja – továbbá a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia II. előrehaladási jelentése (2017) is megerősíti -, hogy zöldmezős fejlesztések helyett barnamezős fejlesztések szükségesek, ezek helykiválasztásánál prioritást kell élveznie a meglévő ipari parkoknak, elhagyott ipari területeknek.

Cél a városok szétterülésének elkerülése, a fenntartható és kompakt városszerkezet kialakítása a már meglévő erőforrások hatékony és fenntartható hasznosítása érdekében, így a rozsdaterületek, barnamezős területek, tájsebek, a meglévő, de nem használt falusi feldolgozó-kapacitások differenciált újrahasznosítása, rehabilitációja, kezelése, fenntartható területgazdálkodás, településüzemeltetés, környezeti veszélyforrások felszámolása révén.

Mindezt azonban nehezíti, hogy e területek újra használhatóvá tétele többnyire annak tulajdonosát, illetve aktuális használóját terheli, a szennyeződések, környezeti károsodások feltárása, azonosítása, a kárelhárítás megtervezése és kivitelezése költséges és hosszadalmas feladat, a korábbi, a szennyeződést okozó területhasználók pedig sokszor már nem vonhatók felelősségre. Az új területhasználat meghatározásakor figyelembe kell venni a terület szennyezettségi állapotát, illetve megtisztíthatóságát, illetve a tervezett hasznosítás befolyásolhatja a kármentesítési munkák idő- és költségigényét.

A konferencián a szennyezett területekkel kapcsolatos helyzetfeltárással, kivitelezéssel foglalkozó szakmai szervezetek, szakértők és vállalkozások, a tudomány jeles képviselői mellett az ilyen területekkel rendelkező vállalatok, állami szereplők, hatósági és jogalkotási szakemberek mutatják be a roncsolt, szennyezett területek mentesítésének, majd rehabilitációjának korszerű módszereit.

Több előadás foglalkozik a szennyezett területek hatékony kármentesítési módszereivel, de megismerkedhetünk Budapest főváros barnamezős kataszterével, valamint több európai stratégiai területgazdálkodási jó gyakorlattal is. A sikertörténetek mellett új és kihívást jelentő témaként sor kerül az ún. európai Holt-tenger, az ukrajnai Aknaszlatina (sóbányász település) múltjának és reményteli jövőjével kapcsolatos tervek ismertetésére is. 

További információk, részletes program és last minute jelentkezés ITT!

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo