Mindenki meg kell, hogy találja a maga útját!

A magyarok fizikai és mentális állapota egyre rosszabb, ami kihat a környezetünkre, a munkánkra és az egész társadalom állapotára. De mitől romlik a helyzet? Milyen kölcsönhatásban vagyunk a romló környezettel? Van-e esélye az egymásra tekintettel élés tömeges elterjedésének? Ezekre a kérdésekre próbált választ találni a IV. Fenntarthatósági Csúcs második szekciójában életre hívott kerekasztal.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ruzsa Ágota, a SOL Intézet igazgatója annak a véleményének adott hangot, hogy stressztűrő képességünk egyre rosszabb, ugyanakkor nincs meg a kultúrája, hogyan alakítsunk ki egyfajta szellemi rezilienciát. Mindeközben a világ rettenetesen változik.

Sulyok Ágnes környezeti szakjogász ügyvéd szerint inkább az egyéni érdek és az önzés okoz rengeteg problémát. Az emberiség szellemisége fejlődik, a tudatosságuk, az egymáshoz és a környezethez való hozzáállás is változik. Ha azonban csorbát szenved a természet megőrzése, a légszennyezéstől és környezetrombolástól komolyan sérülnek az ökoszisztémában lakók is. A környezet megőrzésére és helyreállítására három megoldást javasolt az ügyvéd: együttműködés, környezeti nevelés, valamint hogy az emberek álljanak ki önmagukért. "Bár a mában kell élni és a mai problémákra kihívásokra kell választ találni, ami a múltban jó volt és érték, azt érdemes megőrizni" - hangsúlyozta Sulyok.

Simonyi Gyula, a BOCS Alapítvány elnöke a fogamzásgátlás fontosságát emelte ki. Mint mondta, a jövő generációja nem egy elvont valami, nagy a felelősségünk a jövő generációinak életminősége felé. Az emberi teherbeesések 44%-a nem kívánt gyerek, csak véletlenül "maradt úgy" az anya. A szegénység elleni küzdelem legalapvetőbb lépése lenne a fogamzásgátlás, évente 100 millió "balesetterhesség" elkerülhető lenne így. Bár az egy főre eső ökológiai lábnyom csökkent a hetvenes évek óta, a népesség a másfél-kétszeresére nőtt. A fogamzásgátlás lehetősége emberi jogi kérdés, sőt a női egyenjogúság alapkérdése - hangsúlyozta Simonyi. A túlnépesedés miatt olcsóvá vált az ember, Stanislaw Lemmel szólva az emberi méltóság a nulla felé közelít. Mindez nem csak környezeti, hanem társadalmi problémákat is okoz, a munkanélküliségen és a bűnözésen keresztül.

A Fenntarthatósági Csúcson elhangzott többi előadás összefoglalóit itt olvashatja!

A belső egyensúlyra kell törekednünk, akár az adományozás, akár a fogamzásgátlás, akár a belső meditáció és harmónia útján. Mindenki meg kell, hogy találja a saját útját, ezáltal csökkenne a feszültség, ami az egyénekben és magasabb szinten a társadalomban is megvan - mondta Ruzsa Ágota. Vezetői válságban élünk. hierarchikus társadalmi struktúrában élünk évezredek óta. Aki felelős politikai pozícióba jut, annak nincsenek jogai, csak kötelességei vannak, jelenleg viszont ordítóan hat a politikai elit viselkedésbeli hiányossága. Hatalmas a vezető felelőssége, az a példa, amit ők mutatnak erodáló, értéktelenítő, összezavaró hatással van a lakosság egészére nézve.

Molnár Klára, a Magyar Adományozói Fórum igazgatója szerint az önként vállalt egyszerűség is lehet a fenntarthatóság alapja. "Nem kell mindent birtokolnom, amit birtokolhatok. Adni jó, bár picit önző dolog is, hiszen a magam boldogságáért is cselekszem a jót" - hangsúlyozta Molnár.

Sulyok Ágnes szintén kihangsúlyozta a szolgálat és az önzetlen jóság szerepét: "Az egységet kell nézni, a teljes képet. Ha mindenki a saját területén teszi a jót önzetlenül, az az egész emberiség emelkedését szolgálja."

A Fenntarthatósági Csúcsról készült összefoglalónkat itt olvashatja!

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo