Mérgező márkák

Nagy márkák ruháinak mosásakor veszélyes vegyi anyagok jutnak a vizeinkbe a Greenpeace friss tanulmánya szerint. Ezek a toxikus anyagok a folyóinkba, a tavainkba és a tengerekbe jutva még károsabb, a hormonrendszert károsító anyagokká bomlanak.

 


Kép:sxc

A Greenpeace kutatás kimutatta, hogy a textilgyártás során használt veszélyes vegyszer-csoport, az ún. nonil-fenol-etoxilátok (vagy NPE-k) a hagyományos mosási körülmények között kimosódnak a ruhából. (A vizsgált márkák: Kappa, Converse, Puma, Abercrombie & Fitch, Nike, Youngor, Ralph Lauren, Calvin Klein, Adidas, H&M, G-Star RAW) A kutatás szerint a vásárlók tudtukon kívül még azokban az országokban is szennyezik a vízbázisokat, ahol a szóban forgó toxikus anyagok használatát már korlátozták, betiltották. (A luxus márkákra kevésbé hat a válság, aki ugyanis megszokott egy színvonalat, az utolsó leheletéig ragaszkodik hozzá.)

Simon Gergely, a Greenpeace közép-kelet-európai vegyianyag-szakértője elmondta: „Nem árt szembenézni azzal, hogy nem csak vízhez való hozzáférés jelent egyre nagyobb problémát mind több ember számára, hanem az is, hogy a ruhaipar zavartalanul szennyezi vizeinket. Holott ma már minden adott ahhoz, hogy az ágazat a mérgező vegyszerek kiváltásával áttérjen a veszélytelen anyagok használatára. A ruhákon keresztül csak az Európai Unió vizeibe évente több száz tonna kerül az itt egyébként már betiltott vegyszerekből. A szóban forgó nonil-fenol-etoxilátok lebomlásuk során még veszélyesebb anyagokká válnak, a vízbe és a táplálékláncba kerülve rongálják a hormonháztartást, a hím halak elnőiesedéséért viselt felelősségük már bizonyított."

A Greenpeace 2011-ben kétszer vizsgálta a témát: az egyik jelentés a nagy ruházati és sportruházati vállalatok kínai beszállítói által kibocsátott veszélyes anyagokat vizsgálta, a másik tanulmány pedig a 15 legnagyobb divatmárka ruháiban és cipőiben található nonil-fenol-etoxilátokkal (NPE) foglalkozott. A Greenpeace jelentések arra szólították ezeket a nagy világcégeket, hogy 2020-ra teljes mértékben hagyjanak fel a veszélyes anyagok használatával. A felhívás hatására eddig a Nike, az Adidas, a Puma és a kínai Li-Ning, valamint a H&M és a C&A divatcégek tettek nyilvános kötelezettségvállalásokat. (Egyes hírességek már elkötelezettek a zöld divat iránt, többen az Oscar-díj átadáson is környezetbarát ruhát viseltek.)

Mivel globális problémáról van szó, a Greenpeace arra szólítja fel a nagy márkák képviselőit, hogy csatlakozzanak a szervezet Detox nevű kezdeményezéshez. Az eddig csatlakozott vállalatoktól pedig követelik a zöldek, hogy mihamarabb tűzzenek ki világos és ambiciózus rövidtávú határidőket a legveszélyesebb vegyi anyagok kiiktatására.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo