Kritizálják a zöldek az új klímatörvényt

Új klímatörvény léptetett életbe Jerry Brown kaliforniai kormányzó, aki Trump elkötelezettsége híján Barack Obama utódjának pozicionálja magát, mint a klímapolitikai globális alakja. De környezetvédők szerint sok a kiskapu és az engedmény benne. Ezek áttekintése tanulságos lehet más országok számára is az éghajlatvédelemben.

Habár Kalifornia tulajdonképpen a GDP-je alapján egy G20-as országnak is beillik, mégis a globális emisszió apró töredékét adja. A most elfogadott törvény azonban azért is fontos eset a nemzetközi klímapolitika szempontjából, mert annak a próbája, vajon lehet-e széles egyetértésre épülő klímatörvény alkotni. Úgy tűnik, politikai konszenzust el lehet érni (a kaliforniai törvényhozás 55 igen, 21 nem szavazattal fogadta el a szabályozást), de ennek ára van. Kiskapuk, engedmények, amikkel viszont a zöldeket idegenítik el a politikai erők.

Ugyan a kaliforniai képviselő-testület egyre inkább erősíti azt az imázst, hogy haladóak a zöld politikában, a környezetvédő szervezeteknek rendkívül nehezükre esik befolyást szerezni a törvényalkotásban – mondta a The Los Angeles Times-nak Fabian Núnez, aki e törvény előzményének számító, 2006-ban, még Arnold Schwarzenegger kormányzósága alatt elfogadott zöld törvénycsomag megalkotója volt.

Kép: Pixabay

Jerry Brown kormányzónak nyilvánvalóan az volt a szándéka, hogy példaértékű jogszabályt alkosson, ami modellként szolgálhat más országok törvényhozásai számára. Az új törvény – mellyel Kalifornia tulajdonképpen megerősíti, hogy a párizsi klímaegyezmény célkitűzései alá rendeli magát – 2030-ig hosszabbítja meg az emissziókereskedelmi rendszer működését, mely 2020-ban megszűnt volna.

Túl sok kvóta és adókedvezmény

Az emissziókereskedelem (cap and trade) lényege, hogy nem karbonadóval, hanem piaci mechanizmusokkal érje el az ÜHG-kibocsátás csökkentését. A nagy légszennyező cégek kibocsátási kvótákat kapnak, ezek egy részéhez ingyen jutnak hozzá, a többit pénzért kell megvenniük az államtól.

Trump nagyon gyúr, mégsem állíthatja meg a zöld forradalmat
Kiszivárogtak az első tervezett ökológiai intézkedések, amelyeket a Trump-adminisztráció hamarosan bevezet, hogy elnyiszálja Obama klímapolitikáját. Menesztené az állami alkalmazású klimatológusokat, 30–42 százalékkal csökkentené közel 40 ökológiai program büdzséjét. De a magánszektorra ez nem hat kedvezőtlenül: a befektetők már nem futamodnak meg a zöld gazdaság finanszírozásától.
A Food and Water Watch nevű fogyasztóvédelmi csoport elemzése szerint Kaifornia vezető zöld aktivista szervezetei közül 50 támadta az új törvényt, s több országos szintű szervezet is (pl. The Sierra Club), mert az túl sok engedményt ad a nagy légszennyezőknek, s ebben az olajipar lobbistáinak befolyását látják:
  • A kiosztott kibocsátási kvóták száma egyelőre nő, így többet füstölhetnek a cégek.
  • Az emissziókereskedelemből befolyó bevételt olyan projektekre is fordíthatja az állam, mely nem segíti a légszennyezés csökkentését.
  • Túl sokféle energiacég kap adókedvezményt, olyanok is, melyek nagy légszennyezők (pl. a biomasszás erőművek).
  • Az adókedvezmény miatt évi 350 millió dollár bevételtől esik el Kalifornia.
  • A törvény eltörli a havi 10 dolláros tűzdíjat, melynek bevételét az tűzvédelemre költötte az állam.
Végeredményben az üzleti érdekképviseleti csoportok és kereskedelmi kamarák azért álltak ki a kvótakereskedelmi rendszer meghosszabbítása mellett, mert így kevesebb pénzt kell fizetniük, mint ha a törvény más emissziócsökkentési eszközökhöz folyamodott volna.

A zöldek azonban annak minden bizonnyal örülnek, hogy

  • 2023-tól az ipari szennyezőknek korszerűsíteniük kell majd létesítményeiket, hogy kevesebb üvegházgáz bocsássanak ki.
  • A karbonsemlegesítést Kaliforniában kell végrehajtani, az állam határain kívüli karonbelnyelő projektek nem számolhatók el.
  • A kvóták száma 2030-ra végül 40 százalékkal csökken.
Ha így megy tovább, megfékezhetetlen lesz a globális felmelegedés
A párizsi klímaegyezményben vállalt kibocsátáscsökkentés célja, hogy a globális felmelegedést kevesebb mint 2 Celsius foknál tudjuk megfékezni. De ha 2020 után sem csökken a globális ÜHG-kibocsátás, ez a cél betarthatatlan, vélik tudósok, akik hat pontos cselekvéstervben vázolták fel, mik a legégetőbb fontosságú teendők a klímavédelemben a következő 3 évben.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo