Az FBI maffiaellenes taktikáját használja az olajmulti

A Chevront 9,5 milliárd dollárra ítélték az amazonasi esőerdők és őslakóik egészségének károsítása miatt Ecuadorban. A vállalat úgy látszik minden alkalmat megragad, hogy védje megtépázott renoméját.

Olyannyira, hogy a 2012-ben 241 milliárd dolláros forgalmat bonyolító olajmulti Mark Fiore ellen pert indított, amiért a Pulitzer díjas újságíró a céget lejárató karikatúrát használt az Amazon Watch nonprofit zöld szervezettel együtt készített videójában.

Fiore a blogján azt írta, a Chevron azzal vádolja őt, napi rendszerességgel bocsát ki sajtóközleményeket, intéz leveleket a vállalat részvényeseihez, kormányzati tisztségviselőkhöz és posztol karikírozó videót a neten. A szóban forgó animációs klipben egy Donny Rico nevű fickót látunk krétacsíkos öltönyben, nagy briliánssal ékesített gyűrűvel az ujján, szivarral a kezében. Maffózósan beszél, sokat káromkodik (kötőszóként használja az f-betűs szót), nagyvárosi dialektusban hadovál, vagyis a hollywoodi filmekből ismert New York-i olasz maffiózó-sztereotípiát testesíti meg. És elmagyarázza, hogy a Chevron úgy vágott vissza a rá kirótt 9,5 milliárd dolláros ecuadori ítéletre, hogy a RICO (Influenced and Corrupt Organizations Act) jogszabályra hivatkozva beperelte Steven Dongizert, az ecuadori bennszülötteket képviselő ügyvédet. A karikatúra-videó azt is állítja, hogy a Chevron lejárató kampányt indított a perben szakvéleményeket nyújtó tudósok ellen is, és bemártotta őket a klienseik előtt. Dongizert peres úton azzal vádolja a Chevron, hogy megmásított tényeket és megtévesztően viselkedett (distortion, deceit).

Kép:sxc

A RICO-t az FBI szokta a maffia ellen használni, a zsarolások és egyéb korrupt machinációk visszaszorítása céljából. Jogi szakértők figyelmeztettek, hogy ha Dongizert elmarasztalják, az veszélyes precedenst teremthet, új jolly jokerrel gazdagítva a multik jogi kelléktárát. A szarkasztikus animációs video Lewis Kaplan bírón is elveri a port, a ChevronTexacót pedig ChevronToxicónak nevezi. (Toxikus = mérgező).

A Klímablog hasábjain már több alkalommal írtunk a Chevron ecuádori olajkitermelési kísérleteiről, az ez által okozott környezetszennyezésről, a helyi őslakosok által indított pert feldolgozó dokumentumfilmről, majd a rendező Joe Berlinger esetéről, aki arra próbált rábírni a bíróság, hogy fedje fel a kilétét azoknak, akik nevük elhallgatásával információkat szolgáltattak neki a filmhez - ami azzal fenyegetett, hogy visszavetheti a tényfeltáró újságírást segítő informátorok biztonságát, ha precedens értékű esetté nő.

Úgy "megrikózlak", hogy megemlegeted

Az ecuadori bírósági döntés előtt a Cheron viszont perelte Donzigert, mondván a Crude (2009) című dokumentumfilmben olyan jeleneteket láttak, melyek felvetik annak lehetőségét, az ügyvéd törvénysértő módon járt el az ügyben: az egyik tudományos szakjelentést valójában ők írták, nem pedig a feltüntetett szerzők, de legalábbis beleszóltak annak tartalmára, továbbá megzsaroltak egy ecuadori bírót és megvesztegettek embereket, véli a Chevron.

Vagyis csalással dollármilliárdokat igyekeztek kihúzni (extortion) az olajcégből. Ennek megtámadására ad jogalapot a RICO. Donziger tagadja a vádakat, ám van olyan szakértő, aki úgy látja, mindkét fél követett el szakmai hibákat. Donziger a Salon.com-nak azt mondta, a szóban forgó szakvéleményt végül nem vette figyelembe a bíróság.

A Donziger elleni per folyamatban van. A Salon.com szerint azonban a szóban forgó ecuadori bíró nemrég éppenséggel azt ismerte be, hogy a Chevrontól (is?) elfogadott pénzt. Továbbá biztosítást és autót, amíg ő és családja az USA-ban tartózkodtak.

Olajos, sikamlós ügy
  • A Texaco 1964 és 1990 között az Petroecuador állami olajvállalattal együtt termelt ki olajat az amazonasi esőerdőben, majd a dzsungelben hagyta a termelés toxikus melléktermékeit, több millió liternyi ipari szennyvizet és nyersolajat. Az ivóvíz elszennyezése súlyos megbetegedéseket okozott az őslakosok körében, sokuk munkaképtelenné vált.
  • A Harvardon végzett Donziger 1993-ban pályakezdőként vállalta el a felperesek képviseletét a Texaco elleni perben.
  • 2001-ben a Chevron bekebelezte a Texacót, amivel egyúttal megörökölte a pert.
  • 2011-ben a Chevront elítélő döntés született Ecuadorban. Az esőerdők lakóit 18 milliárdos kártérítés illeti meg, mondta ki a bíróság. 2013-ban az ecuadori legfelsőbb bíróság 9,5 milliárdra csökkentette az összeget.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo