hirdetés

Az energiatudatos cégeknek több marad a zsebében

Március 6. az Energiahatékonyság Világnapja. Az Európai Unió célja 2020-ig 20 százalékos fogyasztáscsökkenés elérése. Az energiafelhasználás hatékonyságának javítása egyben jó lehetőség a költségek csökkentésére is, miként arra szakértőnk, Kohl Zsuzsanna felhívta a figyelmet.
hirdetés

Az Energiatakarékossági Világnap legfontosabb célja, hogy előmozdítsa a felelősségteljes gondolkodást a helyes energiafogyasztás területén. Felhívja a figyelmet azokra a problémákra, amelyek hozzájárulnak a környezeti és gazdasági erőforrások kimerítéséhez, valamint olyan lehetőségekre, amelyekkel megfelelően kezelhetővé válnak az energiafelhasználási problémák.

Roham az energetikai pályázatokért
A cégek felismerték az energiahatékonyság javításában rejlő lehetőségeket. Erre utal egyebek mellett az is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek (NFÜ) az idén februárban meghirdetett pályázataira már induláskor annyi igénylés érkezett, hogy néhány nap alatt fel kellett függeszteni azokat. Hamarosan két újabb pályázatot nyílik majd meg ugyanakkor NFÜ, amelyekre hasonlóan komoly érdeklődés várható.
Az Európai Uniónak nem véletlenül célja, hogy 20 százalékkal csökkentése az energiafogyasztást 2020-ig. Ez azt jelenti, hogy szükség van olyan intézkedésekre, amelyek elősegítik a hatékonyabb energiafelhasználást és megtakarítást. Az intézkedések elsősorban nemcsak a tömegközlekedés, hanem a feldolgozóipar és az építőipar területeit is érintik, ahol a legnagyobb eredmények érhetők el. (A Európai Unió következő, 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó főbb célkitűzéseiről szóló összefoglalónk innen érhető el.)

Fotó: EU

Ezt a célt szolgálja a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet által közzétett Energiairányítási Rendszerszabvány is, amely leírja a szervezetek helyes energiagazdálkodási gyakorlatát. Abban segít, hogy egy szervezet maximálisan kihasználja az energiaforrásait, hogy működését úgy irányítsa, hogy az energiával kapcsolatos döntések és eszközök a fogyasztás csökkentését szolgálják, energiaköltséget takarítva meg.

Energia szempontú felülvizsgálattal azonosíthatók az energiatényezők és becsülhető a jövőbeni fogyasztás is. Az energiahatékonyság javításánál biztosítani kell olyan mérőrendszereket, amelyekkel igazolható a végrehajtott intézkedések eredményessége.

Minden cég egyedi

Ahol a fenntartási költségek jelentős hányadát az energiafogyasztás teszi ki (például szállodák vagy egészségügyi intézmények), látványos eredményeket lehet elérni. Jellemző, hogy azokat a területeket, ahol energiahatékonysági fejlesztéseket lehetne végezni, gyakran elhanyagolják a szervezetek a beszerzési és tervezési döntések során. Így, a folyamatos energiahatékonyság javítása és a pénzügyi megtakarítások lehetősége gyakran kimarad.

Klímaváltozás: durvább lesz, mint gondoltuk
Az energiahatékonyság javítása egyre sürgetőbb kérdés. Több, egymástól független kutatás is rácáfol a korábbi jelentésekre, így a klímaváltozás erre az évszázadra – és a következő évtizedekre várható hatásai várhatóan drasztikusabbak lesznek, mint vártuk.
A fogyasztás mérséklése, a rendelkezésre álló eszközök jobb kihasználásával vagy fejlesztésével is elérhető. Vezeték nélküli technológia alkalmazása, vagy automatizált rendszerek is hozzájárulnak az intelligensebb működés kialakításához. Ezek a megoldások lehetővé teszik azt, hogy a cégek felügyelni, kezelni és ellenőrizni tudják energiafogyasztásukat, változatlan napi működés mellett.
Nem spórolnak a cégek ott sem, ahol lehetne
Csak a kis- és középvállalkozások negyede élt az áramszolgáltató váltás lehetőségével az elmúlt tíz évben. Az okok között a tájékozatlanság, az időhiány és a bizalom hiánya is jelen van, pedig amelyik vállalkozás körültekintően vált, legalább 10, de akár 30 százalékkal kevesebbet fizet majd.
Lehet, hogy egy szervezet, stabil energiagazdálkodási rendszer szerint működik, amely eléri vagy meghaladja az irányelv követelményeit és nincs szükség átalakításra ahhoz, hogy megfeleljen az előírásoknak. A legtöbb esetben azonban biztosan meg fogja találni azokat a területeket, ahol javítani lehet, illetve azokat a megoldásokat, amelyeket a jelenlegi működésébe beillesztve, hozzájárulnak az energiafogyasztás csökkentéséhez és a működtetési költségek optimalizálásához.

Kohl Zsuzsanna www.kontrolpont.hu

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo