Az energiatudatos cégeknek több marad a zsebében

Március 6. az Energiahatékonyság Világnapja. Az Európai Unió célja 2020-ig 20 százalékos fogyasztáscsökkenés elérése. Az energiafelhasználás hatékonyságának javítása egyben jó lehetőség a költségek csökkentésére is, miként arra szakértőnk, Kohl Zsuzsanna felhívta a figyelmet.

Az Energiatakarékossági Világnap legfontosabb célja, hogy előmozdítsa a felelősségteljes gondolkodást a helyes energiafogyasztás területén. Felhívja a figyelmet azokra a problémákra, amelyek hozzájárulnak a környezeti és gazdasági erőforrások kimerítéséhez, valamint olyan lehetőségekre, amelyekkel megfelelően kezelhetővé válnak az energiafelhasználási problémák.

Roham az energetikai pályázatokért
A cégek felismerték az energiahatékonyság javításában rejlő lehetőségeket. Erre utal egyebek mellett az is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek (NFÜ) az idén februárban meghirdetett pályázataira már induláskor annyi igénylés érkezett, hogy néhány nap alatt fel kellett függeszteni azokat. Hamarosan két újabb pályázatot nyílik majd meg ugyanakkor NFÜ, amelyekre hasonlóan komoly érdeklődés várható.
Az Európai Uniónak nem véletlenül célja, hogy 20 százalékkal csökkentése az energiafogyasztást 2020-ig. Ez azt jelenti, hogy szükség van olyan intézkedésekre, amelyek elősegítik a hatékonyabb energiafelhasználást és megtakarítást. Az intézkedések elsősorban nemcsak a tömegközlekedés, hanem a feldolgozóipar és az építőipar területeit is érintik, ahol a legnagyobb eredmények érhetők el. (A Európai Unió következő, 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó főbb célkitűzéseiről szóló összefoglalónk innen érhető el.)

Fotó: EU

Ezt a célt szolgálja a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet által közzétett Energiairányítási Rendszerszabvány is, amely leírja a szervezetek helyes energiagazdálkodási gyakorlatát. Abban segít, hogy egy szervezet maximálisan kihasználja az energiaforrásait, hogy működését úgy irányítsa, hogy az energiával kapcsolatos döntések és eszközök a fogyasztás csökkentését szolgálják, energiaköltséget takarítva meg.

Energia szempontú felülvizsgálattal azonosíthatók az energiatényezők és becsülhető a jövőbeni fogyasztás is. Az energiahatékonyság javításánál biztosítani kell olyan mérőrendszereket, amelyekkel igazolható a végrehajtott intézkedések eredményessége.

Minden cég egyedi

Ahol a fenntartási költségek jelentős hányadát az energiafogyasztás teszi ki (például szállodák vagy egészségügyi intézmények), látványos eredményeket lehet elérni. Jellemző, hogy azokat a területeket, ahol energiahatékonysági fejlesztéseket lehetne végezni, gyakran elhanyagolják a szervezetek a beszerzési és tervezési döntések során. Így, a folyamatos energiahatékonyság javítása és a pénzügyi megtakarítások lehetősége gyakran kimarad.

Klímaváltozás: durvább lesz, mint gondoltuk
Az energiahatékonyság javítása egyre sürgetőbb kérdés. Több, egymástól független kutatás is rácáfol a korábbi jelentésekre, így a klímaváltozás erre az évszázadra – és a következő évtizedekre várható hatásai várhatóan drasztikusabbak lesznek, mint vártuk.
A fogyasztás mérséklése, a rendelkezésre álló eszközök jobb kihasználásával vagy fejlesztésével is elérhető. Vezeték nélküli technológia alkalmazása, vagy automatizált rendszerek is hozzájárulnak az intelligensebb működés kialakításához. Ezek a megoldások lehetővé teszik azt, hogy a cégek felügyelni, kezelni és ellenőrizni tudják energiafogyasztásukat, változatlan napi működés mellett.
Nem spórolnak a cégek ott sem, ahol lehetne
Csak a kis- és középvállalkozások negyede élt az áramszolgáltató váltás lehetőségével az elmúlt tíz évben. Az okok között a tájékozatlanság, az időhiány és a bizalom hiánya is jelen van, pedig amelyik vállalkozás körültekintően vált, legalább 10, de akár 30 százalékkal kevesebbet fizet majd.
Lehet, hogy egy szervezet, stabil energiagazdálkodási rendszer szerint működik, amely eléri vagy meghaladja az irányelv követelményeit és nincs szükség átalakításra ahhoz, hogy megfeleljen az előírásoknak. A legtöbb esetben azonban biztosan meg fogja találni azokat a területeket, ahol javítani lehet, illetve azokat a megoldásokat, amelyeket a jelenlegi működésébe beillesztve, hozzájárulnak az energiafogyasztás csökkentéséhez és a működtetési költségek optimalizálásához.

Kohl Zsuzsanna www.kontrolpont.hu

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo