Annyi az áram, hogy ingyen osztogatják

Este kilenctől reggel hatig ingyen kapják az áramot Texas egyes régióiban a háztartások. A szélenergia révén nagyobb az áramkínálat, mint a kereslet. Jobb híján ingyen terítik a piacon.

Az USA tagállamában olyan sok villamosenergiát termelnek a szélenergiás eszközök, hogy egyes közműszolgáltatók nem tudják értékesíteni a teljes mennyiséget, ezért esténként ingyen osztják szét. Nemcsak egy energiaszolgáltatóról van szó, több is ehhez a megoldáshoz folyamodott, csak hogy rendszeresen megszabaduljon a felgyülemlett szélenergiától. Napközben emelt tarifájú az áramfogyasztás, este ingyenes. Az elmúlt 3 évben mintegy 50(!) elektromos szolgáltató cég állt elő valamilyen hasonló díjcsomaggal.

Úgy látszik a felesleges elektromosság továbbítása túlságosan nagy energiaveszteséggel és költséggel járna, mivel a cégek inkább helyben adják oda ingyen a fogyasztóiknak a csúcsidőszakokon kívül. Talán a fogyasztói hűségre utaznak, azt gondolva, a hálás kliensek, akik este mossák így ki ruháikat, edényeiket, vagy kezdenek bulizni, nem választanak más szolgáltatót, mert megéri nekik az esti ingyenes fogyasztás.

Napfelkelte a Ewingok földjén - Dallasban
(fotó: freeimages.com)

Talpuk alatt fütyül a szél - meg a fejük felett is

A The New York Times tudósítása szerint több ezer ember élvezi az új díjszabást a TXU Energy-nek köszönhetően, mely egyike az 50 hasonló konstrukcióval élő cégnek. A cég nappal a piaci árnál valamivel drágább tarifákat számol fel, amivel részben az a célja, hogy csökkentse a hálózat terhelését a csúcsidőben. Ennek az a másik előnye, hogy nem kell új erőműveket építeni a gyarapodó lakosság ellátására.

Texas szeles régió, ezért itt több a befogott szélenergia, mint másutt az országban. De nemcsak ebben rejlik a magyarázat. A szeles óceánparti államok is jó adottságokkal rendelkeznek, náluk is fel lehetne pörgetni ilyen mértékűre a szélenergia-termelést.

A szél egyébként Texasban éjszaka fúj a legerősebben. A szövetségi adókedvezményeknek hála pedig a megtermelt szélenergia olcsó.

Még mindig nagy fosszilis birodalom Texas,

Csakhogy a texasi energiaszektor időben ocsúdott fel, és bő tíz éven át egyre-másra installálták a szélkerekeket és a nagy méretű szélenergiafarmokat. Ennek eredményét most aratják le a fogyasztók.

Texasban a szélenergia az energiamix 10%-át teszi ki. Ami az elektromosságot illeti, Texas tulajdonképpen energiafüggetlen, nem kell más tagállamokból importálnia áramot és nem is nagyon szokása az itteni piaci szereplőknek, hogy eladnának áramot az államon kívülre.

de egyre több a szélkerék is

A fogyasztók terelése

Olaszországban törvényileg terelik az energiaszolgáltatókat abba az irányba, hogy csökkenték a csúcsidőben a terhelést. Amerikában, Marylandben a Baltimore Gas & Electric pedig kreditpontokat számol el azoknál a fogyasztóinál, akik a csúcsidőben bizonyos mennyiség alatt fogyasztanak. A pontokat aztán levonják a havi számlájukból - ennyivel kevesebbet kell fizetniük a hónap végén a fogyasztásért.

Tőlünk függ, hogy mire lesz képes az otthonunk
Az M2M technológia révén egy az okostelefonunkra letöltött app segítségével központilag vezérelhetünk bármilyen háztartási eszközt, berendezést, sőt az sem lehetetlen, hogy a lakásunk képeket küld a rendőrségnek vagy adatokat a háziorvosunknak. Hogy a számtalan technológiai újdonságból végül mi terjed el, az nagyrészt tőlünk függ.
A massachusettsi Worcesterben a National Grid nevű szolgáltató olyan házi energiaszabályozó rendszert építettetett be 11.000 lakásba, melyek okos mérővel rendelkeznek, és ha túl meleg van a szobában, visszafogják az elektromos fűtőtestek fogyasztását.

Ez már a Dolgok Internete (IoT) címszóval jelzett világ, ahol okos eszközök kommunikálnak egymással az előre beállított feltételek szerint (pl. ha 20 Celsius foknál melegebb a hőmérséklet a szobában, a rendszer lép, emberi input nélkül). (Ld. keretes írásunkat.) A szóban forgó rendszert a Ceiva Energy fejlesztette ki.

Az Electric Reliability Council of Texas (Ercot) által mért texasi régiókban 6 millió háztartás van, ezek közül 2014 őszéig több mint 290 ezer csatlakozott ahhoz a programhoz, mely lehetővé teszi az esti ingyenes fogyaszást. Igaz, mintegy 63 ezer háztartás kilépett a programból, mert ők a csúcsidőben is nagy fogyasztók és nem érintette jól őket, hogy azokban az órákban magasabb tarifával fogyaszthatnak csak.

A fogyasztók úgy becsülik, az új módszer havi 40-50 dolláros (11 080-13 800 forintos) megtakarítást eredményez háztartásonként.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo