hirdetés

"A zöldeknek és a kockafejűeknek sikerült megegyezésre jutniuk"

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács 2008 óta létezik. Legfontosabb feladata a jogalkotás és a kormányzati munka figyelemmel kísérése, valamint a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia kidolgozása volt. A keretstratégiát elfogadták – miként Náray-Szabó Gábor akadémikus, a Nemzetközi Fenntartható Fejlődés Tanács társelnöke a Piac&Profit által szervezett Magyar Fenntarthatósági Csúcson fogalmazott: „a zöldeknek és a kockafejűeknek sikerült megegyezésre jutniuk".
hirdetés

Az akadémikus „A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia működés közben” című előadásában részletesen ismertette a stratégiát, amely 4 pilléren alapul: a humán, a társadalmi, a természeti, a gazdasági erőforrásokat tekinti át, s fogalmazza meg a célokat. A Piac&Profit korábbi anyagát a témában itt olvashatja!

A humánerőforrások területén a világban erős szélsőségek tapasztalhatók. A népesség rohamosan nő, de óriási különbségek vannak a különböző térségek között: a föld lakosságának öt százaléka fogyasztja a javak 90 százalékát, miközben óriási tömegek élnek szegénységben. Ez utóbbiak aránya 40 százalékra tehető. Dr. Náray-Szabó Gábor szerint a konfliktusok zöme erre vezethető vissza.

Dr. Náray-Szabó Gábor: A magyar lakosság szellemi-fizikai állapota rendkívül rossz

Magyarországon a népesség csökken, alacsony a foglalkoztatottság. Az oktatás színvonala átlagos, amin belül számottevő különbségek vannak egyes területeken. A fizikai és lelki állapota ugyanakkor a magyar lakosságnak rendkívül rossz. A szegénység közepes mértékű (12 százalék) nemzetközi összehasonlításában.

A keretprogram a demográfiai problémát a családok támogatásával próbálja megoldani, ami mellett lényeges elemként a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács társelnöke a versenyképesség biztosítását emelte ki, valamint a megfelelő bevándorlási politika fontosságát. Mindemellett a célok között szerepel a halandóság csökkentése, s előrelépésre lenne szükség az oktatás területén is.

A társadalmi erőforrások terén az akadémikus a világ különböző pontjai közötti óriási különbségeket és erős korrupciót emelte ki a figyelemre méltó események között; utalt Kína bejelentésére a korrupció felszámolásáról is. A hazai helyzetet értékelve Náray-Szabó Gábor arról beszélt, hogy a nép szorgalmas, sokan sokat dolgoznak, ám a munkakörülményekkel komoly problémák vannak. Súlyos mértéket ért el az eladósodottság is és erős az individualizmus, amin szintén jó lenne változtatni. A magyarok számára fontos érték a biztonság, amit a munkaadóknak figyelembe kell venni. A szakember problémaként említette a hiányzó bizalmat, amely a hazai társadalmat jellemzi, de mindenképpen változtatni kell rajta.

A stratégia célkitűzései között szerepel, hogy a bizalmat tudatosan kell erősíteni, amely hosszú, de elengedhetetlen folyamat. Erősíteni kell az azonosság tudatot, óvatosan és kiegyensúlyozottan. Lényeges kérdés a hagyományőrzés is. Örömöt a munkával kell teremteni és fontos a különböző környezettudatos civil hálózatok erősítése, amelyekben pártpolitikai hovatartozás nélkül vitatnak meg, képviselnek álláspontokat. A természeti erőforrásokat illetően nagyon rosszul állunk. Az olaj kitermelése két éve érte el a csúcsot, a tengeri halállomány 75 százalékát lehalászták, a fajok 25 százaléka veszélyben van. Az ökológiai lábnyom (amely fejenként 2,1 hektár lenne) átlagosan 2,7 százalék, fejenként ennyit veszünk igénybe. Ez a helyzet már nem sokáig fenntartható.

Magyarországon a levegő minősége megfelelő, édesvízből megfelelő tartalékok állnak rendelkezésre, ugyanakkor a vízszint ingadozása komoly problémákat okoz, s a szennyezésre is figyelni kell. A termőterület sajnos csökken és a talaj degradálódik (a műtrágyázás miatt romlik a minősége). Az erdők állapota szerencsére kielégítő, egyre több azonban a veszélyeztetett faj.

A program célkitűzései között egyebek mellett a termőföld felhasználásának korlátozása szerepel még akár a versenyképesség romlása árán is. Mindent meg kell továbbá tenni annak érdekében, hogy az árakba a természeti erőforrások helyreállításának költsége is beépüljön (például az erdők visszatelepítése).

Gazdasági területen erős átrendeződés tapasztalható. Előre tör a kelet. Nagyon nem kedvező az előre tervezett avulás terjedése. Pozitívan értékelhető viszont az olyan iparágak, szolgáltatások térnyerése, amelyek elsősorban nem az anyagi forrásokra épülnek.

Magyarországon erős az eladósodottság. Cél a globális és lokális szereplők egyensúlyának megteremtése, a bizalom erősítése, a vállalkozások terheinek csökkentése. Előadása végén Náray-Szabó Gábor kiemelte, hogy ez a stratégia az egész magyar társadalomnak szól, és annyi fog belőle megvalósulni, amennyit az egyes ember saját maga megvalósít.

A konferencia előadásainak összefoglalóját itt olvashatja.

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo