A pusztító tűzvészek nem hallgatnak a politikusokra

Miközben sokan, köztük Trump amerikai elnök, még mindig tagadják a klímaváltozás következményeit, júliusban 25.000 tűzoltó dolgozott 140 erdőtűz oltásán az Egyesült Államokban – és további, olyan mértékű tüzekre kell számítani, amelyekre századok, akár évezredek óta nem volt példa.

A pusztító idei amerikai erdőtüzek eddig nyolc életet követeltek, emberek tízezreit kellett kilakoltatni.

A kérdéssel foglalkozó kutatók egyhangú megállapítása: fel kell adni a régi nézetet, hogy az időjárás, a csapadék, a hőmérséklet korábbi alakulása, változásai alapján következtetni lehet arra, hogyan alakul a helyzet a jövőben.

Kép: SXC

Az üvegházi gázok növekvő kibocsátása, az emelkedő hőmérséklet következtében éghajlatunk várhatóan jóval gyorsabban fog változni a most élő nemzedékek számára, amint azt gondoltuk volna.

Be kell rendezkednünk a szélsőséges időjárásra
Az emberi hatások miatt kialakuló klímaváltozás bizonyítottan sok csapadékot és villámárvizeket, a tengerszint emelkedése miatt part menti áradásokat, valamint hőhullámokat okoz Európában, Ausztráliában és Kínában. Az erdőtüzek és a futótüzek kialakulásának is nő a kockázata.
A védekezésre nagyszabású intézkedésekre lenne szükség, ám a politikusok mindeddig nem vették figyelembe a tudósok már több évtizede hangoztatott figyelmeztetéseit. Így gondoskodni kellene a fák, a növények eltávolításáról, illetve arról, hogy ne érintkezzen erdő és aljnövényzet olyan területeken, ahol a felmelegedés és a szárazság következtében elkerülhetetlenek a tüzek.

Ugyanakkor véget kell vetni annak, hogy ilyen területek közelében épüljenek települések, egyúttal a tűznek jobban ellenálló építési technikákra van szükség.

A helyzet annál veszélyesebb, mivel páratlan  mértékű tűzvészekre kell számítani: az Új-Mexikói-i Jemez-hegységben 12 óra alatt 16.000 hektáron égett le az erdő úgy, hogy csak kopár térség maradt. Ilyesmire 500 év óta nem volt példa. A várható óriás tüzek azonban több ezer évvel ezelőtti katasztrófákat idéznek majd fel, hangzik amerikai tudósok figyelmeztetése.

(Forrás: Science)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
 

 

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo