hirdetés

14 és 3,4 forint a nap- és szélenergia az USA-ban

Az elmúlt 5 év árzuhanása idén felgyorsult, állítják az amerikai energiaszektorban dolgozó menedzserek. Egyes piacokon jobban megéri megújulókra hagyatkozni, mint a fosszilis energiahordozókra, állítja a Lazard pénzügyi tanácsadó cég.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Kép: PP Archív

A New York Times elemző cikke szerint számos áramszolgáltató írt alá idén szerződéseket alvállalkozókkal arra vonatkozóan, hogy megújuló forrásokból szerezzék be a szükséges energiát. A megújulók nem kis részben a bőséges állami támogatásnak és adókedvezményeknek köszönhetik olcsóságukat. Ezek közül azonban több is lejár a közeljövőben. Ágazati megfigyelők mégis optimisták, szerintük a megújulók a támogatás nélkül is piacképesek maradnak az árversenyben.

A Lazard pénzügyi tanácsadó cég tanulmánya szerint az áramszolgáltató vállalatok szintjén a napenergiából kinyert áram kilowattóránkénti ára 5,6 dollárcent (vagyis aktuális árfolyamon 13,9 forint), míg a szélenergiáé 1,4 dollárcent (3,47 forint).

Összehasonlításképpen: a földgáz ára 6,1-tól 6,6 dollárcentig terjed (azaz 15,19 és 16,44 forint). Állami támogatás nélkül a napenergia 7,2 centbe (17,8 forintba) kerülne kilowattóránként, a szélenergia 3,7 centbe (9,1 forintba).

A Lazard 2008 óta foglalkozik a különféle energiafajták árainak összehasonlításával. Az amerikai napenergia szektor szereplőit egyesítő Solar Energy Industries Association szerint az áramszolgáltatók által kötött, hosszú távú szolárenergia-beszerzési ügyletekből származó áram fogyasztói ára 2008 óta 70 %-kal esett, főleg a délnyugati régióban. (Ez az adat kizárólag a nagy területű szolárenergia-parkokból beszerzett áramra vonatkozik.)

Az árzuhanásnak több oka is van, a vállalati átszervezéstől és optimalizálástól a technológiai áttörésig sok tényező bejátszott a kedvező folyamatba. A szolárparkok építési költségei is közel 33 %-kal csökkentek 2009 óta. A fogyasztók szintjén szintén érvényes az árzuhanás: a napkollektorok épületekre szerelésének költsége 12-15 %-ot csökkent egy év alatt.

A szél- és napenergia Amerikában versenyképes az új-generációs, vadonatúj fosszilis erőművek energiájával, állítják szakértők, de mindemellett a nap- és szélenergia egyaránt közismertek: egyiket sem egyenletesen kapjuk, s a felhős, napfénymentes, szélcsendes időszakokban is szükség van áramra.

Pár év és elektromobilok leszünk a tervek szerint
Az Európai Unió tagállamainak, köztük Magyarországnak két éve van arra, hogy felállítsa szakpolitikai keretét az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítéséről szóló új EU-s irányelv szerint. Öt év múlva már Magyarországon is jelentős számú elektromos autó közlekedhet az utakon.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo