A kisvállalkozás is "munkaügyissel" komplett

Sok kisebb vagy közepes méretű cég nem teszi vagy teheti meg, hogy külön munkaügyes vagy bérszámfejtői végzettséggel rendelkező kollégát foglalkoztasson, a menedzsment többnyire a könyvelők hatáskörébe utalja a HR és/vagy munkaügyi területtel kapcsolatos teendőket. Érthető, mégis irreális ez a plusz feladatkör számukra. Hogy miért? A cukrász és a szakács is vendéglátásban tevékenykedik, és mégsem kéri senki a cukrásztól, hogy birkózzon meg egy báránysülttel…

Nyíri Ilona

Nyiri Ilona, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) szakmai tagozatának vezetője szerint a kkv-k számára nem csak kényelmes és gazdaságos, de meglehetősen biztonságos is profi partnert választani.

„Január elején visszatekintve az elmúlt évre bizton állítom december az év legtartalmasabb, legmozgalmasabb, legzsúfoltabb és minden szempontból legnehezebb hava. Munka frontján bejelentések, változások, évzárás, évnyitás, magánemberként pedig… De ezt mindenki maga is tudja. Évek óta álmodozom arról, hogy december 20-a után, mint sokan mások, én is leteszem a lantot és átadom magam az ünnepi készülődésnek, hangulatnak, de ez idén sem így lett. Karácsonyfa alatt, két ünnep között is ismét az újévi változásokat mazsoláztam, készültem cégünk vezetősége és partnereink január elejei kérdésözönére. Akik a humánerőforrás bármely ágával foglalkoznak, tudják, hogy a decemberi változásoktól függetlenül is, ez egy szerteágazó ismeretet és komplex gondolkodást kívánó, folyamatosan pezsgő, gyakorta megoldásokért könyörgő, ugyanakkor havonta mégis ismétlődő feladatokat nyújtó terület. MMOSZ valamennyi tagszervezete munkaerő-kölcsönzéssel és munkaerő-közvetítéssel foglalkozik. Ezért vannak, csak erre szakosodtak. Tapasztalataim szerint sokszor nekik, azaz nekünk sem könnyű egy-egy speciális munkaügyi vagy számfejtési problémára komplett, szabályos, törvényes, a feleket egyaránt és ugyanakkor igazságosan kielégítő megoldást találni.

Előny a szakképzett háttér
„A munkaerő-kölcsönzés egyik sajátos ismérve és népszerűsítésekor is az egyik leghangsúlyozottabb előnye a szakképzett munkaügyi háttér. Az általános szolgáltatások mellett ez az, ami biztosítja a hosszú távú és a vártnál eredményesebb együttműködés feltételeit. Mindennapi munkánk során nem elég a változások felszínes ismerete, azokat pontosan tudni, értelmezni és alkalmazni kell. Szakmai fórumok, rendezvények önmagukban sajnos nem elegendőek, még az azokon való folyamatos részvétel mellett sem. Lehetőséget viszont adnak egy olyan kapcsolati tőke kialakítására, megteremtésére, amivel a kritikusnak mondott munkaügyi esetek megoldásakor élni tudunk. (Bánfalviné Kántor Gyöngyi, Human Existence Kft., MMOSZ tag)
Sokszor felmerül kérdésként, hogy azok a kollégák, akik egy kisebb termelő vagy szolgáltató vállalat HR vagy gazdasági osztályán dolgoznak, vajon hogy, mi alapján és milyen módszerekkel, segítséggel oldják meg a cégükben felmerülő problémákat. Számos szakmai konferencia, továbbképzés áll rendelkezésre, nem vitatom. Szakemberek, szakértő profik, szakmai anyagok színesek, érdekesek, tartalmasak. Azonban egy-egy speciális problémára nem nyújtanak direkt megoldásokat. Magam is több ilyen rendezvényen részt veszek, de látom, hogy az előadók sokszor nem tudnak a feltett komplex kérdésre teljes körű választ adni, mert egyrészt nincs idő a konkrét eset részletes kivesézésére, másrészt az előadók többsége egy-egy szakterületet ismernek kiemelkedően, miközben a megoldáshoz nem csak pl. a Munka Törvénykönyvét, de az SZJA,  Tb. és Eb. törvény megfelelő, oda vonatkozó részét is ismerni kellene.
Szabályosan, akár kedvezőbb költséggel
Ottó Csaba, MMOSZ alapító tag Man at Work Kft. ügyvezetője, az MMOSZ elnökének szavai szerint a mögöttünk hagyott év legnagyobb tanulsága, hogy a HR szakmát érintő, gyakorta változó jogszabályok közötti kiigazodás nem csak a jogkövető magatartást segíti elő, hanem költséghatékony megoldások egyedi kidolgozását is lehetővé teszi. Mindez az új kis adókkal fűszerezve azt jelenti, hogy manapság a kkv szektor vállalkozásai számára a HR szolgáltatók igénybevétele nemcsak elérhető alternatívát jelent, hanem sokszor a legkedvezőbb költségű, szabályos lehetőségek kiaknázását.
Sok kisebb vagy közepes méretű cég nem teszi vagy nem teheti meg, hogy külön munkaügyes vagy bérszámfejtői végzettséggel rendelkező kollégát vegyen fel állományába. Többnyire a könyvelők hatáskörébe utalják a HR és/vagy munkaügyi területtel kapcsolatos feladatokat. Nem irigylem őket, hisz maga a könyvelés is egy elképesztően tág ismereteket kívánó terület, hatalmas felelősséggel és nyomással, napi feladatokkal, folyamatos törvényi változásokkal, kapcsolódó kötelező képzésekkel és gyakori hatósági ellenőrzésekkel. Tagadhatatlan, hogy vannak átfedések törvények ismerete terén, de azt gondolom és tapasztalom is, hogy az igazán jó munkaügyi megoldásokhoz, illetve azok gyakorlati kivitelezéséhez mindenképp előny célirányos szakvégzettséggel rendelkezni.

Személyes tapasztalataim alapján azok a cégek, amelyek nem rendelkeznek önálló és szakképzett HR osztállyal, gyakran fordulnak szakmai tanácsért kölcsönző cégükhöz. Ezt a gondolatot erősíti az is, hogy a legtöbb esetben az egyenlő bánásmód követelményének egyetemlegesen nem úgy felelnek meg, hogy a kölcsönző cég idomul a partner rendszeréhez, hanem partner követi le a kölcsönző cég által kialakított új, rentábilis és törvényes foglalkoztatási rendszert. Ez sokszor nem csak kényelmes és gazdaságos, de meglehetősen biztonságos is számukra.”

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo