hirdetés

Visszaütnek az Apple horror árai, de a cég nem enged

Az Apple legtöbb termékének ára 2018-ban is emelkedett, 7-60 százalék közötti arányban. Ennek következtében visszaestek az eladások. Jogosan vitte-e fel árait az Apple?
hirdetés

Timothy Cook, a cég vezetője, azzal indokolta az iPhone-ok drágulását, hogy ezek a telefonok egyúttal fényképezőgépek, zenelejátszók és még sok minden mást tudnak – az ilyen bonyolult, sokrétű készüléket pedig meg kell fizetni.

Kép: Pixabay

Az érvelés nem igazán meggyőző: az iPhone 2007-es bevezetése óta nyújt sokrétű szolgáltatásokat, ennek ellenére a korábbi években nem emelkedett az ára ilyen nagy mértékban – sem az ugyancsak meredeken dráguló óráké, laptopoké. A Mac Mini például a korábbi 500 dollár helyett immár 800-ba kerül az amerikai piacon. Az árpolitika annál meglepőbb, mivel a helyzet általában fordított szokott lenni: a kiérlelt, széles körben elterjedt technológia az idő teltével egyre kevesebbe kerül – gondoljunk a tv-készülékek árának alakulására.

Szakértők viszont arra emlékeztetnek, hogy valóban magasabb költségekkel jár az Apple termékeinek előállítása. Többek

Egy pici csavar hiányzott a gépezetből
Az Apple javarészt Kína korszerű üzemeinek, jól képzett munkaerejének, infrastruktúrájának köszönheti sikerét. Trump elnök felhívására sem viszik ugyan haza a termelést, de a kínai bizonytalanságok miatt az indiai és a vietnami lehetőségeket vizsgálják.
között azért, mert a cég egyre élesebb versenyre kényszerül dél-koreai és kínai vetélytársaival, áldoznia kell a legújabb, költséges technológiai megoldásokra. Ennek következtében csökkent az iPhone-gyártás bruttó nyeresége, a korábbi 50 százalékról 40-re. Ha meg akarták volna tartani a korábbi árrést, még nagyobb mértékben kellett volna emelni az árakat.

Sokan ugyanakkor nem gondolnak arra, hogy az egyre drágább iPhone-ok vásárlásánál könnyen takarékoskodhatnak. Gond nélkül megvehetjük az egy évvel korábbi, vagy még régebbi modellt – azok általában nem különböznek lényegesen a legújabbtól. Ugyanakkor a nagy webáruházakban valamivel olcsóbban lehet Apple termékekhez jutni, főleg a Black Friday-on, vagy más kiárusítási akcióknál.

(Forrás: The New York Times)

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo