Világszerte csökkennek a vállalatok terhei – nálunk nem

A vállalkozások számára az elmúlt évben világszerte könnyebbé vált az adófizetés. Egy átlagos vállalkozásnak a korábbiakhoz képest mintegy négy órával kevesebb időt kellett adókötelezettségei teljesítésére fordítania. Nálunk kicsit bonyolultabb a helyzet.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

A PWC Paying Taxes 2015 tanulmánya szerint egy átlagos középvállalkozás évente nyereségének összesen 40,9 százalékát fizeti be adóban, miközben átlagosan 25,9 befizetést teljesít, és adókötelezettségei teljesítésére összesen 264 órát fordít. A kutatás 10 éve során a 189 vizsgált gazdaság 78 százalékában legalább egyszer jelentősen módosították az adórendszert. Az adókötelezettségek rendezésére fordított idő és az adófizetések száma a 10 éves periódus alatt csökkent, ahogyan az átlagos teljes adómérték is. A legnagyobb, átlagosan évi 1,8 százalékpontos adómérték-csökkenés a pénzügyi válság során, 2008 és 2010 között történt, majd a csökkenés üteme 2011-ben mérséklődött.

A kutatás 10 éve alatt a bevallási kötelezettségek teljesítésére fordított órák száma átlagosan összesen mintegy másfél héttel csökkent, ami az elektronikus bevallási és fizetési rendszerek világszerte növekvő használatát tükrözi. A Paying Taxes tanulmányában 2004 óta vizsgált 379 adóreform közül 105 az elektronikus benyújtáshoz kapcsolódott.

A Doing Business kiadvány bemutatása óta először a tizenegy 100 millió feletti lakosságszámú gazdaság (Banglades, Brazília, Kína, India, Indonézia, Japán, Mexikó, Nigéria, Pakisztán, Oroszország, Egyesült Államok) egy második városa is bekerült a vizsgálatba. Az Egyesült Államokban Los Angeles és New York szerepel az elemzésben, lehetővé téve a szubnacionális szintű összehasonlítást.

 Nálunk bonyolultabb a helyzet

Bár hazánkban sok adókedvezménnyel élhet egy vállalkozás, a versenyképességet rontja a bürokrácia, amellyel nap nap után meg kell küzdenie egy vállalkozásnak. A helyzeten a kormány reklámadós ötlete sem javít, amely aránytalanul nagy adminisztrációs terhet ró a magyar cégekre. 

„A döntéshozóknak meg kell találniuk a megfelelő egyensúlyt a bevételteremtés, illetve az adó- és megfelelési terhek mértéke között úgy, hogy a gazdaság szereplőit ne riasszák el a közteherviselésben való részvételtől és az üzleti tevékenységtől” – nyilatkozta Augusto Lopez-Claros, a Világbank-csoport globális indikátorokkal és elemzésekkel foglalkozó részlegének vezetője. „Gazdasági válságok során az egyensúly megteremtése még nehezebbé válik; egyes állami kiadások nőhetnek, növelve a költségvetési hiányt, a kormányok pedig kénytelenek lehetnek adópolitikai eszközökkel élénkíteni a gazdaságot.”

„A Paying Taxes-tanulmány legutóbbi eredményei azt mutatják, hogy a gazdaságok tovább folytatják az adóreformokat, ugyanakkor az adórendszerek ésszerűsítésére és egyszerűsítésére még számos lehetőség kínálkozik” – mondta Andrew Packman, a PwC Tax Transparency and Total Tax Contribution csoportjának vezetője. – Az adóreform a következő években világszerte fontos téma marad a kormányok számára, ideértve a nemzetközi adórendszer a mai globális üzleti környezet igényeit figyelembe vevő modernizálására vonatkozó OECD-javaslatok megfontolását is.”

FOLYTATÓDIK AZ ÁFAEMELÉS EURÓPÁBAN
Folytatódik az áfaemelési trend Európában, az általános forgalmi adó átlagos mértéke már átlépte a 21 százalékos küszöböt az Európai Unióban. Ezzel párhuzamosan a cégeknek  egyre gyakrabban változó áfaszabályozásra és minden eddiginél hatékonyabb adóellenőrzésekre kell készülniük.
 

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo