hirdetés

Van út az alkalmazáshoz a munkaerő-kölcsönzésből

Friss adatok szerint folyamatosan nő azok aránya, akik kölcsönzött munkavállalóból állandó állományban lévővé válnak. A munkaerő-kölcsönzés tehát úgy tűnik, valóban segíti a cégeket és a munkavállalókat is.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép:Pixabay

A CIETT (International Confederation of Private Employment Agencies) legutóbbi, 2009-es világméretű felmérés szerint munkaerő-kölcsönzés keretében az Európai Unióban a munkavállalók 1,5%-át foglalkoztatják, míg Magyarországon ez az arány 1,2%. Ezek a számok a munkaképes lakosság arányában és nem az összes foglalkoztatott arányában értendők. Amennyiben a foglalkoztatottak arányában nézzük, az arány az EU-ban és Magyarországon közel azonos, 2,6%-körül mozog.

Az, hogy a foglalkoztatottak arányában az EU arányaival csaknem megegyező a magyarországi munkaerő-kölcsönzés százaléka az alacsonyabb foglalkoztatási szint miatt alakult ki. Azonban pozitívumként emelhetjük ki, hogy az elmúlt három év kölcsönzött munkavállalói létszámcsökkenését épp az okozta, hogy a cégek helyzetük stabilizálódásának eredményeképpen elkezdték állományba venni az addig kölcsönzött munkavállalókat, így míg 2010-ben még 130.000 volt a kölcsönzött munkaerő száma, 2011-ben ez a szám már csak 111.000 fő volt, 2012-ben pedig 102.000. Az adatok szerint 2012-ben összesen 24.000 főt vettek fel kölcsönzésből állományba - mondta el Simon Balázs, a Humánia HRS Group Zrt. jogi és kommunikációs igazgatója.

A tavalyi második félévben beinduló gazdasági növekedés a munkaerő-kölcsönzés piacát is megmozgatta. A gazdaság megindulásával ugyanis a multinacionális és hazai kölcsönvevők jellemzően nem mertek vagy nem akartak saját állományba felvenni munkatársakat, így a foglalkoztatás bővülése munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül valósult, valósul meg.

A kölcsönzött munkavállalók egyáltalán nem élik meg hátrányként ezen foglalkoztatási típusban való munkavállalást, hiszen ugyanolyan biztos jövedelemforrást jelent számukra, mint az alkalmazotti jogviszony. A válaszadók közel 100%-a jelölte meg, hogy minden hónapban időben megkapja a fizetését. A megkérdezettek 96%-a szerint mindenféle megkülönböztetés, kívülállósági érzet nélkül képesek a kölcsönvevő cég hasznos tagjai lenni, ahol úgy érzik, őket is megbecsülik. Számít a véleményük, javaslataik, és mindehhez megfelelő munkakörülmények társulnak. A válaszadók 92%-a úgy véli, hogy tudásának, képzettségének megfelelő munkahelyre közvetítették ki, és képességeihez mért feladatokat kell ellátnia. Elégedettek a munkamennyiséggel, a munkaidővel, az időbeosztással, azaz az egyes cégeknél működő teljesítményrendszerrel. A felmérésben részt vevők 89%-a szerint a minőségi és hatékony munkavégzéshez minden információ, technikai feltétel és szakmai támogatás számukra is ugyanúgy rendelkezésre áll. (A kölcsönzés szabályai is változtak az új munkatörvénykönyv hatálybalépésével, a szabályozásról itt olvashat.)

Magyarországon a munkaerő-kölcsönzés 721 vállalkozást érint 982 telephelyen az ÁFSZ legutolsó adatai szerint. A terület aktuális kérdéseinek megvitatására ad lehetőséget a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szakmai Konferenciája.

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo