Van új a NAV alatt: ezt is vizsgálja az idén az adóhatóság

Új területeken is ellenőrzéseket indít a NAV 2013-ban. Az idén először jelennek meg az adóhatóság revíziós palettáján a környezetvédelmi termékdíjjal és a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos vizsgálatok, valamint ellenőrzésre számíthatnak az adócsökkentő támogatásokat nyújtó vagy fejlesztési adókedvezményt igénybe vevő vállalkozások, illetve az internetes kereskedők. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is vizsgálati slágerterület lesz az áfa, és a tulajdonosi-cégvezetői életút – hívta fel a vállalkozások figyelmét a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által a közelmúltban közreadott ellenőrzési irányelveinek áttekintéséből kiderül, hogy várhatóan több, eddig kevéssé ellenőrzött területen is vizsgálódik majd idén az adóhatóság, mutat rá a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat.  Ilyenek lesznek például a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ellenőrzések, amelyek hatásköre 2013 januárjával kerültek át a vámhatóságtól a NAV-hoz.

„A vámhatóság gyakorlatában nem voltak jellemzőek a termékdíjjal kapcsolatos ellenőrzések, de ez várhatóan ettől az évtől gyökeresen megváltozik. A termékdíj kérdése azért különösen érdekes, mert sok hazai vállalkozásnál mumusként tekintenek rá, elsősorban a hozzá kapcsolódó sok adminisztratív feladat, és az abból adódó hibalehetőségek miatt” – mutatott rá Nyári Zsolt, a Mazars szenior adómenedzsere.

Kikre veszélyesek a célzott vizsgálatok

Nyári Zsolt elmondta ezek a célzott vizsgálatok elsősorban a közösségen belülről csomagolóanyagot vásárló, illetve belföldön ilyen termékeket előállító vállalkozásokat érintik, és elsősorban azon cégek számára veszélyesek, akik az ellenőrzések alacsony szintje miatt idáig elhanyagolták a termékdíjfizetéssel és nyilvántartással kapcsolatos kötelezettségeiket.

Az áfával kapcsolatos visszaélések magas aránya miatt 2013-ban is a fókuszban maradnak az ehhez kapcsolódó ellenőrzések, a belföldi összesítő jelentések ez évi bevezetése pedig egyszerűbbé teszi az adóhivatal preventív erőfeszítéseit.

Fókuszban az áfa-visszaélések visszaszorítása

Ezt kell tudni a tételes áfabevallásról
Jelentősen változik 2013-tól az áfa szabályozás. Az újdonságok egyike, hogy minden kétmillió forint vagy afeletti áfa összegű számláról tételes nyilatkozattételt kell adnia a vállalkozásoknak vevőként és eladóként is.
„A NAV az áfacsalások visszaszorítását megcélzó programjának részeként az idén bevezetett összesítő jelentések működését teszteli. Ez után várható, hogy a következő 2-3 évben az összesítési kötelezettséget minden számlára kiterjesztik majd” – állítja a szakértő.

Nyári Zsolt rámutatott: a statisztikából kiderül, hogy a NAV az idén a tavalyi erőforrások mintegy négyszeresét fordítja majd az áfa-visszaigénylések vizsgálatára, és várhatóan jelentősen nő az áfára vonatkozó kiterjesztett ellenőrzések száma is.

A NAV vizsgálni fogja az ugyancsak ettől az évtől bevezetett pénzforgalmi elszámolás áfa levonásával kapcsolatos szabályainak betartását, és a figyelmetlenséget várhatóan itt is szankcionálni fogják.

KOCKERD: mit mutat a múlt?

Az új vállalkozásokkal kapcsolatosan idén is folytatódik a KOCKERD kérdőívvel fémjelzett, preventív és kockázatkizáró vizsgálatok lefolytatása, amelyek célja a tulajdonosi, cégvezetői életút és korábbi kapcsolatok részletes feltérképezése.

Így lehet könnyítést kérni az adóhatóságtól
A törvény lehetőséget ad az adóhatóságnak, hogy kifejezetten méltányossági alapon, bizonyos esetekben mérsékelheti befizetendő adó összegét vagy fizetési könnyítést engedélyezhet.
Továbbra is kiemelt vizsgálati téma a kapcsolt vállalkozások ellenőrzése – az elmúlt években jelentősen nőtt a NAV kompetenciája ezen a területen, mutatott rá a szakember.  NAV irányelvekből pedig kiderül, hogy folytatódnak a 2012-ben elkezdődött munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos ellenőrzések is.

A látványcsapatsportok a NAV látókörében

Nyári Zsolt szerint érdekesség az idei irányelvekben, hogy 2013-ban megkülönböztetett adóhatósági figyelemben részesülnek majd a látványcsapatsportoknak nyújtott céges támogatások.

„Az elmúlt években rengeteg pénz került a költségvetés helyett sportcsapatokhoz, sportegyesületekhez, és kulturális intézményekhez. Mivel ezek a tételek adóalap-csökkentők, illetve adókedvezményre jogosítanak, az adóhivatal most azt vizsgálja majd, hogy van-e esetleg jogszerűtlen eleme ezeknek a támogatási megállapodásoknak” – foglalta össze a MAZARS szakértője.

Erősítené a kkv-k jogkövetését a NAV és a VOSZ
Változhat a vállalkozások és a NAV kapcsolata is. Ezt segítheti, hogy együttműködési megállapodást kötöttek a NAV közép-magyarországi adó- és vámszervei a VOSZ közép-magyarországi és budapesti szervezetével. A február 21-én aláírt megállapodásban az a közös szándék fogalmazódik meg, hogy a budapesti és Pest megyei vállalkozások valamint az adóhatóság partnerként tekintsenek egymásra.
Adókedvezmény, internet, tranzakciós illeték

A fejlesztési adókedvezményeket igénybe vevő vállalatok is fokozott ellenőrzése számíthatnak. Az ő esetükben az adókedvezmény jogszerű igénybevételét és felhasználását vizsgálja az adóhatóság a jövőben.

Ugyancsak idei újdonság az internetes értékesítések monitoringja, ezek esetében arra a kérdésre keresi majd a NAV a választ, hogy ténylegesen megtörténik-e az így befolyó jövedelmek adózása, magyarázta Nyári Zsolt. Az idén bevezetésre kerülő pénzügyi tranzakciós illetéket, mint új adónemet ugyancsak fokozottan ellenőrzi a NAV.

Így értelmezi a NAV a készpénzfizetési korlátot
A vállalkozásokat érintő az idén bevezetett számos új előírás egyike, hogy másfélmillió forint fölött korlátozták a vállalkozásoknál a készpénzhasználatot. Ennek szabályairól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részletes útmutatót is kiadott: érdemes átböngészni.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo