hirdetés

Változtak a kiküldetés szabályai – sokba kerülhet a figyelmetlenség

Nagy a bizonytalanság a hazai munkáltatók körében az európai uniós kiküldetési irányelv alkalmazásával kapcsolatban. Az érintett vállalkozásoknak érdemes minél előbb tisztázni a helyzetet, akár szakértők bevonásával is, mert a szabályok megsértése esetenként több ezer, de akár 150 ezer eurós bírságot is eredményezhet – írja a Deloitte Zrt.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az Európai Unió törvényhozásának megfelelően 2016-ban új irányelv alapján módosult a Munka Törvénykönyve, azonban a vállalatok jelentős részének a jogszabály gyakorlati alkalmazása továbbra is nehézségeket okoz. Az uniós irányelvet azzal a céllal módosították, hogy az illetékes hatóságok naprakész információval rendelkezzenek az EGT-tagállamokban dolgozó munkaerőről, valamint hogy hatékonyan lépjenek fel a visszaélések ellen.

Kép: SXC

Az uniós irányelv alapfeltételei közé tartozik a kiküldött munkavállaló védelme, így többek között a minimális bérszint előírása, a maximális munkaidőre vonatkozó rendelkezések betartatása, az éves fizetett szabadság biztosítása, valamint a munkahelyi egészség és biztonság szabályainak alkalmazása.

Mindenkinek járnak a minimumjogok

A szabályok értelmében, a fogadó magyar munkáltatónak biztosítania kell, hogy a külföldi munkavállalókat is megillessék a Munka Törvénykönyvében meghatározott minimumjogok a kiküldetés időszaka alatt, amiről tájékoztatnia kell a külföldi munkáltatót is. Továbbá, a magyar foglalkoztatónak meg kell őriznie a bérezésre vonatkozó dokumentumokat, és adott esetben bizonyítania kell, hogy a társadalombiztosítási kötelezettségeket befizették. A külföldi küldő vállalatnak ki kell jelölnie a hatóságokkal kapcsolatot tartó személyt, és gondoskodnia kell a kiküldött munkavállalók magyarországi regisztrációjáról is.

A tapasztalatok szerint a munkáltatók körében továbbra is komoly bizonytalanság érezhető, mivel az uniós tagállamok között jelentős eltérések mutatkoznak az irányelv alkalmazásában. Az egyes országokban elfogadott szabályok és a munkavállalót fogadó tagország gyakorlata széles körben még nem ismert, ezért az adminisztrációs szabályoknak való teljes körű megfelelés a jogszabály-módosítás után egy évvel is nehézséget okozhat Magyarországon és külföldön egyaránt. Uniós összehasonlításban a magyar szabályozás szigorúnak mondható, mivel nemcsak az EU-ból, de az EGT-tagállamokon kívüli országból érkező kiküldöttek esetében is adminisztratív terhet ró mind a külföldi munkáltatóra, mind pedig a magyar fogadó vállalatra.

Mi a különbség az ügyelet és a készenlét között?
A munkáltatónak joga van arra, hogy előírja, hogy a munkavállaló a beosztás szerinti napi munkaidején túl, meghatározott feltételek mellett rendelkezésre álljon, és ha szükséges, munkát végezzen. Ezekben az esetekben beszélhetünk ügyeletről vagy készenlétről. Melyek az ügyelet és a készenlét alapvető szabályai, és milyen különbség van a kettő között? Szakértőnk segít!
Sok ezer eurónyi büntetés lehet a vége

A rendelkezések figyelmen kívül hagyása, illetve a kapcsolódó adminisztratív kötelezettségek elmulasztása munkaügyi bírsággal sújtható, amelyekért a küldő és fogadó vállalat egyaránt felelős. Magyarországon munkaügyi bírsággal büntethető a vonatkozó munkajogi rendelkezések be nem tartása, ami akár az állami támogatás kockáztatását is eredményezheti. A kötelezettségek elmulasztásáért járó szankciók mértéke tagországonként eltérő. A bírság Romániában 2 ezer euró, Lengyelországban 7 ezer euró, Belgiumban 48 ezer euró, míg Olaszországban már akár 150 ezer eurós összegű is lehet azon munkáltatók esetében, akik nem tesznek eleget a nemzetközi jogszabályokban foglaltaknak – mondta el Horváthné Szabó Beáta, a Deloitte Zrt. adóosztályának igazgatója.

Az Európai Unió 28 tagállamában az irányelv rendelkezéseinek alkalmazása továbbra sem egységes. Franciaországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban és Finnországban már használják a mindennapokban az uniós irányelvben foglaltakat, míg Svédországban, Spanyolországban és Portugáliában az érintett jogszabályok módosítása még várat magára.

Az Európai Unió Tanácsa a közeljövőben várhatóan felülvizsgálja és módosítja az érvényben lévő irányelvet, valamint új követelményekkel is kiegészíti. A tervezett módosítások többek között érintik a kiküldött munkavállalók bérszintjét és az alvállalkozói láncban érintettek javadalmazását is. A helyi szabályok naprakész ismerete nélkülözhetetlen minden külföldi kiküldetés és határon átívelő munkavégzés esetén.

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo