Több sebből vérzik a pénztárgépek hálózatba kötésének terve

Sok még a bizonytalanság a pénztárgépek Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) történő bekötése ügyében. Egyelőre az látszik, hogy viszonylag kicsi az esélye a március végi határidő tartásának.

Kép:PP archív

A mikro- és kisvállalkozásoknak különösen fontos lenne, hogy mielőbb tisztázzák a pénztárgépek és a NAV közötti online kapcsolat feltételeit. Ezek a cégek jellemzően ezen a területen (sem) a legfejlettebb eszközökkel rendelkeznek, forrásaik szűkösek, ha pedig pályázni lehet esetlegesen új gép vásárlására (ahogy az korábban elhangzott) mielőbb ismerni kellene ennek feltételeit is. Egyelőre kevés azonban a konkrétum.

A meglévő kasszák fejlesztése várható

A NCR Magyarország Kft. szakértői szerint a meglévő kasszák feltuningolása lehet a megoldás. A kifejezetten a témával kapcsolatos információk publikálására létrehozott Onlinekassza.hu oldalnak a cégnél úgy nyilatkoztak: főként a meglévő kasszák megfelelő szintre történő fejlesztésére lehet majd számítani, az új pénztárgépek iránti kereslet várhatóan visszafogottabb lesz. Ez abból is adódhat, hogy a kiskereskedelem szereplői – főként a kisebb vállalkozások – igen megfontoltan költenek az informatikára. Ezt mutatja az is, hogy még mindig túlnyomó többségben vannak az egyszerűbb, elektromechanikus pénztárgépek, igaz a nagyobb hálózatok, üzletláncok már átálltak az intelligens gépekre.

Az átállásra jelenlegi, április 1-i határideje az NCR szakemberei szerint sem tartható. A becslések szerint 350-400 ezer hazai kasszát figyelembe véve a projekt nem kivitelezhető.

Lépcsőzetes bevezetésre lenne szükség

Vissza nem térítendő pályázatra lenne szükség
Az IVSZ korábban azt kérte, hogy az előírt informatikai modernizációhoz a kormány nyújtson vissza nem térítendő támogatást európai uniós közösségi pénzből, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. A szervezet becslése szerint a program nagyjából százezer hazai vállalkozást érinthet. Cégenként 50-100 ezer forintos pályázattal és 50-70 százalékos támogatási intenzitással kalkulálva legfeljebb 7 milliárd forintból megvalósítható lenne a program.
A tisztázatlan helyzet miatt az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) január közepén egyeztetésre hívta az érintetteket, amely megbeszélésen a pénztárgép-forgalmazók és informatikai beszállítók mellett a változás által érintett szektorok képviselőinek részvételére is számítanak, igaz elsősorban azokra, amelyek a kereskedelmi nagyvállalatokra, amelyek a rendelet következtében milliós nagyságrendű beruházásokra kényszerülnek majd.

Nincs az új előírásoknak megfelelő gép a piacon

A szakmai szervezet Onlinekassza.hu-n megjelent véleménye szerint jelenleg az első és legfontosabb probléma, hogy az új előírásoknak megfelelő pénztárgépek nem kaphatóak egyetlen pénztárgépgyártónál sem. A feltételeknek megfelelő új gép fejlesztési ideje legalább 4-12 hónapot vesz igénybe. A fejlesztést követő tesztelésre és az így kiszűrt hibák kijavítására legalább egy újabb hónapra lenne szükség. Az ezután esedékes engedélyezési eljárás átfutási ideje megint csak 1 hónap, amennyiben nincs szükség hiánypótlásra vagy más korrekcióra.

Még nem büntetnek Horvátországban
Horvátországban a revizorok már az adóhivatalhoz bekötött pénztárgépek alkalmazásának ellenőrzését kezdték meg a héten, miután 2013-tól törvény írja elő az internetes kasszák használatát készpénzfizetéskor. A helyi adóhivatal a Távirati Iroda összefoglalója szerint elégedett az első eredményekkel, mert az ellenőrök az első körben vizsgált 1108 vendéglátóegységből csupán 61 helyen találtak hiányosságokat.
Kedden, a péntekig tartó akció első napján 20 városban összesen 328 revizor vizsgálódott, többnyire városközponti kávézókban és éttermekben. A hatóságok egyelőre nem büntettek, csak figyelmeztettek és két nap haladékot adtak a hiányosságok pótlására. Azoknak a szabálytalankodóknak azonban, akik az ismételt ellenőrzésig sem vezetik be az új rendszerű számlakibocsátást, 5 ezer kuna (mintegy 200 ezer forint) büntetéssel és az üzlethelyiség ideiglenes bezárásával kell számolniuk.
Az adóhivatalhoz interneten közvetlenül kapcsolódó pénztárgépek használatát az új készpénzfizetési törvény írja elő. A jogszabályt közép- és nagyvállalkozók, illetve - mérettől függetlenül - minden, szállást és vendéglátást biztosító cég és adóköteles önálló tevékenységet folytató magánszemély köteles január 1-jétől alkalmazni. A kis- és nagykereskedelmi tevékenységet, valamint gépkocsijavítást folytatók, és a szabadfoglalkozásúak esetében április 1-je a határidő.
Az új pénztárgép, vagyis az adóhatósági tanúsítvánnyal rendelkező szoftver beszerzése nem kötelező a piacokon árusító őstermelőknek, a dohányterméket, napilapot, lottószelvényt árusító trafikoknak. Nem vonatkozik az új jogszabály a postákra, bankokra, biztosítókra, a személyszállításra és az autópályadíj-beszedésre sem, mert ezeket az adóhatóság más módon tudja ellenőrizni.
Az alig egy hete életbe lépett jogszabályt az ügyvédi kamara máris az alkotmánybíróságra küldte, mivel szerinte az ügyvédek nem gazdasági tevékenységet folytatnak, így a jogszabály rájuk nézve nem lehet kötelező.
A gyártóknál csak ezután történhet meg a pénztárgépek megrendelése, amelyek szállítási ideje minimum 3-5 hónapra tehető. Mindezek fényében álláspontjuk szerint az jósolható, hogy az új szabályoknak megfelelő első pénztárgépek üzembe helyezése reálisan legalább 8-10 hónap múlva várható.

Így azt javasolják, hogy az új pénztárgépek bevezetése történjen lépcsőzetesen, reális ütemezés mellett, amelyet szakmai konzultáció előz meg.

Bulgáriában bevált a rendszer

Alátámaszthatja a szervezet véleményét a bulgáriai példa, ahol tavaly március végén kapcsolták az összes kasszát a rendszerbe. Ezt a lépést azonban a hvg.hu korábbi összeállítása szerint nagyon alapos előkészítő munka előzte meg. Az egyeztetések 2010-ben indultak. Ekkor készültek el a részletes tervek is, és a rendszert a pénztárgépek gyártójával (a Telekom Austria bolgár leányvállalatával) együttműködve alakították ki, majd fokozatosan vezették be. Előbb (2011 elején) a benzinkutaknál, majd (2011 őszén) az áfaköteles körbe tartozóknak kellett kapcsolódni, s csak ezt követte minden érintett bekötése tavaly tavasszal.

A bolgár példa azért is lehet érdekes Magyarország számára, mert nagyságrendileg hasonló mennyiségű, mintegy 300 ezer pénztárgép esetében kellett megoldani az online kapcsolatot az adóhatósággal. Az alapos előkészítés úgy tűnik eredményes volt. Dr. Kiril Avramov, a Political Capital Bulgaria munkatársa Gazdaság TV-nek rekordmagas bevételről számolt be: a regisztrált adózóktól mintegy 1,5 milliárd euróval több adót tudtak így beszedni.

A görögök is bevezetik
Görögországban is azt tervezik, hogy elektronikus úton összekapcsolják a pénztárgépeket az adóhatósággal. Az MTI által idézett ekathimerini internetes hírportál beszámolója szerint a pénztárgépeket a pénzügyminisztérium Taxisnet elnevezésű központi elektronikus nyilvántartási rendszerébe kapcsolják be, ami lehetővé teszi az áfa-bevételek azonnali nyomon követését. A rendszert 2013 első negyedévében indulhat.
Itthon október óta folyik a vita

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter október 5-én jelentette be, hogy a 2013-as költségvetést érintő, 397 milliárd forintos kiigazítási programról döntött a kormány, amellyel biztosítható a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány.

Ennek részeként a kormány az áfabevételek 95 milliárd forintos növekedésével számol jövőre annak köszönhetően, hogy a pénztárgépek és a NAV között online kapcsolatot alakítanak ki a kiskereskedelemben. A később megjelent rendelettervezet hatásvizsgálata végül 97,5 milliárd költségvetésiegyenleg-javító hatással és 17 milliárd forint kiadással számolt. (A pénztárgépekben egyébként jelenleg is van egy „fekete doboz”, amely rögzíti az adóbevételt, viszont az online összeköttetés azt fogja eredményezni, hogy azonnal, már a vásárláskor bekerül az információ az adóhivatalba.)

Az év elején a nemzetgazdasági miniszter már úgy nyilatkozott, hogy az új típusú pénztárgépek bevezetésének ütemezése a realitáshoz igazodva, a műszaki, technikai feltételeknek teljes mértékben megfelelve kerül megállapításra. Így, nem zárható ki, hogy – részben a beérkezett észrevételekben megfogalmazott érvek figyelembevétele alapján – a 2013. április 1-jei céldátum módosításra kerül a jogszabály véglegesítése során.

 

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo