Az alapanyag-előállítás hosszú éveken át hanyatlott, versenyképessége romlott, ezért most fejlesztésekre van szükség, amelyekre a Darányi Ignác Terv pályázatai adnak lehetőséget -- jelentette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára. Az elmúlt évtizedekben visszaesett az élelmiszerexport, azonban a sertés- és baromfihúsra, halakra megvannak a szükséges állategészségügyi bizonyítványok, így sikerült visszaszerezni a piaci pozíciókat. Vietnámot, Szaúd-Arábiát, Oroszországot is sikerült az exportba bevonni, és nyitott a kínai piac is – közölte a Magyar Távirati Iroda.
Hozzáfűzte, a kormányzat elsődleges célja, hogy a magyar alapanyagokat itthon dolgozzák fel, így a hazai piacon is egyre nő az igény a magyar termékekre. Balogh Rudolf, a Baki Agrocentrum Kft. ügyvezetője szerint a hétfői szakmai konferencián a vállalkozók információkat kapnak a pénzügyi finanszírozás lehetőségeiről, piaci kilátásokról, valamint az agrárstratégiában várható változásokról. 2010-ben az állattenyésztés a mezőgazdasági termelés 32 százalékát adta.
Balogh Rudolf szerint a magyar mezőgazdaság versenyképességét meghatározza, hogy miközben a növénytermesztéssel, állattartással nincs gond, a feldolgozással és a piaci értékesítéssel vannak problémák. Úgy vélte, az agrárstratégiában a sarokpontokat hosszú távra, évtizedekre kell rögzíteni.
A Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára arról beszélt, hogy a költségvetési stabilitást nem a bevételi oldalon kellene biztosítani. Dávid Ferenc szerint nem a tervbe vett "presztízs beruházásokat", kellene végrehajtani, hanem a kiadás szerkezetén kellene változtatni. A VOSZ főtitkára szerint a vállalkozói közérzetet már az is javítaná, ha az adminisztratív terheket csökkentenék.