12 jel, hogy vállalkozónak született

Egy jó vállalkozó nem feltétlenül azokról a tulajdonságairól ismerszik meg fiatalkorában, amit a nagy többség a legjobb vállalatvezéreknek tulajdonít. Sőt. Mutatunk tizenkettőt, ami számít.

Fotó: Pixabay

Annak ellenére, hogy rengeteg cikk foglalkozik azzal, mi is kell ahhoz, hogy valaki jó vállalkozóvá váljon, egy dolgot sosem mond ki senki nyíltan: a vállalkozói lét nem való mindenkinek. A legtöbb cikk olyan tulajdonságokat sorol fel, amelyeket hagyományosan a legnagyobb vezetőknek tulajdonítanak, mint a szigorú erkölcs, kitartás vagy fegyelem.

Grant Cardone sales szakember azonban 25 éves pályafutása alatt azt vette észre, hogy a legnagyobbak valójában nem a többi szakértő által megénekelt, vagy a társadalom által elvárt tulajdonságaik miatt lettek naggyá. John D. Rockefeller, Henry Ford vagy a show műsorok koronázatlan háziasszony-királynője, Oprah Winfrey nem azért lett utolérhetetlen, mert ideális tulajdonságokkal rendelkezett és sikerült a szakértők által kijelölt szűk, de kemény úton végigmenniük.

Egyszóval ha nem rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, egyet se csüggedjen. Ettől még meglehetnek Önben azok a tulajdonságok, amelyek ahhoz kellenek, hogy Ön sikeres vállalkozó legyen. Cardone fel is sorol is 12 jelet, amelyek arra utalhatnak, hogyha a felszínen nem is, valahol a mélyben talán egy vállalkozó vére csörög az ereiben.

- Utálja a status quo-t. Semmi értelmét nem látja annak, hogy valamit meg kelljen csinálnia, anélkül, hogy látná az értelmét. Sosem értette, hogyan létezhetnek olyan emberek, akik csak túl akarnak esni a munkán, aztán ülni tétlenül. És utálja követni a nyájat.

- Könnyen elunja magát. Hamar elunja magát, a környezetében pedig ez problémát jelent. Pedig valójában nincs ezzel semmi probléma, csak egyszerűen nem élvezi, ha nincs elég kihívás az életében vagy a feladatai nem az Ön képességeinek megfelelőek. Valószínűleg ezért is utálta az iskolai óráinak nagy részét. De ne csüggedjen: Bill Gates is otthagyta az egyetemet, hogy a világ leggazdagabb emberévé legyen.

- Rúgták már ki a munkahelyéről. Míg önmagában elég kreatív, másoknak munkát végezni már nem mindig esik jól, így könnyen előfordul, hogy kirúgják. Csak egy fogaskeréknek lenni egy gépezetben, az bizony nem Önnek való - jobban szeret olyasmit csinálni, ami inspirál másokat és valóban jobbá teszi mások életét.

- Lázadónak bélyegezték. Ön tisztában van vele, hogy a nagyság forrása épp abban áll, hogy képes túllépni a konformitás határait és figyelmen kívül hagyni a szabályokat. Éppen ezért az ismerősei csak a fejüket csóválják, lázadónak, törvényen kívülinek bélyegzik és bizonygatják, hogy a börtönben vagy egy csatornában végzi.

- Ellenáll a hatalomnak. Egész életében szembement a hatalommal, legyen szó a szüleiről, a tanárairól vagy a főnökeiről. Soha nem képes együtt haladni az elfogadott normákkal a csapatban, ahol dolgozik vagy a környezetben, ahol él.

Hét lecke, ami sosem veszti érvényét
A technológia rettentően megváltoztatta a világot az utóbbi néhány évtizedben, úgy tűnik, az üzlet szabályait teljesen felforgatta a fejlődés. Mégis vannak alapvető szabályok, amelyek évezredek óta biztosak, bárhogy is változzon az világ körülöttünk.
- Mindent jobban tud, mindent megold. Mindenben látja, hogyan lehetne jobbá tenni. Sőt, nem csak látja, az utolsó ezresét is odaadná, hogy javítson a dolgok állásán - akkor is, ha épp senki nem kérte erre.

- Nem túl jó csevegő. Nehézségei támadnak, ha könnyedén kell csevegnie semmiségekről. A szocializálódásnak ez a válfaja ugyanis mérhetetlenül untatja Önt, időpocsékolásnak érzi, éppen ezért nem is túl jó benne.

- Sértett. Sokat piszkálták fiatalkorában. Különc volt? Az iskolában sokat piszkálták, kritizálták, talán meg is verték? Valószínűleg már akkor sem értették Önt, kilógott a sorból. Ez azonban csak még jobban felhergelte Önt, hogy megmutassa nekik, ki a legjobb. Az nevet, aki utoljára nevet.

- Függő. Egyesek talán aggódnak az Ön érzelmi és szellemi állapotáért, mert képtelen elengedni, amibe belekezdett. De ne aggódjon és főleg ne higgye el senkinek, hogy ez betegség vagy torzulás. A legtöbb nagy vezető mind belefeledkezett az álmába és hitt az igazában, akkor is, amikor mások teljesen bolondnak gondolták. Ott van példának mindjárt Steve Jobs, az Apple néhai vezérigazgatója.

- Fél nekivágni egyedül. Fél egyedül elkezdeni a vállalkozását - és fél attól is, hogy mi lesz, ha nem vág bele. Ne féljen. A társadalom azt sulykolja az emberekbe, hogy biztos állást szerezni sokkal jobb, mint belevágni egy saját vállalkozásba. Pedig mindkettőben akad bizonytalanság.

- Képtelen leállni. Álmatlanul forgolódik éjszaka, mert képtelen kikapcsolni a gondolatait. Akár álmában is születnek ötletei. Aztán reggel továbbra is ekörül forog az agya, és nem képes a munkájára koncentrálni.

- Nem képes beilleszkedni. Sosem érzi magát jól a bőrében. Amíg rá nem jön, hozzá nem szokik a gondolathoz, hogy Ön valóban más, mint a többi ember, ez bizony problémát jelenthet, utána viszont ez jelenti majd a motivációt, hogy más legyen mint a többiek, és belevágjon egy saját vállalkozásba.

Véleményvezér

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo