A rendelet mellékletében található leírás egyebek közt tartalmazza az egyes adalékanyagok hivatalosan használható megnevezését, jelölve azok szinonimáit is, valamint maximális nehézfém tartalmát.
Az élelmiszer-biztonság szempontjából is fontos, hogy kizárólag a hivatalos megnevezések, vagy az E-számok tüntethetők fel az élelmiszerek jelölésében.
Az EU rendelet magyar nyelvű szövege: A BIZOTTSÁG 231/2012/EU RENDELETE (2012. március 9.) az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. és III. mellékletében felsorolt élelmiszer- adalékok specifikációinak meghatározásáról
Ételek, amiket biztonsággal ehetünk
A natúr joghurt, vaj, kompót, tészta, közönséges kenyér, méz, víz és a gyümölcslé semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat. A bizottság új rendeletei lehetővé teszik az európai lakosság számára, hogy tudatosabban étkezzen. Az élelmiszer-adalékok – tartósítók, stabilizátorok, színezékek, édesítők – használata hamarosan biztonságosabb és átláthatóbb lesz, mint most. Az új jogszabályok rendelkeznek arról is, hogy az élelmiszerekhez csak meghatározott feltételek mellett adható adalék. Ezen túlmenően az élelmiszerek kategorizálásakor felsorolja az adalékokat aszerint, hogy milyen élelmiszer-kategóriákhoz adhatók.
Fontos előrelépés az egészséges táplálkozás felé vezető úton, hogy a bizottság elindította az engedélyezett adalékok biztonságosságának teljes körű újraértékelésére vonatkozó programját és elkészítette iránymutatását az adalékok új használatát kérelmezők számára. Az adalékok használatával szemben követelmény, hogy biztonságosnak kell lennie, technológiai szükségletnek kell indokolnia, nem vezetheti félre a fogyasztót, és a fogyasztó érdekét kell szolgálnia. A gyártóknak toxikológiai adatokat is prezentálniuk kell. Az Európai Parlament és a Tanács a 2008-as keretrendeletben határozta meg az élelmiszer-adalékanyagok használatára vonatkozó általános feltételeket, amelyek továbbra is hatályban maradnak. Az adalékokról szóló külön jogszabályok az ebben a rendeletben meghatározott általános keretre, elvekre és célkitűzésekre hivatkoznak.