hirdetés

Tisztább élelmiszer kerülhet az asztalunkra

Elsősorban az élelmiszer-előállítók számára jelent fontos információt, hogy mostantól az uniós tagállamokban – a korábbi irányelvekben történt szabályozás helyett - közvetlenül és kötelezően alkalmazandó EU rendelet szabályozza az élelmiszerekben felhasználható különböző élelmiszer-adalékanyagok tisztasági követelményeit.
hirdetés

Van amiben teljesen tilos adalékanyagot használni

A rendelet mellékletében található leírás egyebek közt tartalmazza az egyes adalékanyagok hivatalosan használható megnevezését, jelölve azok szinonimáit is, valamint maximális nehézfém tartalmát.

Az élelmiszer-biztonság szempontjából is fontos, hogy kizárólag a hivatalos megnevezések, vagy az E-számok tüntethetők fel az élelmiszerek jelölésében.

Az EU rendelet magyar nyelvű szövege: A BIZOTTSÁG 231/2012/EU RENDELETE (2012. március 9.) az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. és III. mellékletében felsorolt élelmiszer- adalékok specifikációinak meghatározásáról

Ételek, amiket biztonsággal ehetünk

A natúr joghurt, vaj, kompót, tészta, közönséges kenyér, méz, víz és a gyümölcslé semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat. A bizottság új rendeletei lehetővé teszik az európai lakosság számára, hogy tudatosabban étkezzen. Az élelmiszer-adalékok – tartósítók, stabilizátorok, színezékek, édesítők – használata hamarosan biztonságosabb és átláthatóbb lesz, mint most. Az új jogszabályok rendelkeznek arról is, hogy az élelmiszerekhez csak meghatározott feltételek mellett adható adalék. Ezen túlmenően az élelmiszerek kategorizálásakor felsorolja az adalékokat aszerint, hogy milyen élelmiszer-kategóriákhoz adhatók.

Fontos előrelépés az egészséges táplálkozás felé vezető úton, hogy a bizottság elindította az engedélyezett adalékok biztonságosságának teljes körű újraértékelésére vonatkozó programját és elkészítette iránymutatását az adalékok új használatát kérelmezők számára. Az adalékok használatával szemben követelmény, hogy biztonságosnak kell lennie, technológiai szükségletnek kell indokolnia, nem vezetheti félre a fogyasztót, és a fogyasztó érdekét kell szolgálnia. A gyártóknak toxikológiai adatokat is prezentálniuk kell. Az Európai Parlament és a Tanács a 2008-as keretrendeletben határozta meg az élelmiszer-adalékanyagok használatára vonatkozó általános feltételeket, amelyek továbbra is hatályban maradnak. Az adalékokról szóló külön jogszabályok az ebben a rendeletben meghatározott általános keretre, elvekre és célkitűzésekre hivatkoznak.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo