hirdetés

Testbeszédhibák - tényleg érdemes kihúzni magunkat?

Nem volt haszontalan, hogy gyerekkorunkban megtanultuk, mindig húzzuk ki magunkat, hisz még az üzleti életben is kamatoztathatjuk a jó testtartást. A nonverbális kommunikáció segíthet eladni magunkat, de akár tönkre is tehet egy tárgyalást.
hirdetés

Első találkozáskor a pozitív megítéléshez a szavaink 7 százalékkal, a hangnem mintegy 38 százalékkal, a testbeszéd viszont 55 százalékkal járul hozzá.

Kép:Fotolia

Szemkontaktus

Miért fordul elő, hogy olykor bizalmatlanok vagyunk a beszélgetőpartnerünkkel? Ugyanazért, amiért sokan a videokonferenciáktól is ódzkodnak: mert nincs szemkontaktus. Ha valaki lesüti a szemét, a másik fél akaratlanul úgy érzi, valamit takargat, míg ha sokat nézünk egymás szemébe, azt jelzi, kedveljük egymást.

A beszélgetések során átlagosan 40–60 százalékban nézünk a másik szemébe. Ha ezt tudatos odafigyeléssel 80 százalék körülire emeljük, figyelmesebbnek tűnünk, a beszélgetőpartner pedig öntudatlanul is jobban bízik bennünk. De ne nézzük a másikat meredten, hogy ne tűnjön „fixírozásnak”! Ideális, ha 7–10 másodpercig nézünk farkasszemet, az ennél hosszasabb bámulás azt közvetíti, hogy át akarjuk venni az irányítást.

Testtartás

A hanyag tartás elsősorban azt üzeni, hogy alacsony energiaszinten vagyunk. Ráadásul a szemben ülő hajlamos lesz mindezt a helyzetre – és így magára – vonatkoztatni: azt gondolja, semmi kedvünk ott lenni, ahol vagyunk, unatkozunk, és nem koncentrálunk.

Hangolás
A beszédünk is hat, olyannyira, hogy gyakran fontosabb az, hogy ahogyan mondjuk, mint az, amit mondunk. A jó benyomáshoz tartsuk fenn a normál hangszínünket. Az ideges emberek akaratlanul magasabb hangon beszélnek, aki pedig az autoritását akarja kifejezni, mélyebbre vált. Meggyőzőbbek és hitelesebbek leszünk, ha minden körülmények között a normál tartományban maradunk. A sebesség is számít: ha valakivel nagyon gyorsan beszélnek, úgy érzi, nyomás alatt van.
Az agy hatalmat társít a mérethez, amit egy ember kihasít magának a térből. Vagyis minél inkább kihúzzuk, annál inkább hatalmi helyzetbe hozzuk magunkat. Erőt és érdeklődést fejez ki, ha a vállunkat a csípőnk fölött tartjuk, a lábaink előre néznek a beszélgetőpartner felé és nem támaszkodunk.

Léteznek kifejezetten erőt sugárzó pózok, például a szuperhős-testtartás, amikor kis terpeszben állunk – A-t formálunk –, a kezeinket csípőre tesszük, a vállainkat hátrahúzzuk. A póz nemcsak a beszélgetőpartnerre, hanem saját magunkra is hat, így pozitív spirált hozhatunk létre.

Gesztikuláció

A túl erős gesztikuláció azt sugallja, hogy nagyon akarjuk hangsúlyozni a saját igazunkat. Ha úgy bólogatunk, hogy majd’ leesik a fejünk, azt kevesen fogják az őszinte egyetértés jeleként értelmezni, ahogy az is inkább bizonytalanságot sugall, ha széles mozdulatokkal próbáljuk erősíteni a mondanivalónkat.

Ha viszont teljesen merevek vagyunk, az feszültséget jelent, ha pedig keresztbe fonjuk a karunkat, a másik végképp kizárva érzi magát. Használjunk kisebb, határozott mozdulatokat, olykor tárjuk szét a karunkat, mutassuk meg a tenyerünket. Ez nyitottságot közvetít és azt, hogy nincs rejtegetnivalónk a másik elől.

Ezekre a gesztusokra nagyon ügyeljünk!
Mindannyian fejeztünk már be úgy tárgyalást, hogy nem tudtuk megmondani, pontosan miért vannak fenntartásaink a partnerünkkel, illetve a közös üzlet sikerével kapcsolatban, noha a megbeszélés látszólag tökéletesen ment. Példaként négy gesztus, amelyek megfontolásra inthetnek bennünket, és amelyeket érdemes figyelnünk.
Kézfogás

Egy kézfogásból sokkal több információt szerzünk a másik félről, mint amennyit tudatosan végiggondolunk. A gyenge kézfogás a bizalom és a határozottság hiányát jelzi. Sok ember számára valósággal visszataszító, és szinte kihívja a másik fél agresszióját. A túl erős kézfogás azonban majdnem ugyanennyire rossz, ugyanis uralomra törekvést fejez ki, főként, ha felülről lefelé irányuló mozdulattal nyújtja valaki a kezét. A tökéletes kézfogás a helyzethez és az adott személyhez igazodik.

Tükröm, tükröm

Ha egy beszélgetés jól alakul, és a felek jól érzik magukat, gyakran előfordul, hogy hasonló pózokat vesznek fel, tulajdonképpen utánozzák egymás testbeszédét. A hasonló testbeszéd bizalmat és empátiát sugall, azt érezteti, hogy a felek egy oldalon állnak. Fontos azonban, hogy finoman bánjunk ezzel az eszközzel, mert nagyon keskeny a határvonal a rokonszenvet keltő hasonlóság és aközött, hogy furcsának tűnjünk.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo