Testbeszéd az üzletben: így sugározz magabiztosságot

Mind a magán-, mind az üzleti életben rendkívül fontos a magabiztos fellépés, hogy ezzel megbízható, határozott és céltudatos ember képét mutassuk magunkról. Lehetnek a szavaink bármilyen átgondoltak és lehengerlőek, ha a gesztusaink más képet mutatnak, akkor nem érhetjük el a várt hatást. Szakértőnk segítségével most mutatunk néhány hasznos technikát, amelyet bevethetünk az üzleti tárgyalásokon.

A testbeszédünk világos képet ad arról, hogy mit gondolunk önmagunkról, és milyen érzéseket táplálunk önmagunkkal szemben. A magunkról alkotott véleményünk megmutatkozik a testtartásunkon, a gesztusainkban és a reakcióinkban is. A testünk egyfajta tükörképe a belső világunknak, a körülöttünk élő emberek pedig ezt a képet látják rólunk, így ez alapján is ítélnek meg. Ha megfigyeljük a sikeres üzletemberek és üzletasszonyok testbeszédét, akkor nagyon sok hasonlóságot figyelhetünk meg. A gesztusaikkal nagyon erős és határozott üzenetet közvetítenek, ami így hangzik: „Bízom önmagamban, a képességeimben és a tudásomban!” Ezek a kimondatlan üzenetek pedig nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a tárgyalópartnereik magabiztosnak, céltudatosnak, dominánsnak vagy szinte már tévedhetetlennek látják őket.

Ha magabiztosságot akarsz közvetíteni a tárgyalópartnered felé, akkor tudatosan kell irányítanod a testbeszédedet. Nézzük, hogyan!

Amire figyelj a tárgyalás alatt:

Nyisd meg a tested!

Ha magabiztosnak akarod mutatni magad, akkor szokásoddá kell tenned a nyitott testtartást. Amikor csak a tárgyalás alatt lehetőséged adódik rá, akkor nyisd meg a tested, helyezd a kezeidet az asztalra vagy a melletted lévő szék háttámlájára, a szituációnak megfelelően légy a lehető leglazább, és gesztikulálj bátran. Ha állsz, akkor állj kisterpeszben, tedd a csípődre a kezed, vagy emeld a kezeidet távol a testedtől, esetleg dőlj neki tárgyaknak. Próbálj meg a lehető legtöbb helyet elfoglalni a térből! Ha megnyitod a tested, azzal azt a kimondatlan üzenetet fogalmazod meg, hogy nem tartasz a másiktól és a tárgyalás végkimenetelétől.

Amit nem mondunk el, az is látszik rajtunk
Mindennapi tevékenységünkben az élőbeszéd mellett nagy jelentőségük van a kísérő, esetenként önálló jelentéssel, funkcióval bíró nem verbális jeleknek, ezek tudatos alkalmazásának. A tudatosságnak nagy a szerepe, ugyanis e jelek egy részét önkéntelenül adjuk, de alkalmazhatjuk ezeket nagyon céltudatosan is.
A nyitott testtartás nyugalmat és a biztonság érzetét közvetíti a tárgyalópartnered felé!

Ezzel szemben, ha a testtartásod zárt, például összekulcsolod a bokádat, karba teszed a kezeidet, összehúzod a tested, vagy átkarolod magad, akkor bizonytalan, nyugtalan, feszült benyomást keltesz. Ezt a bizonytalanságot pedig a partnered is látni fogja rajtad! A testünk bezárása egy tudatalatti ösztönünk, ami arra késztet minket, hogy bizonytalan helyzetekben karjainkkal védjük a létfontosságú szerveinket.

A tárgyalóasztalnál kerüld a zárt testtartás minden formáját!

Emeld meg az állad!

Az önmagukban bizonytalan emberek tudattalanul lehajtják a fejüket, hogy ezzel védelmet biztosítsanak az egyik legérzékenyebb pontjuknak, az álluknak és ezzel együtt a nyakuknak. Ennek a mozdulatnak igen komoly negatív üzenete van, méghozzá az, hogy gyengének érzik magunkat. A főhajtás gesztusát mindenki felismeri, és a megadással azonosítja! A magabiztos emberek nem félnek feltárni sebezhető pontjaikat, és szinte felkínálják az állukat, amivel erőt és dominanciát kívánnak közvetíteni. Emeld meg te is az állad!

Amire figyelj a prezentációd közben:

Érintsd össze az ujjhegyeidet!

A magabiztos előadók használják előszeretettel az úgynevezett „ujjhegyek összeérintése” nevű gesztust, ami azt a kimondatlan üzenetet fogalmazza meg, hogy: „Tudom, hogy miről beszélek, de nem akarom rád erőltetni az akaratomat.”  Ennek a kéztartásnak az üzenete olyan erősen hat a hallgatóságra, hogy minden nyilvánosan fellépő előadónak (politikusoknak, előadóművészeknek, tanítóknak stb.) oktatják is. Ez a gesztus azonnali szimpátiát képes kiváltani a hallgatóság tudatalattijából azt az érzést keltve, hogy az előadó őszinte, biztos a szavaiban, és nem akarja becsapni őket.

Testbeszédhibák – tényleg érdemes kihúzni magunkat?
Nem volt haszontalan, hogy gyerekkorunkban megtanultuk, mindig húzzuk ki magunkat, hisz még az üzleti életben is kamatoztathatjuk a jó testtartást. A nonverbális kommunikáció segíthet eladni magunkat, de akár tönkre is tehet egy tárgyalást.
Mutasd a hüvelykujjad!

A hüvelykujjak mutatása például gesztikuláció közben határozottan a magabiztosság és a jellem erősségének a jele. A határozott előadó testbeszédének szerves része, különösen olyan emberek társaságában, akiknek imponálni akar. A hüvelykujjak mutatásának rengeteg formája van, de a jelentés mindnél ugyanaz. „Nagyon jól érzem magam a bőrömben, és a dolgok úgy alakulnak, ahogy szeretném!”

A toronysisak!

A toronysisak az egyik legmegbízhatóbb kézjele annak, hogy az illető maximálisan megbízik önmagában és a szavaiban. A leggyakoribb formája, amikor a kéz ujjainak hegye könnyedén a másik kéz ujjaihoz nyomódik, ezzel „toronysisak” alakzatot hozva létre. A magabiztos, vezető típusú személyek jellemzője ez a gesztus.

Csak ajánlani lehet, hogy az itt felsoroltakból legalább néhányat építs be a mindennapi kommunikációdba, hiszen már egy-egy mozdulat tudatos, megfelelő helyzetben történő alkalmazása is sokkal sikeresebbé tehet.

Szerző:

Kugler Ádám

Viselkedéskutató

Manipuláció és udvariasság az üzleti tárgyaláson
Mivel egy üzleti tárgyalás nem mindig a fair play színtere, érdemes jártasságot szereznünk a manipulatív tárgyalási technikák világában is. Ha nem is akarjuk alkalmazni őket, fontos, hogy felismerjük, és adott esetben védekezni tudjunk velük szemben.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo