hirdetés

Tényleg kell az Ön cégének kockázati tőke?

Ma Magyarországon sok forrás áll a vállalkozások rendelkezésére, ám egyik sem olyan ismeretlen terület a legtöbb vállalkozó számára, mint a kockázati tőke. A pénzügyi befektetők másként gondolkodnak, mint a vállalkozók, ezért fontos megismerni az ő motivációikat is – hangzott el a BKIK és a Piac & Profit közös rendezvényén.
hirdetés

„Ne egy induló vállalkozás keressen kockázati tőkét” - mondta Zséger Ádám, az X-ventures Zrt. vezető munkatársa a Piac & Profit és a BKIK közös rendezvényén. „A vállalkozó jellemzően úgy gondolkozik, hogy neki van ötlete, amivel sokat lehet keresni, ehhez neki csak egy kis pénz kell, onnan majd intézi a dolgokat, és alapvetően érzelmileg kötődik a cégéhez, ezzel szemben a pénzügyi befektető pénzt akar keresni, és mivel kívülről szemléli a céget, így sokkal racionálisabban szemléli a vállalkozást, mint a cégvezető” – hangsúlyozta Zséger Ádám. (Azt is fontos tudni, hogy mitől válik vonzó befektetési célponttá egy cég!)

Mit keres a befektető?

A legtöbb alapkezelő nem a saját tőkéjét fekteti be, így elsősorban a tőke tulajdonosainak érdekeit tartja szem előtt. A lehető leggyorsabban akarnak a lehető legnagyobb nyereséget a lehető legkisebb kockázat mellett elérni. Ezért a befektetőt nem az érdekli, hogy három-négy-öt év múlva mennyi nyereséget tud kiszedni a cégből osztalékként, hanem az, hogy mennyiért értékesítheti a kiszállásnál a tulajdonrészét. Ezért elsősorban a gyors növekedési potenciával rendelkező cégeket keresik. Ez egyben a kockázati tőke egyik árnyoldala is: a vállalkozó hiába akar hosszú távon építkezni, a pénzügyi befektető viszont néhány év múlva ki fog szállni és addig a lehető legtöbb osztalékot kiszed a cégből. „Ezért alaposan végig kell gondolnunk, mielőtt egy pénzügyi befektetőt hívunk be a vállalkozásunkba” – mondta a szakértő.

Ne az államtól várjuk a csodát!
Akkor lesz Magyarországon fejlődő, virágzó startup világ, ha lesznek vállalkozók és elterjed a modern vállalkozói kultúra. Ne az államtól várják a magyar innovátorok a megfelelő startup világ létrehozását, ám a kormányzatnak megvannak az eszközei arra, hogy katalizátorkén virágzó startup ökoszisztéma létrejöttét segítse, részben pályázati pénzeken keresztül – hangzott el a BKIK és a Piac & Profit közös „Te is lehetsz startup” konferenciáján.
Mit nyújt ezért a befektető?

Ezért azonban a befektető tőkét ad, és a vállalkozás kockázatát is megosztja a vállalkozóval. „Mivel benne van a cégben a pénze, az ideje, így nem csak forrást, hanem szakmai támogatást, tanácsadást és komoly kapcsolatrendszert is a cégvezető rendelkezésére tudja bocsátani” – hangsúlyozta a szakember, aki viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy a vállalkozó a kockázati tőke bevonásával elveszíti a függetlenségét. „Megjelenik egy tulajdonostárs aki bizony bele fog szólni a dolgokba” – mondta Zséger Ádám.

Fő a bizalom

A szakember szerint ezért az együttműködéshez elengedhetetlen, hogy a befektető és a vállalkozó között kialakuljon a bizalom. „Ehhez azonban megfelelő átláthatóságot kell biztosítani, őszintén a befektető elé kell tárni a cég helyzetét, készítsünk reális üzleti tervet. Ha a bizalom megvan, akkor az az olyan hullámvölgyeken is átsegít minket, amikor a vállalkozásnak éppen nem megy a legjobban” – vélte a szakértő.

Mit tanulhat egy kisvállalkozás egy startuptól?
Habár sokan gondolják azt, hogy a startupok térhódítása nem más, mint egy felkapott trend, a menedzsmentszemlélet és a cégvezetés területén sokat tanulhat egy már működő kisvállalkozás is – hangzott el a BKIK és a Piac & Profit közös konferenciáján.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo