Tényleg ingyenes az útdíj a termelőknek

Nem terheli illeték a termelők útdíjfizetés alóli mentesítését. Vagyis ingyenes lenne az ingyenességet biztosító eljárás.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:sxc

Elfogadta az Országgyűlés Pintér Sándor belügyminiszter egy nappal korábban benyújtott előterjesztését, amely szerint illetékmentes "a mezőgazdasági termelő székhelye vagy lakóhelye és a művelése alatt álló termőföld, tanya vagy használatában lévő telephely között, termény szállítása esetén, az útdíjköteles elemi útszakaszra vonatkozó, díjmentes viszonylati jegy váltására jogosító hatósági bizonyítvány kiállítására irányuló eljárás".

A kedvezményekre szükség is van, mivel a termelők jelentős része kiszorul a mostani kedvezményekből, mert nem saját autóval fuvaroznak. Ezért az agrárkamara újratárgyalná a kedvezményekről szóló kormányrendeletet - írja a Privátbankár.A termelők kénytelenek lesznek árat emelni az útdíj miatt - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Az elnök példaként a tejágazatot említette, ahol óriási terhet jelent az útdíj a termelőknek és a feldolgozóknak egyaránt. (Itt olvashat arról, hogy hol vannak akkor még tartalékok, amelyekkel az úthasználat, no meg az üzemanyag költségeit ellensúlyozni lehet.) Az elnök szerint az egyik legnagyobb gond, hogy a termelők többsége már nem saját járművet használ a szállításhoz.

Az aratás végéig spórolhatnak a gazdák az útdíjon
Betakarításkor nem nem kell útdíjat fizetniük a gazdáknak. Azok a mezőgazdasági termelők mentesülhetnek az útdíj megfizetése alól, akiknek az éves árbevételük legalább 50 százaléka mezőgazdasági főtevékenységből származik - derül ki a keddtől hatályos és a Magyar Közlöny június 30-ára keltezett 111-es számában megjelent kormányrendeletből.
A mezőgazdasági termelők útdíj-mentességére vonatkozó szabályok szerint a díjköteles útszakaszok használatára az illetékes jegyzőtől lehet kérni meghatározott termények szállítását lehetővé tevő, a díjmentes viszonylati jegy váltására jogosító hatósági bizonyítványt. Ez július 1-je és november 30-a között a kérelemben meghatározott termény betakarításának idejéig, de legfeljebb 30 napig érvényes és a kérelmező székhelye vagy lakóhelye és a használatában álló termőföld, tanya vagy telephely közötti útdíj-köteles útszakaszra vonatkozik.
Frissítés:
Ezt a mentesség kiegészült azzal, hogy nem kell útdíjat fizetni a mezőgazdasági erőgépek és vontatmányuk után - közölte Kibédi-Varga Lajos, az e-útdíj szakmai projektszóvivője.
Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a Privátbankárnak azt mondta, hogy szerinte az egész problémát szakmai alapon kell megközelíteni. Hozzátette: a termelők 90 százalékát kizárják a mentesség alól, mert már szinte mindent speciális járművel kell szállítani - a gabonától kezdve a gyümölcsön át az élő állatig. Éppen ezért nem saját járművel szállítanak, hanem elfuvaroztatják, ha viszont "kimondjuk, hogy csak saját járművel veheti igénybe a kedvezményt" - tette hozzá, azzal elesnek a támogatástól. Jakab István szerint a megoldás az lenne, ha az alapanyag-előállításban a termelés helyétől a feldolgozás helyéig minden termelő mentesülne az útdíj alól. Az elnök szerint az utakat a tranzitforgalom teszi tönkre, ezért az adót rájuk kellene terhelni.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo