hirdetés

Támogatás a kártyás fizetés terjedéséhez

POS-terminál telepítési program indul egyelőre kísérleti jelleggel egy megyében. A júliustól-novemberig tartó akció keretében a Fejér megyei kereskedelmi egységekhez kedvezményesen helyezik ki a kártyaleolvasó egységeket és a banki díjakra is engedményeket adnak. A tapasztalatokat a későbbiekben a teljes fizetésikártya-elfogadó hálózat bővítésénél használják fel – jelentette be Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrák igazgatója, a jegybank fizetési rendszerről szóló tanulmányának bemutatása alkalmából tartott tájékoztatón.
hirdetés

A megye kiválasztásánál figyelembe vették a térség adottságait a kiskereskedelmi, a települési és lakossági, valamint egyes makrogazdasági adatok alapján. Fontos szempont volt továbbá, hogy a választott megye fejlettsége ne térjen el jelentős

mértékben az országos átlagtól, mert ezzel biztosítható, hogy az itt szerzett tapasztalatok egy későbbi, országos programban megfelelőképp felhasználhatók legyenek.

A jegybank az eredményeket összeveti majd egy kontrollmegye eredményeivel annak megállapítása érdekében, hogy mennyire lenne sikeres egy országos program. Az akcióhoz a forrást, 1 millió eurót a MasterCard biztosítja.

A teljes országra kiterjedő program (amely eredményeként a hazai kereskedők és vendéglátóhelyek túlnyomó többségében elérhetővé válna a kártyás fizetés) az MNB számításai szerint 6-8 milliárd forintba kerülne. A szükséges támogatás összege azonban nagymértékben függ az elvárt önerő arányától és a támogatott kereskedői körtől. Ezt az összeget állami és uniós forrásból lehetne biztosítani. A Bartha Lajos által elmondottak szerint a gazdaság fehérítésén (s az így növekvő adóbevételeken) keresztül mindenképp megtérülne.

Ki kapja a támogatást?

Az elmúlt évben az MNB számos alkalommal egyeztetett a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) egy országos támogatási program megvalósításáról. Az egyeztetések alapján két konstrukciót is kidolgozott az MNB, melyekben a kereskedők közvetlen vagy a pénzforgalmi szolgáltatókon keresztüli közvetett támogatása is megvalósítható lett volna.

A tavaly folytatott egyeztetések alapján megállapítható, hogy a kereskedők közvetlen támogatásának magas adminisztrációs költségei lehetnek. A költségek alacsonyan tartása érdekében ezért célszerűbbnek tűnik kevés számú szereplő támogatása.

Ez úgy valósítható meg a jegybank fizetési forgalomról szóló tanulmányában foglaltak szerint, ha a támogatást a pénzforgalmi szolgáltatók kapják, amelyek a kedvezményt a kereskedőknek továbbadva, a jelenleginél alacsonyabb költségek mellett telepíthetnének terminálokat.

A készpénzforgalom dominál

A program szükségességét a hazai pénzforgalom adatai egyértelműen alátámasztják. Tavaly év végén a kártyaelfogadást lehetővé tevő POS-terminálok száma meghaladta a 84 ezer darabot, ami 15,2 százalékkal magasabb az előző évinél. A kiskereskedelmi egységeknek még mindig csak harmadában van POS-terminál, s az uniós átlag mindössze 48 százalékát éri el az MNB jelentése szerint az egymillió főre jutó POS-terminálok száma.

Nőtt a fizetési kártyákkal bonyolított forgalom is: 245 millió belföldi vásárlási tranzakciót bonyolítottak le közel 1752 milliárd forint értékben. A vásárlási tranzakciók száma 13,1 százalékkal, értékük pedig 11,9 százalékkal magasabb volt az előző évinél. Mindezzel együtt a pénzforgalom döntően még mindig készpénzben zajlik. A készpénzfelvételek értéke tavaly 6049 milliárd forint volt, ami mindössze 0,9 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi értéknél, többszöröse ugyanakkor a fizetési kártyákkal lebonyolított forgalomnak.

Hogyan válasszunk céges bankkártyát?
A felhasználhatóság és a költségek szempontjából jelentős eltérések vannak a bankkártyák között. A plasztikokhoz kapcsolódó jelzések ismerete biztonságot ad, s az esetek többségében számottevő költségmegtakarítást jelenthet a tulajdonosnak.
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo