Támogatás a kártyás fizetés terjedéséhez

POS-terminál telepítési program indul egyelőre kísérleti jelleggel egy megyében. A júliustól-novemberig tartó akció keretében a Fejér megyei kereskedelmi egységekhez kedvezményesen helyezik ki a kártyaleolvasó egységeket és a banki díjakra is engedményeket adnak. A tapasztalatokat a későbbiekben a teljes fizetésikártya-elfogadó hálózat bővítésénél használják fel – jelentette be Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrák igazgatója, a jegybank fizetési rendszerről szóló tanulmányának bemutatása alkalmából tartott tájékoztatón.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A megye kiválasztásánál figyelembe vették a térség adottságait a kiskereskedelmi, a települési és lakossági, valamint egyes makrogazdasági adatok alapján. Fontos szempont volt továbbá, hogy a választott megye fejlettsége ne térjen el jelentős

mértékben az országos átlagtól, mert ezzel biztosítható, hogy az itt szerzett tapasztalatok egy későbbi, országos programban megfelelőképp felhasználhatók legyenek.

A jegybank az eredményeket összeveti majd egy kontrollmegye eredményeivel annak megállapítása érdekében, hogy mennyire lenne sikeres egy országos program. Az akcióhoz a forrást, 1 millió eurót a MasterCard biztosítja.

A teljes országra kiterjedő program (amely eredményeként a hazai kereskedők és vendéglátóhelyek túlnyomó többségében elérhetővé válna a kártyás fizetés) az MNB számításai szerint 6-8 milliárd forintba kerülne. A szükséges támogatás összege azonban nagymértékben függ az elvárt önerő arányától és a támogatott kereskedői körtől. Ezt az összeget állami és uniós forrásból lehetne biztosítani. A Bartha Lajos által elmondottak szerint a gazdaság fehérítésén (s az így növekvő adóbevételeken) keresztül mindenképp megtérülne.

Ki kapja a támogatást?

Az elmúlt évben az MNB számos alkalommal egyeztetett a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) egy országos támogatási program megvalósításáról. Az egyeztetések alapján két konstrukciót is kidolgozott az MNB, melyekben a kereskedők közvetlen vagy a pénzforgalmi szolgáltatókon keresztüli közvetett támogatása is megvalósítható lett volna.

A tavaly folytatott egyeztetések alapján megállapítható, hogy a kereskedők közvetlen támogatásának magas adminisztrációs költségei lehetnek. A költségek alacsonyan tartása érdekében ezért célszerűbbnek tűnik kevés számú szereplő támogatása.

Ez úgy valósítható meg a jegybank fizetési forgalomról szóló tanulmányában foglaltak szerint, ha a támogatást a pénzforgalmi szolgáltatók kapják, amelyek a kedvezményt a kereskedőknek továbbadva, a jelenleginél alacsonyabb költségek mellett telepíthetnének terminálokat.

A készpénzforgalom dominál

A program szükségességét a hazai pénzforgalom adatai egyértelműen alátámasztják. Tavaly év végén a kártyaelfogadást lehetővé tevő POS-terminálok száma meghaladta a 84 ezer darabot, ami 15,2 százalékkal magasabb az előző évinél. A kiskereskedelmi egységeknek még mindig csak harmadában van POS-terminál, s az uniós átlag mindössze 48 százalékát éri el az MNB jelentése szerint az egymillió főre jutó POS-terminálok száma.

Nőtt a fizetési kártyákkal bonyolított forgalom is: 245 millió belföldi vásárlási tranzakciót bonyolítottak le közel 1752 milliárd forint értékben. A vásárlási tranzakciók száma 13,1 százalékkal, értékük pedig 11,9 százalékkal magasabb volt az előző évinél. Mindezzel együtt a pénzforgalom döntően még mindig készpénzben zajlik. A készpénzfelvételek értéke tavaly 6049 milliárd forint volt, ami mindössze 0,9 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi értéknél, többszöröse ugyanakkor a fizetési kártyákkal lebonyolított forgalomnak.

Hogyan válasszunk céges bankkártyát?
A felhasználhatóság és a költségek szempontjából jelentős eltérések vannak a bankkártyák között. A plasztikokhoz kapcsolódó jelzések ismerete biztonságot ad, s az esetek többségében számottevő költségmegtakarítást jelenthet a tulajdonosnak.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo