Talán több lehet a cég amelyik működik is

Több éves csökkenést követően megtorpanni látszik a működő cégek számának visszaesése - derül ki a Bisnode Magyarország Kft. elemzéséből, habár még mindig kevesebb működő cég van Magyarországon, mint egy évvel korábban.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: SXC

2013 közepe óta először tapasztalhattunk emelkedést a működő cégek számában. Ez alatt a csaknem három éves időszak alatt több mint 36 ezerrel csökkent a magyarországi cégszám, majd a 2015. év végi 524 237-es mélypontot követően 2016 első negyedévének végére ez a szám már 525 ezer fölé emelkedett. Ahogyan az alábbi ábrán is látható, az enyhe javulás ellenére még mindig elmaradunk a korábbi évek (2014. és 2015.) azonos időszakainak cégszámaitól, bár a tény, hogy 2015 és 2016 első negyedéve között már csak 1,52%-kal mérséklődött a vállalkozások száma szemben az egy évvel korábbi 3,37%-kal, további javulást jelez előre.

Pozitív várakozásokra adhat okot az új cégek számának minimális emelkedése is, illetve a cégmegszűnések számának visszaszorulása a 2015. első negyedéves adatokhoz képest. Mindemellett nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy még a folyamat elején tartunk, így mind az új, mind pedig a meglévő partnerek körültekintő megválasztásának kulcsszerepe van a hitelezési veszteségek csökkentésében – világít rá Keleti József a Bisnode Magyarország Country Managere.

Nem biztos, hogy jó ötlet volt a haladék
Februárban 4305 társas vállalkozás szűnt meg Magyarországon, kevesebb, mint az elmúlt félév havi átlagában. Ebben segíthetett az is, hogy a kormány egy év haladékot adott a kft.-knek törzstőkésük megemelésére. A gazdaság viszont rosszul járt ezzel.
Közel harminc százalékos növekedés az ingatlan szektorban

A legtöbb új társaság az építőipari, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet végző és a kiskereskedelmi cégek közül került ki. 500-nál több új vállalkozás alakult még az ingatlan szektorban, a nagykereskedelemben, az adminisztratív és szolgáltató tevékenységet végző területeken. Fontos viszont kiemelnünk, hogy a kis- illetve nagykereskedelemben ezek a számok komoly visszaesést jelentenek az egy évvel korábbi cégalapítási számokhoz képest. A kiskereskedelemben 19,88%-kal kevesebb, míg a nagykereskedelemben 27,69%-kal kevesebb vállalkozás alakult, mint 2015. első negyedévében.

A CSOK élénkítő hatásának is köszönhető, hogy az új vállalkozások száma ingatlan szektorban 28,12%-kal, az építőiparban pedig 15,62%-kal bővültek előző év azonos időszakához viszonyítva. A kisebb cégszámokkal rendelkező ágazatok közül dinamikusan növekedett a piacra lépők száma a számítástechnikai, elektronikai és optikai terméket gyártó, a gépipari és a gumitermékek gyártó cégek körében (175%, 87,5% illetve 78,57%-kal), míg nagyobb csökkenés a papíripart jellemezte, ahol 22,22%-kal kevesebb új cég alakult, mint egy évvel korábban.

Ahogyan az alábbi táblázatban is látható kivétel nélkül minden megyében csökkentek a cégszámok. Regionális szinten 1% alatti csökkenés a dél-alföldi (Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye) és a nyugat-dunántúli (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye) régiót jellemezte (0,67% és 0,99%). Kiugróan magas, 3,05%-os a vállalkozások számának csökkenése a Közép-Dunántúlon (Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye). Az év elkövetkező hónapjaiban a működő vállalkozások száma várhatóan beáll majd egy stabil szintre, – ennek előjelei már a múlt év utolsó negyedévében, illetve az idei első negyedévben megfigyelhetők voltak – ám kétségtelen, hogy ebben a folyamatban inkább a cég törlések számának visszaesése játszik majd nagyobb szerepet, mint az cégalapítási kedv növekedése.

Ez nem normális – a cégek harmada nem működik
Egyetlen évben sem töröltek annyi céget a hazai bíróságok, mint tavaly, de a szakemberek szerint ez hozzájárul az egészségesebb gazdasági struktúrához. Az viszont nem nevezhető viszont normálisnak, hogy a bejegyzett cégek 35-40 százaléka ténylegesen nem működik.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo