Számlázóprogramok bekötése: az a rejtélyes 18 karakter

A valós idejű adatszolgáltatáshoz kapcsolódó adóhatósági specifikáció meghatározza, hogy az adatszolgáltatási kötelezettséget teljesítő társaságnak milyen formában kell megadnia számlázóprogramjának adatait. A NAV feltételei szerint a számlázószoftver azonosítójának 18 elemű karaktersorozatból kell állnia. Vigyázat, a valós idejű számlaadatküldés továbbra sem váltja ki a számlázóprogram bejelentési kötelezettségét!

Egy 2014-es NGM rendelet (23/2014., VI. 30.) szerint az adóalanyoknak be kell jelenteniük az adóhatósághoz a számlázószoftver beszerzésének, használata megkezdésének vagy - saját fejlesztésű program használata esetén - a rendeltetésszerű használatbavételének időpontját követő 30 napon belül a számlázóprogram adatait. Erre a célra a SZAMLAZO nevű nyomtatvány ad lehetőséget. A számlázóprogram neve és azonosítója közül - figyelembe véve az elnevezések egyediségét - legalább az egyik adatmező kitöltése kötelező - hívta fel a figyelmet Sztankó Dániel, az RSM Hungary vezető adószakértője.

Attól, hogy a társaság nem adott meg számlázóprogram azonosítót a nyomtatványon, még rendelkeznie kell az azonosítóval. A fent említett rendeletnek megfelelően, a számlázóprogram értékesítésekor az értékesítő köteles a felhasználót tájékoztatni a számlázóprogram nevéről és azonosítójáról, illetve a felhasználó részére átadni vagy egyéb módon rendelkezésére bocsátani a felhasználói dokumentációt.

Tehát előfordulhat, hogy az azonosító nem lett megadva korábban, vagy megadták ugyan, de nem az online számlaadat-szolgáltatásnál most előírt 18 karakteres azonosítóként, hiszen azt a korábban bevezetett nyomtatvány nem követelte meg.

A 18 karakteres azonosító kapcsán a NAV leírásában ez szerepel: „a számlázóprogram azonosítója: valamely számlázóprogram készítője vagy fejlesztője által meghatározott megnevezés, elnevezés, valamint a számlázóprogram különböző előállított változatainak megkülönböztetésére szolgáló betű és szám karaktersorozat, mozaikszó”. A korábban megadott azonosító és az adatszolgáltatásban a számlázószoftver vagy adatszolgáltató modul fejlesztője által megadott számlázóprogram azonosítója tehát eltérhet egymástól.

Pixabay

Online számlabekötés – a számlázóprogram azonosítóját így kell kialakítani

Az adóhatóság egy ajánlást fogalmaz meg az adatszolgáltatáshoz kapcsolódó 18 karakteres azonosító - amely technikai megfontolásból került ebben a formában definiálásra - kapcsán, amely szerint:

  • az első 2 számjegy a számlázó program fejlesztőjének országkódja,
  • a következő 4-9 karakterből álló számjegy a számlázó program fejlesztőjének adóazonosító száma,
  • az azonosító további karaktereit a fejlesztő saját maga képezi meg úgy, hogy az azonosító egyedisége biztosított legyen. A fejlesztő dönthet arról, hogy egy adott szoftvertermék különböző verzióihoz, vagy a különböző ügyfeleinél működő példányokhoz külön-külön azonosítót képez-e.
A NAV tesztrendszere a számlázóprogram azonosítójaként elfogadja a fenti algoritmus szerinti 18 karakterből álló azonosítókat. Az adóhatóság vizsgálja az ID-ként beküldött információ tartalmát, ez alapján képes lehet például a hibára futó számlázószoftverek, illetve szoftvertípusok kiszűrésére. Ha az Ön számlaadat-szolgáltatását a számlázószoftvere végzi, külső adatszolgáltató modul igénybevétele nélkül, a szoftver fejlesztője gondoskodni fog a 18 karakteres azonosítóról, azonban ajánlott tisztában lennie a megadott azonosítóval. Abban az esetben, ha külső adatszolgáltató modult vesz igénybe, javasoljuk, hogy a korábban a számlázószoftver értékesítőjétől megkapott azonosítót egészítse ki az adóhatóság ajánlása szerint, és ezt továbbítsa a külső adatszolgáltató modul fejlesztőjének.
Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo