Sok komoly változás jön az agrártámogatásokban

Márciusban jelenteti meg a Földművelésügyi Minisztérium azt a jogszabályt, amelyből kiderül, milyen változások lesznek az idei egységes agrártámogatási kérelemben. Az agrártárcához tartozó jogcímek közül elsősorban a zöldítési és a termeléshez kötött támogatások módosulnak - közölte az Agrárszektor.hu.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A minisztérium az idén elsősorban a zöldítés és a terméshez kötött uniós támogatások előírásait módosította - mondta Czerván György, a tárca államtitkára egy nagykátai szakmai fórumon. Az egységes kérelem változásait tartalmazó jogszabály márciusban jelenik meg. A legfontosabb módosulások a következők lesznek az Agrárszektor online agrárgazdasági újság cikke szerint:

Lassú növekedésben bízik az agrárium
Az agrártámogatások és a zöldítés idei módosításai, valamint a következő, 2020-ban kezdődő új uniós ciklus támogatásainak bizonytalansága komoly kihívás elé állítja a mezőgazdaságot. A K&H agrárkutatása szerint az agrárvállalatok többsége a gazdaság teljesítményének lassú növekedésére számít, beruházási szándékuk erősebb, mint a nem mezőgazdasággal foglalkozó vállalatoké, azonban a kormányzati gazdaságpolitika érzékenyen érintheti őket.
Zöldítés:

- bővül az ökológiai jelentőségű másodvetésben vethető fajok listája - az ökológiai jellegű másodvetéseknél fenntartási időszakot írnak elő - a közönséges vagy veteménybab termesztési idejét a Magyarországon alkalmazott termesztési technológiához igazítják - nitrogénmegkötő és nem nitrogénmegkötő növénykultúrák keverékeivel bevetett területek is elismerhetők lesznek EFA területként, de a nitrogénmegkötő növénykultúra keveréken belüli vetőmagarányának meg kell haladnia az 50%-ot

Termeléshez kötött támogatások:

- a 2017-es egységes kérelemben a tejhasznú teheneknél csak az a március 31-ig már leellett, legalább 23 hónapos egyed lesz támogatásra jogosult, amely március 31-én a kérelmező tenyészetében van - a zöldségnek minősülő fűszernövényeknél támogatható válik a menta, a bazsalikom, a tárkony, a rozmaring, de kizárják az olajretket - az ipari zöldségeknél az étkezési burgonya válik támogathatóvá - a gyümölcsöknél módosulnak egyes előírások, így új kultúrák válnak támogathatóvá - megkülönböztetnek intenzív és extenzív/tradicionális gyümölcsösöket is - a szőlőültetvények növény-egészségügyi védekezésében 2017-től az eddigi 50%-os támogatást 75%-ra emelik, a hektáronként nyújtható összeg pedig arányosan 8 000-ről 12 000 forintra növekszik - a juh- és kecsketartók új támogatásként a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításához mezőgazdasági csekély összegű támogatást kaphatnak, amelyet először a 2016. október 1. és 2017. március 31. közötti időszakban megvásárolt, illetve tenyésztésbe állított apaállatok után számolhatnak el

Az agrárium rovására fizethetjük a védelmet
Az agrártámogatások csökkentésével teremtenének fedezetet a menekültválság és a közös védelempolitika költségeire – mondta a brüsszeli Európai Bizottság (EB) költségvetési ügyekért és emberi erőforrásokért felelős biztosa egy német lapinterjúban. Itt olvashatja a részleteket.
 

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo