hirdetés

Segítenek megszerezni a támogatást

Megkezdődött április 7-én az egységes kérelmek 2017. évi benyújtási időszaka, ennek keretében a gazdák 41 jogcímen igényelhetnek területalapú és közvetlen agrártámogatást. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több mint 600 falugazdásza országszerte ingyen, személyesen segít a gazdálkodóknak a kérelmek beadásában.
hirdetés

A Kamara falugazdász-hálózata ingyen segíti a gazdálkodókat az egységes kérelmek időbeni és előírások szerinti benyújtásában. 2014 óta minden évben a kérelmek 70-80 százalékát a falugazdászok segítették beadni. Átlagosan egy hektárra 70 ezer forintnyi támogatást kaptak az igénylők, javarészt a NAK aktív közreműködésével.

Plusz pénzek
Idéntől a juh- és kecsketartók új támogatást igényelhetnek - mondta el Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár egy hétvégi rendezvényen. A tenyészkos és -bak tenyésztésbe állításához az agrártárca az idén mezőgazdasági csekély összegű támogatást nyújt. Az államtitkár hangsúlyozta, a minisztérium 1,7 milliárd forint összegű kerettel jövedelempótló támogatást hozott létre a madárinfluenza miatti károkkal leginkább érintett kacsa- és libaágazatok részére. A Magyar Államkincstár a támogatási kérelmek nyomtatványait április 15-éig küldi ki az érintetteknek. Czerván György szólt a Nemzetgazdasági Minisztérium Azonnal cselekszünk elnevezésű programjáról is. A madárinfluenza miatt bekövetkezett foglalkoztatási nehézségek enyhítésére - elsősorban a vágó- és feldolgozó vállalkozások számára - a nemzeti költségvetésből mintegy egymilliárd forintos összeg áll rendelkezésre.

A kérelmek benyújtására 2017-ben is csak elektronikus úton, a Magyar Államkincstár erre létrehozott internetes felületén van mód. Az előző évhez képest hamarabb, már április 7-étől lehetőség van a kérelmek benyújtására, azokat szankciómentesen május 15-ig lehet beadni. Az egységes kérelmek a továbbiakban is beadhatók, június 9-éig azonban már csak szankcióval együtt fogadja be az igényeket a Magyar Államkincstár.

A NAK hatszáznál több falugazdásza idén is áll a gazdálkodók rendelkezésére a kérelmek kitöltésében, beadásában valamint a későbbi fázisokban is segítve- közölte a szervezet. Mindehhez a gazdálkodóknak javasolt időpontot egyeztetni a falugazdászokkal, akiknek elérhetőségei megtalálhatók a NAK internetes portálján (www.nak.hu/nyitolap jobb oldalt alul, a falugazdász-kereső segítségével). A gyorsabb ügyintézés érdekében a személyes találkozóra tagjainknak érdemes a benyújtáshoz szükséges dokumentumokat és – akiknek van – a kártya alapú őstermelői, vagy új kamarai igazolványukat magukkal vinniük.

A Kamara technikai segítséggel, informatikai eszközökkel is rendelkezésre áll, ami hagyományosan a kisebb gazdálkodók számára nagyon fontos az internetes benyújtáshoz.

Idén több apró jogszabályi módosítás is szükségessé tette a Kamara Zöldítés gazdálkodói kézikönyvének frissítését. Az aktualizált kiadvány szintén elérhető a NAK portálján, így az idei egységes kérelmek beadásakor már ebből tájékozódhatnak az érintettek. A kérelmek benyújtásában a Kamara egy másik kiadványa, a Közvetlen támogatások kézikönyv is segíthet.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo