hirdetés

Sárgára festetnék az Uber autókat is

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) honlapján nyilvánosságra hozta a személytaxi-szolgáltatás szabályait, a leendő Uber-sofőröknek szánt tájékoztatás a gépkocsivezetőkkel és a járművekkel kapcsolatos feltételeket egyaránt ismerteti.
hirdetés

Kép: Uber

A hatóság felhívja a figyelmet egyebek között arra, hogy a tevékenység végzéséhez szükség van személytaxi-igazolvány kiváltására, valamint sárga alapszínű rendszámra is. A sofőröknek a legális munkavégzéshez be kell tölteniük a 21. életévüket, valamint legalább kétéves "B" kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkezniük, feltétel a pályaalkalmassági vizsga második kategóriájának elvégzése - olvasható az NKH oldalán.

Uber-hatás: nem kell félnetek jó lesz
Akár tetszik, akár nem, mostanában elképzelhető, hogy a semmiből bukkannak fel a versenytársak, a technológiai fejlődés az üzletmenetet is átírja, a szabályozók pedig csak kapkodják a fejüket. Ezzel a trenddel lehet szembemenni – csak nem érdemes.
A kocsik életkora nem haladhatja meg a 10 évet, legalább EURO IV-es környezetvédelmi osztályba sorolással. A hatóság felhívja a figyelmet arra is, hogy a járműben fel kell tüntetni a viteldíjakat, valamint el kell helyezni egy "taxi szabadjelző" berendezést. A hivatal budapesti viszonylatban többletfeltételeket is megfogalmazott. Ezek értelmében fix hatósági árat kell alkalmaznia az Uber-nek, kötelező lesz a járművekben a bankkártyaterminál, valamint az új szabályozás értelmében a sárga alapszín is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára korábbi tájékoztatása szerint március végén, április elején hatályba lép az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy a taxisokkal szemben támasztott személyi és tárgyi feltételeket be nem tartó Uber-taxisok gépkocsijáról egy esetleges ellenőrzés során az intézkedő levegye a rendszámot, vagyis a gépkocsit kivonja a forgalomból.

Az Uber a múlt héten sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra álláspontját, amely szerint az Uber nem taxi, hanem egy technológiai rendszer, voltaképp egy informatikai cég, amely olyan online piacteret üzemeltet, amelyen keresztül különböző jellegű szolgáltatások működnek. Hangsúlyozták: nem rendelkeznek diszpécser-központtal, droszttal, a fuvar fizetése nem készpénzben, hanem elektronikusan történik.

Az Ubertől a bevándorlókig tart a megosztás gazdasága
A magányos ISIS-terrorista, a biztonságos életkörülményeket kereső migráns, a lakását bérbe adó vagy a kocsiját megosztó polgár ugyanazon spektrum más-más pontjain húzódnak meg. A P2P új techarzenálja forradalmasítja a gazdaságot, a társadalmat és a magánéletünket.
hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo