Részmunkaidős vagyok, nekem mennyi szabadság jár?

Számos munkavállaló dolgozik részmunkaidőben, azaz olyan munkaviszonyban, ahol a napi munkaideje rövidebb, mint az általános 8 órás teljes napi munkaidő. Részmunkaidős foglalkoztatás esetén gyakran felmerülő kérdés, hogy a részmunkaidőben dolgozónak mennyi szabadság jár. Arányosan kevesebb szabadság jár-e, mint 8 órás munkaidő esetén, vagy ugyanannyi? Szakértőnk válaszol.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Szabadság a munkavállalónak minden naptári évben, a munkában töltött idő alapján jár. Amennyiben a munkaviszony év közben kezdődik, akkor a munkavállaló időarányos szabadságra jogosult az adott évben. Vannak olyan időszakok a munkaviszony alatt, amelyek a szabadság tekintetében nem számítanak munkában töltött időnek, így nem jogosítanak szabadságra. Ilyen például a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság 6 hónapot meghaladó része. Tehát a munkába 3 év után GYES-ről visszatérő dolgozó a fizetés nélküli szabadsága első 6 hónapja alapján jogosult szabadságra, amelyet a munkáltató köteles kiadni.

A szabadság alapszabadságból és pótszabadságból áll. Az alapszabadság mindenkinél 20 munkanap, míg pótszabadság különböző címeken illetheti meg a dolgozót. Életkor alapján 1 munkanap pótszabadság jár a munkavállaló 25 éves korától, amely az életkorral lépcsőzetesen emelkedik 10 munkanapig (a 45. életévtől). Ezen kívül többféle címen jár pótszabadság, például a munkavállaló 16 évesnél fiatalabb gyermeke(i) után, vagy például az apának gyermeke születése esetén.

Kép: Pixabay

Szabadság részmunkaidő esetén

Előfordul, hogy egy-egy munkáltató úgy értelmezi a munkában töltött idő alapján járó szabadságot, hogy részmunkaidős dolgozónak arányosan kevesebb szabadság jár, mert kevesebb időt tölt munkában. Ez az értelmezés azonban téves, ugyanis e szabály nem azt jelenti, hogy a teljes és a részmunkaidőben töltött időt egymáshoz kellene mérni. Több bírósági ítélet és állásfoglalás is megerősítette, hogy a részmunkaidőben alkalmazott munkavállalónak is az általános szabályok szerint jár az alap- és pótszabadság. Így például a napi 4 órás részmunkaidőben dolgozónak is évi 20 munkanap alapszabadság jár.

Négy dolog, amire ügyelni kell a részmunkaidős kollégánál
A részmunkaidőben, vagy netán otthonról dolgozó kollégának kevesebb, míg utóbbi esetben nem annyira kötött idejű munkaóra áll a rendelkezésére. Így nekik nagyobb szükségük van arra, hogy világosan meghatározzuk a szerepüket és feladataikat. Emellett a motiválásuk és az irányításuk módja is eltérhet a szokásos munkarendben dolgozókétól. De fontos részei lehetnek a csapatunknak, így érdemes figyelni rájuk.
Ha valakinek több részmunkaidős munkaviszonya van, akkor a szabadság mindegyik munkaviszonyában megilleti. Azaz két 4 órás munkaviszonnyal rendelkező munkavállalónak mindegyik munkaviszonyában 20-20 nap alapszabadsága van. Más kérdés, hogy ha az egyik munkaviszonyában éppen szabadságon van, ez nem mentesíti a munkavégzési kötelezettsége alól a másik munkaviszonyában.

A szabadság idejére vonatkozó díjazásban viszont már különbség van a teljes és a részmunkaidőben dolgozók között. A szabadság idejére távolléti díj jár. Részmunkaidő esetén a munkavállalót egy nap szabadságra a részmunkaidőnek megfelelően számolt távolléti díj illeti. Így napi 4 órás részmunkaidő esetén a dolgozó egy napi szabadságra a 4 órás munkanap alapján számított távolléti díjat kapja.

A szabadság kiadása részmunkaidő esetén

Részmunkaidős dolgozó esetén a szabadság kiadása az általános szabályok szerint alakul. A szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni. Általános munkarend esetén ez azt jelenti, hogy hétfőtől péntekig terjedő napokra kell kiadni a szabadságot.

Részmunkaidő esetén is van lehetősége a munkáltatónak egyenlőtlen munkaidő-beosztásra, így munkaidőkeret alkalmazására is. Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a munkaidő a hét minden napjára vagy az egyes munkanapokra egyenlőtlenül is beosztható. Ilyenkor a szabadság kiadása során a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot.

Szerző:

Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo