Négy dolog, amire ügyelni kell a részmunkaidős kollégánál

2017. július 11. kedd - 07:30 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

A részmunkaidőben, vagy netán otthonról dolgozó kollégának kevesebb, míg utóbbi esetben nem annyira kötött idejű munkaóra áll a rendelkezésére. Így nekik nagyobb szükségük van arra, hogy világosan meghatározzuk a szerepüket és feladataikat. Emellett a motiválásuk és az irányításuk módja is eltérhet a szokásos munkarendben dolgozókétól. De fontos részei lehetnek a csapatunknak, így érdemes figyelni rájuk.

Szabályozás

A törvény a részmunkaidőben és távmunkában dolgozók foglalkoztatását is szabályozza, ez időnként változik. Érdemes rendszeresen nyomon követni, ha szükséges a megállapodásokat módosítani, bérek, munkaidő szempontjából is frissíteni, ha szükséges. Legyünk naprakészek, így az egyéb jogi procedúráktól, ami az esetleges mulasztásokból adódna, megkíméljük magunkat és a cég költségvetését is. (Hogy mire kell külön ügyelni a részmunkaidőre vonatkozó szabályoknál, arról itt olvashat részletesebben!)

óráját néző nő

Kép:Pixabay

Pontos munkaköri leírás

Bár hetente rövidebb ideig (vagy otthonról) dolgoznak a részmunkaidős kollégák, de ez nem azt jelenti, hogy ne kellene pontos munkaköri leírást kapniuk. Szerepük, feladataik, és a határidők, a menetrendek legyenek világosak számukra is. Ha projekt alapú feladatokat kap egy részmunkaidős kolléga, akkor annak időtartamára osszuk be a feladatait, ha állandó részmunkaidős feladatokkal látjuk el, akkor pedig egy fix menetrendet kapjon. Ha világos ütemtervet készítünk, akkor magabiztosabban, kiszámíthatóbb környezetben dolgozik a kolléga, és ez hosszú távon okozhat megelégedést, de nem csupán az ő, a mi oldalunkról is. Hiszen a csapatban minden típusú munkaerőnek helye és szerepe van, így hasznos a vállalatnak.

Kultúraváltás nélkül csak álom a részmunkaidő
Jelentősen kevesebben dolgoznak részmunkaidőben itthon az uniós átlagnál. Pedig ez az atipikus forma elvileg a munkáltatónak és a munkavállalónak is sok előnyt jelenthet. A szakemberek szerint az anyagi bizonytalanság és a bizalomhiány is fontos gát, a munkahelyi kultúrának kéne változnia.

A munkaidő tisztelete

A részmunkaidős alkalmazottak korlátozott számú órát töltenek a munkahelyen hetente. Lényeges és gyakran kritikus pont, hogy mindenki tartsa tiszteletben, hogy a részmunkaidős munkatársai mennyi időt dolgoznak az irodában. Ám ha a folyamatokat időtakarékosan építjük fel, a kevés még több lehet. Az is fontos, hogy a kollégák se töltsenek többet a kávékonyhában, mint a munkájukkal, tehát koncentráltabban osszák be a részmunkaidős óráikat.

Motiváció fenntartása

Az alkalmazottak egyénileg is fontosak nekünk, nem csak csapatként, ez nagyon fontos. A részmunkaidős kollégák is kapjanak legalább annyi figyelmet, mint a többi munkatárs. Akár egy személyes „felhasználói kézikönyvet” is létrehozhatunk magunknak, amiben vezetjük, hogy kivel, milyen vezetési stílus, kommunikációs a nyerő, kinek mik a céljai, szenvedélyei, mi iránt érdeklődik szenvedélyesen. Csináljuk ezt a kollégákkal közösen. Ha megértjük az alkalmazottainkat, a kommunikációs is jobb lesz köztünk.

Ideje felfogni végre: a távmunkáé a jövő
Részmunkaidő, táv- vagy otthon végezhető munkák – mindegyik nagy segítség lehet a kisgyermekes szülőknek, vagy a családnak segíteni akaró nagyszülőknek. Egyben persze nagy könnyebbség a cégeknek és a magyar gazdaságnak is. Az utóbbi években egyre inkább élnek a hazai munkáltatók is ezzel a máshol már jól ismert és használt lehetőséggel, de az elterjedéshez a cégvezetők és a dolgozók hozzáállásán is változtatni kellene.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek