hirdetés

Reggeli egyperces: Milyen szabályok vonatkoznak a munkabér kifizetésére?

A Munka Törvénykönyve több paragrafusban rendelkezik a munkabér védelméről. Az Írisz Office adótervezői összefoglalták, hogyan szabályozzák a törvények a munkabér fizetését.
hirdetés

A munkabért alapesetben forintban kell megállapítani és kifizetni – ettől eltérni csak külföldön történő munkavégzés vagy más jogszabály eltérő rendelkezése alapján lehet Emellett a munkabért megfizetni utalvány vagy fizetőeszköz helyettesítésére szolgáló más formában sem lehet – olvasható az Írisz Office oldalán.

Nagyon fontos, hogy a járandóságot legalább havonta egy alkalommal el kell elszámolni, de ha a felek másképp állapodtak meg, akkor akár heti vagy napi rendszerességgel is kifizethető a bér. A kifizetett bér elszámolásáról a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig a munkáltató köteles írásbeli tájékoztatást adni.

A jogszabály alapján a munkabért a tárgyhónapot követő hó 10. napjáig ki kell fizetni. A kifizetés a munkavállaló nyilatkozata alapján történik: ő rendelkezhet arról, hogy a bér megfizetését készpénzzel történő átadással vagy utalással teljesítse a foglalkoztató.

A törvényben foglalt szabályoktól eltérni nem, vagy egyes esetekben csak a munkavállaló javára lehet.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo